Ostrov krevní msty a rodiště Napoleona se pyšní bohatou a pohnutou historií, kterou připomínají místní malebné přístavy, pevnosti a vesničky. Lahodný zážitek nabídne výtečná kuchyně a omámí vás vůně všudypřítomných kaštanů. To vše je silným lákadlem až pro 3 miliony návštěvníků ročně. Budete k nim letos patřit i vy?
1. Ostrov krevní msty – oko za oko, zub za zub
Dnes působí romanticky, kdysi to tady ale vřelo.
Krevní msta neboli vendeta se objevila poprvé v typickém korsickém městečku Sartène už po roce 1000. Rodina tu vždycky byla čímsi posvátným a vendeta po mnoho století jedinou spravedlností. Vykonávání pomsty kvetlo především ve 14. až 18. století, dosahovalo mnohdy až absurdních poměrů. V rámci vendety se vyhubily celé rody.
Když se například rozhořela hádka dvou rodin kvůli krádeži kohouta, vyústila ve finále v malou občanskou válku. Vykonavatel pomsty byl pak nucen schovávat se po nějakou dobu v neprostupných makiích před policií i příbuznými zabitého a jen málokdy sám ušel vendetě.
2. Úkryt pro bandity
Korsika je poseta jedním typem porostu.
Macchie nebo také makchie či makie, věčně zelené křoviny, zabírají více než polovinu ostrova. Souvislý středomořský porost vznikl právě zde na Korsice a rozšířil se snad do všech jazyků. Je to jediné slovo z korsičtiny, které proniklo do světa. Korsická macchie je ze všech nejpestřejší, od zakrslé až po 4 metry vysoké porosty tvořící téměř neproniknutelnou džungli.
Bujná vegetace poskytovala kdysi úkryt vykonavatelům krevní msty, později i mafii a příslušníkům nacionalistického hnutí. Z velké části pichlavý porost omamně voní tymiánem, levandulí či mátou a dle Napoleona by ho odér neomylně navigoval domů, i kdyby měl zavázané oči. Krajinu dotváří piniové háje, lesy, sady a vinice.
Čtení: Zájezdy do Francie – srovnání a doporučení3. Korsická gastronomie
Korsická gastronomie je oproti francouzské jednodušší. Korsičané mají rádi maso, nejčastěji kančí, země je ale známá hlavně pro své uzeniny a ovčí sýr. Obecně si zakládají na farmářských a čerstvých produktech bez chemických přísad. Dobytek se volně popásá v krajině, je běžné potkat podél cesty typická černá prasata či ovce.
Ryby jsou zde překvapivě dost drahé. Z pochutin jmenujme med z keřů maké, kterým se polévá i opečená bagetka s kozím sýrem a samozřejmě kaštany, z kterých se vyrábí kde co, kaštanová marmeláda, krém, sušenky, mouka, a dokonce chleba či zmrzlina.
4. Daří se nejen vínům
Skvělé víno, pivo i nevšední likéry jsou korsickou specialitou.
Z 10 100 hektarů vinic se devět oblastí může pyšnit mezinárodně uznávanou známkou AOC (Appellation d'origine contrôlée). Z červených vín získala jako první označení oblast Patrimonio, která dodnes patří k nejvyhlášenějším. Z bílých jmenujme Vermentino a najdeme zde i vína růžová.
Na své si přijdou i milovníci piva, můžou ochutnat místní zlatavé pivo Pietra Ambrée vařené z kaštanové mouky, chutná výtečně. Z místních likérů se nabízí k ochutnání tradiční kaštanový či ze středomořských mandarinek, citronů nebo s příchutí myrty. Nejznámější je bylinný vinný aperitiv Cap Corse.
5. Hrdí Korsičané
Korsičané si umí život užívat, ale jsou i velmi soustředěnými pracanty.
Zocelení bojem za nezávislost se projevilo v charakteru Korsičanů, pověstný nacionalismus a snahy o nezávislost jsou cítit z plakátů a nápisů, ale jinak jsou místní ochotní a přívětiví. Nestěžují si a jsou hrdí na svůj ostrov.
Francouzi udávají, že v jejich exekutivě platí za nejspolehlivější a nejoddanější úředníky. Všude se domluvíte francouzsky a ve větších městech a hotelích pro nezbytnou konverzaci i anglicky.