Tip pro vás:
Držte se doporučených surovin a postupů, dělají divy. Zásobovat se můžete třeba na cestách.
Pojďte ochutnávat odstíny neznámých chutí. A dálek. A klidně doma. Zatím. Cestování prochází žaludkem a nahlédnout pod pokličku daného národa znamená nahlédnout i do kulturních tradic, způsobu života a mezilidských vztahů. Nechte se inspirovat a pojďte společně zalistovat kuchařkami, které se cizím kuchyním věnují. Některé pokrmy vám budou známé, neznámé exotické názvy jiných nažhaví vaše zvědavé chuťové buňky… Podle které z kuchařek teď budete vařit (a cestovat) vy?
Kapitola první: Cestování po světě – za jídlem!
Poznávejte Evropu skrz její gastronomii
- Cestování za jídlem (Mladá Fronta, 2013)
je kuchařka plná inspirace i lákavých fotografií, která vznikla uspořádáním pravidelné rubriky časopisu F.O.O.D. do podoby ucelené publikace. Přináší recepty od polévek až po dezerty z gastronomických oblastí Andalusie, Argentiny, Baskicka, Bordeaux, Burgenlandu, Kuby, Číny, Dublinu, Friuli, Gruzie, Havaje, Islandu, Kastilie, Korey, Marrákese, Mexika, New Orleans, Piemontu, Provence, Apulie, Rakouska, Skotska, Sicílie, Slovenska, Švábska, Švýcarska, Toskánka, Valencie a Vietnamu. Kubánskou polévku z černých fazolí a kokosu si tak doma uvaříte raz dva. Anebo byste si raději připravili dublin coddle z brambor, anglické slaniny, vepřové klobásy a cibule? Směle do toho, recepty jsou dobře vysvětlené. Jako dezert pak můžete sáhnout třeba po drunken crumble – „opilém“ drobenkovém koláči ze Skotska s rebarborou a whisky, mocnou zbraní celé země. Každá gastronomická oblast je v knize lákavě představena tak, že budete chtít okamžitě balit kufry.
je kniha, která recepty z evropských zemí seskupila do několika celků. Při jejím listování se ocitnete „V ráji sýrařů a labužníků“ ve Francii, Belgii, Nizozemí a ve Švýcarsku, „Pod jižním sluncem“ v Itálii, ve Španělsku, v Portugalsku a na Maltě, pak také „Za kanálem La Manche“, projedete se „Od moře k moři“, zažijete „Prostě Balkán“ a také trochu „C. a K. nostalgie“ z císařského Rakouska, ze Slovenska, Maďarska a Slovinska. Už si začněte dělat chutě na rakouský hovězí vývar s játrovými knedlíčky, císařský trhanec, italské affogato, portugalskou cataplanu, řeckou musaku, francouzského kohouta na víně, švýcarské rösti nebo na skotská vejce. Při listování knihou si navíc osvěžíte gastronomické zásady jednotlivých oblastí a dozvíte se, že anglický čaj o páté není jen nápoj, ale jde o svačinku dovedenou k dokonalosti. Údajně jej zavedla Anna Maria Russell, vévodkyně z Bedfordu.
- Velká evropská kuchařka (Pavlína Berzsiová, Slovart, 2004)
je rozdělena podle toho, co chcete vařit. Bude to salát? Pak nalistujte jednu z asi 500 stran receptů a vyberte si, jestli to bude český salát, dánský míchaný salát s plísňovým sýrem, chorvatský jarní salát, německý salát z mangoldu a ředkviček, francouzský chřestový, britský okurkový, rakouský vídeňský zeleninový nebo bulharský šopský salát. Anebo že by řecký salát choriatiki, rumunský salát z lilku a papriky, švýcarský celerový salát s majonézou či slovinský fazolkový salát s jogurtem a rajčaty? Ve Velké evropské kuchařce na vás čeká podobně pestrý výběr pomazánek, polévek, omáček, zvěřiny, ryb, luštěnin… Začínajícím i zkušeným hospodyňkám přijdou vhod rovněž tipy, jak na dobrý vývar, jak uskladnit ústřice nebo jak dochutit polévky. Mnohé recepty jsou světoznámé. Mnohé jsou méně známé, či dokonce zapomenuté. S touto kuchařkou máte možnost je znovu objevit a načerpat nápady třeba na netradiční využití surovin.
