Kostarika v šálku kávy: Tam, kde se zrodí to nejlepší ráno aneb Jak, proč a kam na místní voňavý poklad?

Jana Stoklásková Jana Stoklásková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 9. 4. 2025 • Přečteno 237x

Kostarika je zemí, kde káva není jen nápojem, ale celým zážitkem – od prvního klíčku až po voňavý ranní šálek.

Jak si představujete ideální ráno? Slunce svítí do tváře, za okny slyšíte zvuky džungle a z dálky cítíte neodolatelnou vůni. Vůni horké kávy. Ale není to jen tak ledajaká káva. Káva, která chutná tak dobře, že ji ani nechcete zalít mlékem. Prostě si tu chuť chcete vychutnat.

A kde jinde takovou kávu vyzkoušet než přímo tam, kde se pěstuje, klíčí a opracovává? Tak pojďme nahlédnout, kde a jak tohle kouzlo v šálku vzniká a třeba se i naladit na cestu za vlastními zážitky, na zájezdy do Kostariky s našimi průvodci

Jak to všechno vůbec začalo?

Kávovníkům se zde dařilo a daří skvěleKávovníkům se zde dařilo a daří skvěle

Historie kávy v Kostarice se začala psát koncem 18. století, kdy byla zasazena první rostlina kávovníku, odrůda arabiky Typica dovezená z Etiopie. Tou dobou se Kostarika začala soustředit na vlastní trh, a díky tomu je považována za první zemi Střední Ameriky, která dala stavební kámen kávovému průmyslu.

V roce 1821 se Kostarika vymanila ze spárů Španělska a obyvatelé dosáhli nezávislosti. Okamžitě bylo podpořeno pěstování kávy a všem pěstitelům byly bezplatně poskytnuty malé stromky a půda. Kávovníkům se dařilo skvěle, čili první zahraniční export na sebe nenechal dlouho čekat. Byl dokonce uskutečněn tentýž rok a káva byla odeslána do Panamy. Do Evropy byla kostarická káva exportována o pár let později, konkrétně v roce 1832 a o osm let později byla obchodní spolupráce Kostariky s Evropou oficiálně konsolidována.

Od té doby patří Kostarika mezi jedny z nejvýznamnějších producentů kávy na světě a kávová produkce zajišťuje zemi jednu z hlavních průmyslových odvětví.

Proč je kostarická káva tak výjimečná?

Sušení kávy na slunciSušení kávy na slunci

Kostarická káva má svou výjimečnou chuť a kvalitu díky organickým metodám pěstování a zpracování. Díky přísným kostarickým zákonům o životním prostředí je při pěstování a zpracování kávy využíván převážně materiál, který nabídne sama příroda. Například s čištěním vody pomáhají bakterie, běžně se vyskytující v přírodě. Tyto bakterie snižují pH vody, čili je káva opracovávána ve vodě, která běžně protéká koryty řek. Při mechanickém sušení se zase využívá dřevo z prořezávek starých kávovníků spolu s pergamenem ze suchého mletí.

Mezi metody zpracování kostarické kávy obvykle patří procesy „honey processed“, kdy se jedná o proces sušení ne zcela očištěných zrn kávy a výsledek jsou takzvané honey kávy se sladkou chutí. Dále proces „fully washed“, neboli promývání, kdy jsou kávové třešinky nejprve promývány vodou ve speciálních nádržích, po promytí ve vodní lázni se odstraňuje slupka a část dužiny a následně zrna schnou ve strojích s horkým vzduchem nebo na slunci.

Poslední proces je „natural coffee“, kdy po sběru jsou kávové třešinky rozloženy na zem, aby ke všem mohl proudit vzduch a sluneční paprsky. Kávové třešinky schnou až jeden měsíc a usušená zrna po vyloupání ještě přibližně měsíc až dva odpočívají. Však nedílnou součástí pěstování a zpracování je lidský dotek, který na zpracování kávy zanechává svůj otisk.

Navíc se kávové plantáže nacházejí ve vyšších nadmořských výškách okolo 1000 až 2000 m n. m., proto je často kostarická káva označována zkratkou jako „SHB“ (Strictly Hard Bean), čili káva pěstovaná ve vysokých nadmořských výškách s pevnými boby.

K rozmanité chuti kávy také přispívá půda, ve které jsou stromky kávovníků pěstovány. Výhodou půdy je její propustnost a ovlivnění vulkanickou činností.

Kde se můžete těšit na kávové zážitky?

Navštivte některou z místních kávových faremNavštivte některou z místních kávových farem

Běžnými pěstovanými odrůdami kávy jsou Caturra, Catuai, Villa Sarchi. Pěstují se v hlavních regionech kávy: Central Valley, West Valley, Guanacaste, Tres Rios, Turrialba, Orosi, Brunca, Tarrazu, Coto Brus a Perez Zeledon. Největším producentem kávy v zemi je oblast Tarrazu, která je společně s kvalitou schopna uspokojit i kvantitu vyprodukované kávy.

Spousta těchto oblastí nabízí na svých farmách Coffee Tour, program spojený s prohlídkou, ukázkou zpracování a ochutnávkou kávy. My jsme navštívili kávovou plantáž v Central Valley, konkrétně farmu Café Britt v provincii Heredia. Ostatně se zájezdem Relax na plážích Kostariky + NÁRODNÍ PARKY + TERMÁLNÍ KOUPEL U VULKÁNU si budete moci stejně intenzivní a voňavý zážitek dopřát i vy. 

Prošli jsme si plantáž, kde jsme mohli vyzkoušet kávu z různých oblastí a odrůd kávovníků. Dozvěděli jsme se něco o historii pěstování a zpracování kávy. Měli jsme možnost prozkoumat malé rostlinky kávovníků, sklizené boby a prohlédnout si postupně zpracovaná kávová zrna. Po ukázce strojů, které napomáhají při zpracování kávových zrn, jsme měli možnost se stát experty přes kávu. Sami jsme si vyzkoušeli, jak správně kávu připravit. Snažili jsme se rozeznat její barvu, chuť a aroma a zařadit tyto aspekty, abychom poznali, o jakou kávu se jedná.

Byl to velice zajímavý zážitek, po kterém se člověk začne na kávu dívat v úplně jiném světle. O to více si pak ráno vychutnáte ten svůj ranní šálek lahodného povzbuzení.

Jana Stoklásková

Jana StokláskováExpert Radynacestu.cz

Ať vás nohy zavedou kamkoliv, každé objevené místo se stane vaší součástí.

Zájezdy do Kostariky

Oddech jménem Kostarika

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Kostariky

Zájezdy do Kostariky

Nejbližší volný zájezd již 7. listopadu



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/kostarika-v-salku-kavy/



Doporučujeme z Kostariky

Nejnovější z Kostariky



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025