Kuba je pro turisty stále velice kuriózní a specifickou zemí. Výjimkou není ani místní gastronomie, která kvůli přídělovému systému potravin není až tak rozmanitá a pestrá, jako jsme zvyklí z jiných zemí, přesto má mnohé co nabídnout. Její kouzlo spočívá především v jednoduchosti co do ingrediencí i způsobu přípravy.
Tajemství kubánské gastronomie
Více používané maso je kuřecí, vepřová a hovězí než ryby a mořské plody
Přestože kubánská gastronomie zdaleka neoplývá takovou pestrostí, místní restaurace nezahálejí a rychle zlepšují svá kulinářská umění.
Podobně jako hudba nebo architektura je i kubánská kuchyně nápaditou směsicí vybraných kulinářských receptů a postupů, které zde zanechaly vlny cestovatelů od Španělů a Portugalců přes Afričany až po Číňany.
Speciality kubánské kuchyně
Velmi oblíbení jsou humři a langusty
Pokud patříte mezi milovníky masa, pak budete na Kubě v tomto směru určitě spokojeni. Kdo by však čekal, že na Kubě převažují pokrmy z mořských plodů a ryb, pak bude možná překvapen.
Je sice pravdou, že i takové pokrmy zde mají své místo, v kubánské kuchyni však převažuje konzumace vepřového, drůbežího a hovězího masa. Ochutnat zde můžete i plody moře a různé druhy ryb a dalších živočichů včetně humra, kraba, želvy či krokodýla.
Kubánská kuchyně však nabízí i originálnější zážitky, třeba v podobě žabího masa, želvy či krokodýla. Oblíbené jsou zde také langusty, krabi, krevety, ústřice, mušle či korýši.
Kromě masa jsou zde hlavními surovinami kukuřičná mouka, kukuřice, papriky, rajčata, česnek, rýže s černými fazolemi, sladké kubánské brambory anebo melanga, hlíznatá rostlina podobná bramborám.
K jídlům, která rozhodně stojí za to ochutnat, patří národní pokrm kubánský ropa vieja, polévka z černých fazolí a smažené banány, které se zde připravují jak na slano, tak i na sladko.
Pouliční jídla
Během dne se můžete stravovat v cafeteriích, v řetězcích El Rápido nebo v běžných obchodech. Nejtradičnějším pouličním pokrmem, který seženete téměř všude, je sendvič se šunkou a sýrem nebo notoricky známá pizza.
Nevýhodou Kuby je, že je zde k dostání pouze jeden druh sýra a šunky, což vás dříve nebo později omrzí. Některé pouliční stánky nabízejí i hamburgery a další pouliční speciality.
S ohledem na skladování potravin buďte raději s podobným druhem stravování velmi opatrní. Pokud budete bydlet v casa particular, můžete si domluvit večeři u hostitele, který vám za velmi přijatelnou cenu nabídne doslova královskou hostinu.
Tekutá Kuba
Když se řekne Kuba, většina z nás si spíše než jídlo vybaví pravý kubánský rum. Jak by taky ne, když je zde pomalu levnější a dostupnější než obyčejná voda. Turisté si jej nejraději vychutnávají jako součást míchaných nápojů (Cuba Libre, Mojito či Daiquiri).
Další nepostradatelnou součástí kubánského jídelníčku jsou čerstvé a husté ovocné šťávy, které jsou oblíbené pro svou nezaměnitelnou chuť. Nejtypičtějším z nich je guarapa neboli šťáva z cukrové třtiny.
Na své si zde přijdou i milovníci dobrého piva a kvalitní kávy, která se zde připravuje specifickým způsobem. Podává se se smetanou a s míchátkem z cukrové třtiny.