Cestovatel, dovolenkář, dobrodruh si vybírá svou cílovou destinaci podle rozmanitosti kultury, přírody, druhu zážitků. Však kouzlo nově poznávaného místa je často skryto i v ochutnávání místních surovin.
Kostarika, perla Střední Ameriky, není příliš známá celosvětově proslulými pokrmy. Její chutě se však opírají o čerstvost a kvalitu ingrediencí, ze kterých jsou typická kostarická jídla připravována. Díky horkým svahům sopek a vlhkým a teplým pralesům je základem místní gastronomie pestrost a výživnost. Tyto vlastnosti se odrážejí od zemědělské rozmanitosti, kterou tato země nabízí.
Hlavní dobroty na talíři
Kromě rýže, fazolí a kukuřice se můžete těšit na čerstvé ovoce
Hlavními surovinami Kostariky je rýže, čerstvé ovoce a zelenina, které také různě zpracovávají, fazole, kukuřice a samozřejmě ryby a mořské plody z vod omývajících pobřeží země.
Gastronomie tak, jak si ji dnes a denně vychutnávají místní, je proto nedílnou součástí našich zájezdů do Kostariky. Vše s patřičným výkladem fundovaného průvodce a na těch nejzajímavějších místech.
Snídaně napumpovaná vitamíny a minerály
Typickou snídaní je gallo pinto
Když vás ráno probudí zpěv exotických ptáků, dorozumívání opic a jiné zvuky džungle, můžete se začít těšit na typickou snídani gallo pinto. Bude se podávat rýže, samotná nebo smíchaná s fazolemi, vejce, sem tam i klobáska, avokádo, čerstvé ovoce a zelenina.
Ale pro mne hlavní snídaňovou ingrediencí, na kterou jsem se každé ráno těšila, byl plantain. Druh banánu, který se vaří a je podáván se salsou Lizano, typickou kostarickou omáčkou. Po takto vydatné snídani každý rád vyrazí objevovat krásy země.
Je libo maso? Nebo raději rybu?
Na oběd si dopřejte tradiční talíř casado
Na oběd nebo večeři si můžete dát tradiční talíř casado. Příliš se neliší od snídaňového. Opět zde najdete rýži, fazole, plantain. Ale je obohacen o tortillu a kousky kuřecího či hovězího masa nebo rybu.
Pokud však chcete změnu, kostarická kuchyně je opravdu bohatá na čerstvé ryby a mořské plody, které si můžete vychutnat se zeleninou, těstovinami. Často právě těstoviny jsou připravovány s ceviche. Pokrm z mořských plodů nebo čerstvé ryby marinované v citronové omáčce s cibulí, chilli a koriandrem.
Zdravé exotické cukry
Sladkou tečkou za úžasným hlavním chodem by mohlo být čerstvé exotické ovoce, které si zde musí každý návštěvník dosyta užívat. Zážitek, kdy si sami utrhnete ze stromu šťavnaté, sladké mango, je k nezaplacení.
Další ovoce jako ananas, guanabana, papája nebo kokos vám mohou pošimrat chuťové pohárky v podobě čerstvých limonád. Ovoce zpracované do limonády, nebo rozmixované jako součást alko i nealko drinků, může být příjemným osvěžujícím zakončením dne. Pokud však stojíte o pravou sladkost, vyzkoušejte arroz con leche, dezert připravený z rýže vařené v mléce se skořicí, cukrem a hřebíčkem.
Kostarická kouzla s místními
Na trzích vás ohromí obrovský výběr čerstvého ovoce a zeleniny
Pokud rádi poznáváte zemi od kořenů, chcete být v přímém kontaktu s místní kulturou, naplánujte si návštěvu trhů. Široká škála čerstvého ovoce, zeleniny a místních pokrmů vás nadchne. Trhy na vesnicích jsou často doprovázeny hudebním programem. My měli štěstí ve vesnici Cahuita, kde pan muzikant zjistil, že jsme Češi.
V tu chvíli to věděla celá tržnice, jelikož náš nákup doprovodil českými slovy a zpěvem. Další možností užívání si zdejších krás mohou být „sodas“. Malé rodinné podniky, které nabízejí autentická kostarická jídla za dostupné ceny.
Sopečná lahůdka v malém šálku
Nenechejte si ujít prohlídku kávových plantáží
Velkým gastronomickým zážitkem je i návštěva kávových plantáží. Díky ideálním celoročním podmínkám, kdy je země obdařena vysokou nadmořskou výškou, vulkanickou půdou a dokonalým počasím, se Kostarika zapsala mezi jedny z nejlepších pěstitelů kávových zrn vysoké kvality. Proto nesmíte vynechat prohlídku kávové farmy, kde vám ukáží, jak se káva pěstuje a zpracovává. Můžete i ochutnat množství druhů káv, které chutnají díky způsobu pražení po medu a citrusech, čerstvém ovoci nebo čokoládě.
Pro obyvatele Kostariky je jídlo sociální událostí. Proto si na jídlo vždy rezervujte dostatek času. Může se stát, že budete zatáhnuti do rozsáhlé konverzace a příprava jídla potrvá déle. Kostarická kuchyně vám však nabídne autentický zážitek z návštěvy této nádherné země. Proto je ideální si ji dopřát a vychutnat společně s rozmanitou přírodou.