Žhavý karibský ostrov Kuba je kolébkou mnoha oblíbených koktejlů. Pokud zavítáte do Trinidadu, pak byste si neměli nechat ujít ochutnávku zdejší speciality, nápoje Canchánchara, který si vás jednoznačně získá pro svou úžasnou kombinaci alkoholu, medu a limety.
To nejlepší z úrodné Kuby
Tradiční lahodný nápoj Canchánchara v sobě spojuje to nejlepší, co úrodná Kuba nabízí, tedy rum, limetky a med, který drinku dodává tu správnou sametovou jemnost. Říká se, že jej Kubánci vynalezli, aby ustáli těžkosti desetileté války, která probíhala v letech 1868 až 1978. Canchánchara se na rozdíl od jiných drinků nepodává ve sklenicích, ale v malých keramických kalíšcích vyrobených v místní keramické dílně Alfarero Casa Chichi.
Taberna de la Canchánchara
Ochutnat ji můžete v baru Taberna de la Canchánchara, který naleznete za zelenými dveřmi jednoho z nejstarších domů v Trinidadu. Snadno jej poznáte podle chevroletu z roku 1958, který zde stojí téměř každý den. O oblíbenosti baru svědčí fakt, že je zde podobně jako v havanské Bodeguitě téměř vždy narváno k prasknutí. Často zde potkáte místní umělce a hudebníky, kteří na improvizované jam sessions spontánně roztančí i Cancháncharou povzbuzené hosty.
Recept na Cancháncharu
Pokud byste si chtěli vychutnat pravý kubánský koktejl Canchánchara i v pohodlí vašeho domova, recept je velmi jednoduchý. Na jednu skleničku vám postačí 50 ml bílého rumu, ideálně Havana Club 7 Años, 10 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy, polévková lžíce medu smíchaná s 20 ml teplé vody, klínek limetky a pár kostek ledu.
Nejprve do nízké sklenice nalijte rum a čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu. Přidejte 20 ml medové vody, doplňte ledem a zamíchejte. Nakonec ozdobte klínkem limetky a lahodný nápoj je na světě. Salud!