- Jak jsem proje(d)la svět aneb zcestopisy s recepty (Lenka Požárová, O.O.T.B. Solutions, 2010)
je tak trochu kuchařka a tak trochu cestopis. Ideální pro ty, kteří ocení jídla s příběhem a také svěží a inovativní pojetí tradičních receptů. Nejsou totiž servírovány tradiční recepty, ale nové recepty inspirované chutěmi a vůněmi navštívených (a ochutnaných) oblastí. Těmi jsou Apulie, Belgie, Budapešť, Curych, Istanbul, Kodaň, Malmö, Milano, Mnichov, Provence, Štýrsko a Vídeň. Kromě receptů si můžete přečíst tipy na to, kdy se do daných míst vydat, abyste například nepřišli o sklizeň oliv v Apulii nebo o speciality z čerstvě sklizených dýní ve Štýrsku. Dozvíte se, kde daná jídla ochutnat, protože pokud nebudete vědět, jak chutnají v dobrých (ale ne nutně drahých) podnicích, jen těžko si je dobře sami doma uvaříte. Inspirovat vás budou lákavé fotky a dost možná ve vás kniha probudí (kromě hladu) zvědavost, která byla – podle autorky – základní ingrediencí celé knihy.
Kapitola druhá: Středomořští (zdraví) gurmáni
Domácí těstoviny jsou nejlepší
- Umění francouzské kuchyně (Julia Childová, Jota, 2014)
je bible kulinářského umění a základní příručka všech milovníků francouzské kuchyně. Má téměř 900 hustě popsaných stran bez obrázků a fotek. Poprvé tato „bible“ vyšla už v roce 1961 a od té doby mimo jiné radí široké veřejnosti, jak dobře jíst a dobře vařit. Recepty jsou podrobně rozepsány, a zejména amatérští kuchaři v této publikaci najdou mnoho tipů na vhodné kuchyňské vybavení, povídání o mírách, správné teplotě, o krájení, víně, surovinách i radu, jak s úspěchem ušlehat smetanu. Na polovině stránky se popisuje, jak správně utřít máslo s cukrem, na další, jak sladkosti vyklopit z formy. A pak už si tu můžete vybrat z desítek receptů na omáčky, vejce, předkrmy a obědová jídla, ryby, drůbež, maso, zeleninu, studenou kuchyni i dorty. Francouzská kuchyně je věda, tak s chutí do čtení.
- Bon appétit! aneb Lekce francouzské kuchyně (Apetit, 2013)
je lekcí francouzské kuchyně plnou lákavých obrázků a tipů pro všechny gurmány, kteří si světově proslulé pokrmy francouzské kuchyně rádi naservírují i doma. V knize najdete inspiraci třeba na to, jak si doma navodit atmosféru francouzských kaváren. Až si budete číst o zvenku křupavé a uvnitř nadýchané a drobivé, dozlatova upečené francouzské bagetě, určitě se vám budou sbíhat sliny. Chtěli byste zažít „Paříž na talíři“? Čtěte stejnojmennou kapitolu v kuchařce a připravte si třeba tradiční cibulačku, která právě z Paříže pochází. Uvařte si sufé 4x jinak a ratatouille. Zkuste makronky tak lákavé, jako jsou na obalu knihy, a přečtěte si o tom, že listové těsto vynalezl mladý pařížský kuchař, který se vsadil, že upeče koláč z tisíce vrstev. Kniha vám udělá jasno třeba i v tom, zda pro občerstvení ve Francii využít bistro, bistrot à vin, bouchon, brasserie…
- Crême brûlée a panna cotta: svěží i hřejivé (Jette Sanderová, Ikar, 2016)
je klasická kuchařka přinášející přes padesát receptů na různé varianty dvou slavných dezertů – francouzského crême brûlée a italského pokušení panna cotta. Naslano i nasladko. Kterým jen začít?
