Bosna a Hercegovina patří mezi nejmladší státy v Evropě, ale již několik tisíciletí se zde setkává západní a východní styl, který výrazně ovlivňuje jedinečnost této země. Bosna se rozkládá na Balkánském poloostrově a právě díky své poloze zde panuje středomořské podnebí, které nabízí úžasné podmínky k pěstování zeleniny, ovoce, vinné révy a chovu zvěře.
Místní kuchyně může být vyjádřena pár slovy, stejně jako bosenská národnost: rozmanitá, pestrá a svěží.
Základem gastronomie je maso, čerstvá zelenina a koření. Pokrmy jsou většinou lehké, výtečné a lehce stravitelné. Bosenská kuchyně je ovlivněna mnoha kulturami, zejména tureckou, řeckou, chorvatskou, černohorskou, ale i jinými středomořskými zeměmi.
Pro snazší přehled si je rozdělíme do tří kategorií podle toho, co je jejich zásadní ingrediencí.
1. Pokrmy z masa
Ćevapi
Ćevapi je typické balkánské jídlo, válečky z mletého masa, které u nás známe jako čevabčiči. Častou přílohou je cibule, ajvar nebo bosenský pita chléb somun. Nejproslulejší ćevapi najdete v sarajevské čtvrti Baščaršija.
Čtení: Zájezdy do Bosny a Hercegoviny - srovnání a doporučeníBosanski lonac
Tradiční bosenský pokrm, který se vaří po dobu 4 hodin v keramickém hrnci na otevřeném ohni nebo peci. Pokrm se skládá z velkých kousků masa, zeleniny a dusí se v malém množství vody nebo vína.
Sarma
Sarma je jídlo, které pochází už z dob Osmanské říše. Jedná se o mleté maso s rýží, jež je zabaleno do vinných listů nebo hlávkového zelí, které se poté dusí.
Begova čorba
V Bosně a Hercegovině je Begova čorba nejoblíbenější polévka. Základem je kuřecí popřípadě telecí maso a zelenina. Bosenští muslimové tuto polévku jedí většinou v době svátků jako ramadán. Ovšem polévka jde objednat v restauraci i v běžné dny.
2. Pokrmy ze zeleniny
Ajvar
Zeleninová pasta, která je vyráběna nejčastěji na podzim. Ajvar je kombinací červených paprik, česneku, lilku a čili papriček. Mezi nejlepší ajvary patří ty domácí, jelikož při přípravě je důležitá pečlivost a čas. Lilky a papriky se po upečení musí důkladně sloupnout a zbavit semen. Tato pasta se jí po celý rok, maže se na chleba, přidává se do salátů či jako pochutina k různým jídlům.
Džuveč
Pokrm, který je rozšířený po celém Balkáně. Džuveč je v podstatě obdoba zeleninového guláše, který je v zemi velice populární.
3. Pokrmy z mouky
Burek
Burek je jednoznačně nejpopulárnější bosenské jídlo z mouky. Filo těsto je plněné masem a je stočeno do spirály. Dokonce existují i speciální pekárny „buregdžinice“, kde se prodává pouze burek a jogurt.
V případě že je spirálovité těsto plněno sýrem, pokrm se nazývá syrnica. Pokud je plněno bramborami, je to krompiruša. Základem je ale vždy filo těsto ve tvaru spirály.
A sladká tečka… Dezerty!
Baklava
Baklava je synonymem sladkého arabského dezertu. Kousek lepkavého kosočtverce, který se vám rozpustí na jazyku. Baklava se vyrábí z filo těsta, oříšků a medu. Tento dezert je nesmírně sladký, ale také velice populární.
Tufahija
Při objednání tufahiji dostanenete celé dušené jablko ve sladkém nálevu, které je plněno ořechy a vrch je ozdoben šlehačkou či čokoládou.
Lokum neboli turkish delight
Tato pochoutka vznikla na území paláce osmanského sultána, který rád mlsal, ale kvůli zubům nemohl jíst nic tvrdého. Jeho kuchař proto přišel s pochoutkou lokum, která má podobu želé. Je prodáván v mnoha barvách i příchutích a často se podává k turecké kávě.