Kóbe je hlavním městem prefektury Hyogo a jedním z deseti největších měst Japonska. Nachází se mezi mořem a pohořím Rokko. Kóbe je také považováno za jedno z nejatraktivnějších měst Japonska. Nejvíce je ale Kóbe známé pro své kulinářství, a to hlavně v oblasti hovězího masa.
Hovězí z Kóbe
„Kobe Beef“ je ceněná japonská pochoutka a pravděpodobně nejznámější specializovaná regionální specialita v Japonsku, často označovaná jako „kaviár mezi hovězím masem“. „Wa“ znamená japonský a „gyu“ je označení pro skot nebo hovězí.
Jedná se o jedno z několika plemen Wagyu neboli japonského skotu, která se chovají po celé zemi a často jsou spojována s oblastí svého původu.
Zatímco Kobe Beef je pravděpodobně nejznámějším typem Wagyu mimo Japonsko, existuje mnoho dalších plemen, jako jsou Macuzaka a Jonezawa Beef, která jsou stejně, nebo dokonce slavnější mezi japonskými gurmány.
Mramorová textura
O skot musí být řádně postaráno, být dobře krmeno a musí se vyvarovat stresu, to vše se pak projeví v chuti a kvalitě masa. Proto není potřeba nikam spěchat, právě naopak. Kobe Beef se vyznačuje jemným masem rovnoměrně mramorovaným tukem.
Vyrábí se z rodilého tádžimského plemene, který se narodil a prorazil v prefektuře Hyogo. Navzdory populární pověsti nejsou krávy obvykle krmeny pivem nebo masírovány.
Po porážce musí maso splňovat řadu požadavků a pouze ty nejvyšší třídy masa s mimořádně vysokým obsahem tukového mramorování získávají označení Kobe Beef, což je přísně střežená ochranná známka.
Čtení: Zájezdy do Japonska – srovnání a doporučeníCo vše ještě z masa chutnat?
Kobe Beef je obvykle podáváno jako steak, šabu šabu (tenké plátky masa rychle uvařené v bujónu) nebo sukiyaki (rychle osmažené tenké plátky masa). Jedním z nejlepších způsobů, jak si vychutnat Kobe Beef, je v restauraci teppanyaki, kde šéfkuchař griluje maso na železném tácu přímo před svými hosty.
Ceny se liší podle zařízení, ale můžete očekávat, že zaplatíte i několik tisíc jenů za sto gramů hovězího masa, zatímco celé jídlo v restauraci teppanyaki obvykle stojí mezi 8 000 a 30 000 jeny na osobu. Cena tedy může být velmi vysoká, nicméně gastronomický zážitek je to nepřekonatelný.