- Jak chutná dolce vita (Eleonora Galassová, Slovart, 2017)
je kuchařka s podtitulem: Klasické i moderní recepty z Říma. A že jich v ní najdete! Italská autorka zastává názor, že jídlo je vyjadřovací prostředek. O tom, jak moc si na správné stravování Italové potrpí, netřeba diskutovat. Začtěte se a nalaďte se na italské snídaňové obřady (aneb upečte si doma maritozzi, bomboloni nebo třeba suchárky fette biscottate), nevynechejte merendu – něco malého na zobnutí, uvařte si rychlý oběd, třeba frittatu di spaghetti, špagetovou frittatu, k rodinnému obědu tradiční dušenou hovězí oháňku coda alla vacinara, k aperitivu usmažte obalovanou mozzarellu „v kočárku“ (mozzarella in carrozza) nebo připravte citrony plněné tuňákovým krémem. K romantické večeři si dejte oliheň s hráškem, avokádem a rajčaty (seppioline piselli, avocado e pomodoro). Čeká-li vás slavnostní událost, vsaďte na dort mimosa. V kuchařce najdete i recepty na vánoční, velikonoční, karnevalové a jiné dobroty. Připravte si také trvanlivé římské speciality – nakládané artyčoky v oleji, tyčinky grissini nebo třeba i alkoholický likér – římská sambuca.
- Jedině Neapol (Katherine Wilsonová, Mladá Fronta, 2017)
je román s podtitulem: Co mě naučila má italská tchyně o jídle a rodině. Chcete-li proniknout do tajů italské kuchyně a způsobu stravování, začtěte se do této knihy a možná víc pochopíte, co na tom jídle Italové mají. Autorka vypráví svůj příběh mladé Američanky, která se v Neapoli seznámila se svým budoucím italským manželem, a díky jeho matce pronikla do umění italského životního stylu i kulinářských schopností s důrazem na zdraví a kvalitu. Líčí mimo jiné i to, jak se díky italskému způsobu stravování přestala přejídat. V neapolské kultuře je totiž jídlo posvátnou chvílí, jídlo se připravuje čerstvé a konzumuje se „in compagnia“, ve společnosti. A především se nespěchá, jí se v naprosté pohodě, ideálně se sklenkou vína v ruce. A jak píše autorka: „Jíte, když je čas snídaně, oběda a večeře, tečka. Punto e basta.“ Humorné příhody jsou doprovázeny recepty. Připravit správné ragù je věda, s léty odzkoušeným receptem, ke kterému se navíc přidají americké rady, to ale zvládne každý.
- Řecká Odysea, aneb, Slavné báje a recepty (Apetit, 2014)
je kuchařka, která vás zavede na gurmánskou cestu po nejzajímavějších regionech Řecka. Poradí, jak si naservírovat pravé řecké léto v jakékoli roční době. Přináší recepty na typické řecké předkrmy mezze, které zpříjemní čekání na hlavní chod, na saláty, které Řekové jedí snad úplně ke všemu, na zeleninová jídla, která v řeckém jídelníčku jasně hrají prim, nechybějí recepty na úpravu masa, zejména oblíbeného jehněčího, mořských plodů, recepty z jednoho hrnce a sladkosti. Podle této kuchařky plné nejen receptů, ale i praktických informací a lákavých fotografií si můžete připravit zeleninový pokrm briam, musaku, pastitsio, tzatziki, přečíst si o řeckém víně, o ouzu, sýrařském umění starých Řeků, olivách a olivovém oleji… Kalí óreksi, dobrou chuť!
Kapitola třetí: Edice (evropských) chutí směsice
Edice Culinaria přináší několik obsáhlých a výborně zpracovaných Kulinárních průvodců, mimo jiné o čínské gastronomii. Představuje nejen recepty na tradiční jídla daných zemí a jejich jednotlivých regionů, ale i praktické tipy a vychytávky k jejich přípravě, povídání o surovinách, tradicích s jídlem spojených, zajímavosti i lákavé fotografie. Tak kam s knihou vyrazíte?
- Culinaria Francie (Slovart, 2012)
připomíná, že francouzská kuchyně se zaměřuje na vybrané produkty, které zdůrazňují cit, dobové znalosti, zkušenosti a dovednost slavných i méně známých šéfkuchařů. Pokrmy se tu připravují na nejvyšší úrovni, ostatně Francouzi mají údajně neustále chuť k jídlu. Seznamte se s jednotlivými kulinářskými regiony, dějinami francouzské kuchyně i zajímavostmi o francouzské bagetě. Anebo třeba s francouzskými sýry, jejichž obrázky a popisky tu jsou hned na několika stránkách. Dozvíte se mnoho informací o zdejším vínu, rybolovu, pivu, ginu, camembertu, calvadosu, octu z Orleánsu, pravých pralinkách, dijonské hořčici, sušených švestkách z Agenu, místní minerální vodě, pastisu, koňaku z dubových sudů, lanýžích i o nožích Laguiole. Receptů tu najdete bezpočet.
