Kyperská kuchyně je kapitola sama o sobě. V průběhu historie byla sice ovlivňována různými kuchyněmi okolních národů, Kypřanům se však podařilo s menšími odlišnostmi vytvořit kuchyni vlastní, jež se stala exotickým mixem řecké, turecké i britské kuchyně.
Tajemství kyperské kuchyně
Olivový olej a olivy nemůžou chybět
Kyperská kuchyně je velmi rozmanitá a zdravá zároveň. Jak by taky ne, když je jejím základem hojné konzumování oliv, olivového oleje, luštěnin, libového masa, mořských plodů, lokálních bylin, lahodných sýrů, cizrny, humusu a čerstvě vypěstovaného ovoce a zeleniny.
Speciality kyperské kuchyně
Za ochutnání stojí notoricky známý gyros a kebab či halloumi, což je polotvrdý sýr lehce slané chuti, který se vyrábí speciálně na Kypru kombinací směsi kozího a ovčího mléka. Určitě nesmíte vynechat národní jídlo Kypru kleftiko neboli jehněčí maso pečené ve speciální peci při nízké teplotě zhruba pět až šest hodin podávané s fazolkami nebo bramborami.
Setkat se zde můžete také s musakou, která se těší velké oblibě zejména v Řecku, odlišností Kypru je, že se zde zapéká v keramickém nádobí. Dalším oblíbeným jídlem mezi místními je kolokouthkia me ta afka (cuketa s vejci) či souvlaki (špíz).
Čtení: Zájezdy na Kypr - srovnání a doporučeníKyperské meze, od každého něco
Jestli patříte k těm, kteří rádi zkouší a ochutnávají nové věci, pak neváhejte vyrazit do některé z kyperských taveren a objednejte si takzvané meze neboli výběr drobných jídel, které vám nabídnou od každého něco. Běžně se na stůl předkládá asi deset jídel, ale setkat se můžete i s patnácti až dvaceti chody, a tak si budete moci vybrat to, na co budete mít chuť.
K dispozici vám budou neodolatelné dipy, krevety, mušle, chobotnice, sépie, krabi, vařené, dušené či na hlíně pečené maso, čerstvé ryby, luštěniny a obiloviny v nejrůznějších omáčkách, speciální sýry a lahodné zákusky a další nezvyklá jídla, vše připravené dle místních autentických postupů.
Lahodné kyperské víno
Kypr je doslova rájem pro všechny milovníky lahodného vína. Ne nadarmo bývá označován jako evropská kolébka vinařství, a tak si můžete svůj pobyt zpestřit okružní jízdou po vinohradech, kde můžete ochutnávat lahodné kyperské víno, jehož tradice se pojí s tisíciletou historií, což dokazují archeologické nálezy z období 2000 let před naším letopočtem.
Za nejznámější značkové kyperské víno je považována Commandaria, sladké červené víno, které zraje několik let v obřích dřevěných sudech a patří mezi nejstarší druhy vína na světě. Kypr však nabízí celou řadu chutných alkoholických nápojů.
Dalším oblíbeným kyperským alkoholickým nápojem je Zivania neboli pálenka z ovocných slupek, Brandy Sour či pomerančový likér Filfar. Setkáte se zde i s řeckým ouzem. Z teplých nápojů je oblíbený sáčkový čaj, káva nebo frappé.