Kuchyně Kanárských ostrovů: ochutnejte místní lahůdky

Zuzana Lazecká Zuzana Lazecká, Expert Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 27413x

Na Kanárských ostrovech své chuťové pohárky nezklamete.

Tip pro vás:

Za specialitami regionální kuchyně se vydejte do restaurací a hospůdek s nápisy „típico“.

Patříte mezi ty, kteří si nenechají ujít ochutnání místních specialit? Na Kanárských ostrovech své chuťové pohárky nezklamete. Místní strava je totiž nejen moc dobrá a vydatná, ale také velmi zdravá.

Ostrovy obklopuje Atlanský oceán, a tak není divu, že důležitou součástí zdejšího jídelníčku jsou ryby a dary moře. Ochutnat tak můžete chobotnici, mečouna či místní druhy ryb, jako je například vieja (takzvaná papouščí ryba) a cherna (druh kanice). K chuti vám přijdou i obyčejné sardink rybky upečené na grilu (a la parilla) jsou totiž místní lahůdkou. 

Ochutnání kanárských dobrot bude pro váš jazýček hotová slast a obohatíte se o další gurmánský zážitek. Mezi typické kanárské speciality patří například:

Mojo picón

Chuť tradiční červené omáčky jistě jen tak nezapomenete. Chili papričky dodávají této omáčce ostrost a výraznou chuť.

Mojo verde

Příbuzná omáčka mojo picón, avšak není tak ostrá. Ingrediencemi této zelené studené omáčky jsou bylinky, koriandr a petržel. Výborně se hodí k rybám. 

Čtení: Zájezdy na Kanárské ostrovy - srovnání a doporučení

Rancho canario

Silnou polévku s masem a zeleninou byste rozhodně ochutnat měli. Polévka je specifická svým zahuštěním, na které se používá gofio. Právě gofio (původně mouka z ječmene či žita) bylo základem stravy domorodých Guančů. Dnes se gofio obměnilo na celozrnou pšeničnou nebo kukuřičnou mouku.

Potaje

Jedná se o hustou zeleninovou polévku, často podávanou jako předkrm, ale svou sytostí vydá za celý oběd či večeři.

Caldo de pescado

Jedna ze známých typicky kanárských polévek je tato rybí polévka s bujónem a brambory

Potaje de berros

Patří mezi velmi oblíbenou kanárskou řeřichovou polévku. Dalšími surovinami této polévky jsou brambory, fazole, kousky kukuřičného klasu a vepřové maso.

Papas viduas („vdovské brambory“)

Něco na způsob našich známých – francouzských či zapékaných brambor. Brambory jsou pečené s mrkví, hráškem, petrželí, olivami, zelenými paprikami, šunkou a cibulí. 

Conejo en salmorejo

Králík by mohl být klidně označen jako národní kanárské jídlo. Připravuje se na několik způsobů, ovšem tato úprava pokrmu je na ostrovech nejběžnější – králík v pikantní rajčatové omáčce.

Garbanzo compuesto

Jeden ze zdravých pokrmů – dušená zelenina s brambory, do které se přidává gofio.

Sancocho

Milovníci ryb jistě ocení tuto dušenou naloženou rybu. Většinou je to mořský okoun či nasolená treska s batáty, zeleninou a opět ani zde nechybí omáčka mojo picón.

V restauracích, kavárničkách i barech jistě narazíte na alkoholické míchané nápoje známé ze Středomoří. U některých z nich narazíte na typické místní ingredience. V místních palírnách se vyrábějí různé ovocné likéry. Oblíbený je zejména banánový a pomerančový. Ochutnat místní víno vám nabídnou spíše v restauracích na venkově než ve velkých střediscích. 

Cerveza (pivo) 

Nejrozšířenější značkou kanárských piv je Dorada nebo Tropical. Pivo se podává točené nebo ve třetinkových lahvích. Pokud máte chuť jen na malé pivo, objednejte si „una caňa“ či „una cerveza pequeňa“.

Pokud máte velkou žízeň a chcete klasické pivo, požádejte o „una cerveza grande“, což je zhruba půllitr piva. I přesto, že se považujete za zkušené pivaře, dávejte si pozor, španělské pivo je docela silné.

Ron (rum)

Ačkoli je známější spíše karibský rum, vyrábí se i na Kanárských ostrovech a je velmi oblíbený. Místní rum má vynikající chuť a dokonce i léčivé účinky. Alkohol se pohybuje od 40 do 80 procent. Vysoce ceněný je rum z La Palmy a nejlepší značkou je Ron de la Aldea. Místní rádi pijí známý koktejl Cuba libre.

Na La Gomeře můžete ochutnat ron miel, tedy medový rum, který je místní specialitou. Do tohoto rumu se přidává palmový sirup a obsahuje 35 procent alkoholu. Vznikne tak nápoj oranžové barvy, který je slabší než rum a nejedná se ani o medovinu. Jeho chuť je tak přirovnávána spíše k dezertnímu vínu. 

Vino (víno)

Ke Kanárským ostrovům se také vztahuje malvasía (sladké a tmavé víno). Ačkoli byla kdysi známá převážně vína na Tenerife, dnes je populárnější právě malvasía. Na výrobu tohoto vína se specializují zejména na ostrova Lanzarote. Obzvlášť oblíbené značky pocházejí z oblasti La Gería. 

Café (káva)

Káva na ostrovech je vždy silná a velmi dobrá. Při objednání kávy dbejte na to, jakou máte rádi. Pokud jste milovníci pressa, poptávejte café sólo. Ti, kteří dávají přednost cappuccinu, si objednejte café con leche. A když si necháte udělat cortado, přinesou vám malý šálek kávy s trochou mléka. 

Při placení v baru či kavárně se k útratě většinou připočítává i cena za obsluhu. Připravit je potřeba se i na to, že ne všude lze platit kreditní kartou. Zejména v menších zařízeních nebo při nižší částce se platí hotově. Spropitné není sice povinné, ale bývá samozřejmostí (většinou se nechává 10 % z placené částky). 

Zuzana Lazecká

Zuzana LazeckáExpert Radynacestu.cz

Cestování je pro mne svobodou, radostí i odpočinkem.

Kanárské ostrovy

Vzhůru na Kanáry

Vyberte si jeden z našich 6 zájezdů na Kanárských ostrovů

Zájezdy na Kanárských ostrovů

Nejbližší volný zájezd již 21. března



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/kuchyne-kanarskych-ostrovu/



Doporučujeme z Kanárských ostrovů

Nejnovější z Kanárských ostrovů



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025