- Culinaria Itálie (Claudia Pirasová, Slovart, 2006)
ve stejném duchu přináší nejen množství osvědčených receptů a (nejen) gastronomických zajímavostí z jednotlivých regionů, ale i zajímavé povídání o karnevalu, muranském sklu, grapě, zelenině z Pádské nížiny, vánočním a velikonočním pečení, o Campari a aperitivech, o pěstování rýže v Piemontu, o značce Ferrero a italských čokoládách, parmazánu, parmské šunce, kávě a přístrojích na přípravu kávy, druzích rajčat, olivovém oleji či těstovinách. Bez těch by to v Itálii nešlo, a tak vás asi v rozměrné knize nepřekvapí čtyři strany plné malých fotek různých tvarů zdejších těstovin. Dále si můžete přečíst o kuchyni starých Římanů či papežů anebo třeba o tom, jak se zátiší s jídlem malovala už v době renesance a slavné obrazy jsou dodnes k vidění mimo jiné ve Florencii v Galerii Uffizi. Je toho mnoho.
- Culinaria Španělsko (Slovart, 2009)
na více než 500 stranách nechává nahlédnout do španělských hrnců a tím nabízí pohled na kulinární zvyklosti země i její kulturu. Nechte se pozvat do jednotlivých regionů i na tržiště. Přečtěte si o tom, že umění připravit alioli, tedy geniální spojení česneku a olivového oleje, používané jako základ mnoha španělských pokrmů, vymyslel římský císař Nero. Inspirujte se mnoha tipy, třeba jak správně krájet šunku. A přečtěte si také o loveckém umění v Pyrenejích, o sektu cava, bylinkách, hlemýždích, místní majonéze, o níž jsou na Menorce přesvědčeni, že byla objevena právě na Baleárských ostrovech, o tapasu jako životním stylu, o migas, vánočních gastronomických zvycích země, o Aragonii jako zemi papriky, o španělských mléčných dezertech, skvostu jménem sidra, zabijačkové tradici, o slavných španělských kotlících, tortille, bramborách jako základní příloze, o anýzu, paelle… Už se chystáte na gastrocestu?
- Culinaria Maďarsko (Anikó Gergely, Slovart, 2017)
vás naladí na vydatnou fazolovou nebo rybí polévku, guláš, perkelt, zelené závitky, lečo, pagáče, palačinky, Dobošův dort, kaštanové pyré, klobásy… Seznámíte se s gastronomickou tradicí jednotlivých maďarských oblastí a dozvíte se bezpočet tipů, které vám přijdou vhod při vaření i konzervování a uskladňování potravin a jejich obstarávání. A těch lákavých výstižných fotek! Až si podle receptů zamlsáte, přečtěte si zajímavé povídání třeba o zdejší nepostradatelné mleté paprice, o šedém skotu z místní pusty, o přípravě jídla v kotlíku, o tarhoně, debrecínských klobásách, kvašených okurkách, uherském salámu, langoších, víně a pálenkách, štrůdlu i o budapešťských kavárnách a cukrárnách. A co třeba čtení o marcipánu, velikonočních a vánočních zvycích, Tokajském nebo minerálce? Poznávání země jednoznačně prochází žaludkem.
Kapitola čtvrtá: Jak chutná Orient?
Domácí příprava orientálních pokrmů nemusí být složitá
- Jeruzalém (Samai Tamimi, Yotam Ottolenghi, Slovart, 2016)
je kuchařka, při jejímž pouhém prolistování se duchem ocitnete na orientálním tržišti ve Starém Městě mezi všemi barvami, vůněmi, překřikujícími se hlasy a lákavými chutěmi! Podle obsáhlé publikace si doma uvaříte zeleninu na mnoho způsobů (v Jeruzalémě se saláty podávají snad k čemukoliv), luštěniny, polévky, maso, slané pečivo i sladkosti a dezerty. A samozřejmě cokoliv plněného – oblíbené jsou lilky, brambory, cukety, listy vinné révy… Sbíhají se vám sliny (anebo probouzí zvědavost), když se řekne ma’amúl, ghrejbe nebo mutabbak? Anebo byste si jen sami rádi připravili falafel či hummus? Kuchařka Jeruzalém přináší i tipy, jak si ochucovadla, jako je třeba omáčka tahini nebo směs koření baharat (a také dukka, harissa nebo zhúg), připravit. Také pomůže naložit zeleninu, aby získala orientální příchuť, a čtivě bude informovat o zajímavostech zdejší kuchyně, jako třeba o tom, proč se tu hojně používají bylinky jako máta, šalvěj či kopr.
- Arabská kuchařka (Renáta Janů, CPress, 2010)
vás zavede do kuchyně Blízkého východu, států Perského zálivu i do Afriky. Ocení ji hlavně „začátečníci“, kterým představí nejčastěji používané suroviny v arabské kuchyni a poradí, jak si je připravit. Pokud tedy zrovna ve spíži nemáte sušené citrony loomi, přidávané vcelku nebo rozdrcené v hmoždíři do mnoha arabských pokrmů, nesmutněte a nechte se inspirovat receptem k jejich přípravě (případně tipy, čím je lze nahradit). Nemáte-li času nazbyt, a přesto byste si rádi připravili něco dobrého s arabským nádechem, vyzkoušejte jednoduché recepty z dostupných surovin a připravte si nápoj z broskví, mléka a medu, okurkový koktejl s přidáním špenátu, citronu a jablečného moštu anebo jogurtový nápoj ajran.
Kapitola pátá: Skandinávie na talíři
Masové kuličky jako základ švédské kuchyně
- Švédská kuchařka. Kulinářské tradice Severu (Dominika Wittenberg Gašparová, SmartPress, 2017)
je kuchařka plná příběhů, která si dala za cíl seznámit českou veřejnost se severskou kuchyní, která je podle nejnovějších studií minimálně stejně zdravá jako ta středomořská. Deset tematicky zaměřených kapitol přináší osvědčené recepty. Byla by ale škoda si myslet, že švédská kuchyně znamená jen masové kuličky nebo malé zelené punčové rolky s konci máčenými v čokoládě, které jsou známé pod názvem dammsugare neboli vysavač – připomínají totiž staré vysavače z 50. let 20. století. Co třeba připravit si kanelbullar (skořicové šneky), torskgratäng med potatismos (gratinovanou tresku s bramborovou kaší), tradiční pokrm lamm i dillsås (jehněčí v koprové omáčce), taco paj nebo toast skagen s krevetami? A víte, proč se při kávovém dýchánku podává přesně sedm druhů cukroví, které se jí při oslavách letního slunovratu a proč se říká „švédský stůl“ všude ve světě? Čtěte, vařte a pečte, inspirujte se. Mimochodem – recept na masové kuličky nechybí.
- FIKA & HYGEE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody (Bronëe Aurell, Omega, 2017)
je klasická kuchařka plná sladkých dobrot. A když jsme u toho cestování, nechte se inspirovat a připravte si podle ní třeba budapešťskou roládu nebo napoleonské klobouky.
Něco navíc: Street food v pohodlí domova
Připravte si světový street food doma
- Nejlepší světová street food – kde je najdete a jak se připravují (Svojtka&Co., 2015)
je kuchařka a kniha plná zajímavostí, která vás přesvědčí o tom, že opravdovou duši kuchyně dané oblasti nejlépe poznáte na ulici, i o tom, že mnohé z těchto pochoutek si můžete připravit doma. Dopřejte si řecký gyros, nizozemské nieuwe haring – syrové, jen trochu osolené sledě, sabih z Izraele, což je takový malý bratr falafelu, německý párek currywurst, maďarský lángos, polskou zapiekanku a italskou baculatou rýžovou kroketu arancino, pocházející ze Sicílie, nebo třeba chutné a vydatné pastizzi z Malty. Lákají-li vás spíše větší dálky, vydejte se prostřednictvím kuchařky do Turecka, na Tchaj-wan, do Vietnamu, Číny, Maroka, Mexika, Argentiny, Singapuru anebo třeba pro hopper na Srí Lanku, pro kuai tiao do Thajska, takoyaki do japonské Ósaky, pro sladké lívance bliny do Ruska, pro peso pizzu na Kubu a pro hot dog do USA. U všech receptů je přehledně uvedena náročnost na přípravu i potřebné suroviny. Nechybí ani tipy, kde v daném místě ochutnat ten nejlepší originál.