Maďarsko je již po staletí zemí s ojedinělou kulinářskou tradicí. Guláš, paprika, lečo nebo langoš jsou součástí typického jídelníčku a vaše návštěva Maďarska nebude úplná, pokud některý z tradičních pokrmů neochutnáte. Rozmazlování chuťových buněk bude v Maďarsku navíc často finančně nenáročné a za vaše peníze dostanete pořádné porce. Jaké jídlo si vybrat a čím ho zapít? To se dozvíte v našem článku.
Pravý poklad maďarské kuchyně: Guláš
Maďaři jedí neuvěřitelné množství masa a vegetariáni se v tradiční maďarské restauraci nebudou cítit zrovna nejlépe. Na jídelních lístcích často najdete pokrmy typu „maso plněné masem“. Nejčastěji se podává hovězí, vepřové a telecí, případně drůbež. Setkáte se tu se čtyřmi hlavními typy masových jídel: na prvním místě samozřejmě stojí ten pravý maďarský guláš.
Toto jídlo a jeho četné varianty pocházejí z Velké uherské nížiny a jeho tradiční příprava v kotlíku odkazuje na kočovnou minulost místních obyvatel. Říká se, že kdysi byli Maďaři tak úspěšní v různých bitvách, protože maďarští vojáci s sebou vozili sušené maso a jakmile narazili na zdroj vody, vařili si guláš, který jim dodal energii k dalším bojům.
Dříve se do kotlíku kromě brambor přidávaly různé druhy masa, později se začalo kořenit paprikou a dominovat mu začalo především hovězí. Člověka, který si guláš v Maďarsku objedná poprvé, překvapí, že se jedná o jídlo odlišné od toho, čím nazýváme guláš u nás. Typický maďarský guláš je vlastně gulášová polévka s cibulí, hovězím masem, paprikou a na kostičky nakrájenými bramborami.
Nenechte se zmýlit perkeltem
To, co bychom za guláš označili my, se v Maďarsku nazývá perkelt – pokrm hustší než typický guláš, jehož maso se před vařením nejprve prudce opeče. Třetím základním masovým jídlem je tokáň – pokrm podobný perkeltu. Rozdíl je však v tom, že se maso krájí na nudličky místo na kostičky, pokrm se kromě papriky koření také množstvím černého pepře a často se do něj přidává slanina, párky nebo houby.
Oblíbenou variantou je tokáň připravovaný ze zvěřiny. Čtveřici základních masových jídel uzavírá paprikáš, který je oproti předchozím jmenovaným pokrmům velmi jemný. Připravuje se z telecího, drůbežího nebo rybího masa.
Čtení: Zájezdy do Maďarska – srovnání a doporučeníBez papriky ani ránu
Paprika je tím nejdůležitějším základem maďarské kuchyně – používá se jako koření, dekorace či hlavní jídlo. Vyhlášeným pokrmem je třeba töltött paprika – paprika plněná směsí rýže a masa. V Maďarsku se pěstuje nesčetné množství různých druhů papriky, z nichž každá má odlišnou chuť a ostrost. Červené a žluté papriky jsou jemné a nasládlé a používají se nejčastěji syrové, zelené bývají ostřejší a užívají se k vaření a pečení a malé žluté, zelené i červené papričky slouží výhradně jako koření.
Pytlíčky s mletou paprikou jsou oblíbeným suvenýrem a najdete je k prodeji téměř všude. Tak si můžete kousek tohoto zázraku domů přivézt i vy a váš domácí guláš získá tu pravou maďarskou chuť. Mletá paprika se nepoužívá jen při vaření, často se objevuje jako koření na stolech, vedle slánky a pepřenky. Věděli jste, že v Maďarsku se vyprodukuje deset tisíc tun papriky ročně a každý Maďar zkonzumuje každý rok půl kilogramu paprikového koření?
S mletou paprikou dnes spojuje Maďarsko celý svět, a proto nás překvapí, že oblíbené koření zaujalo čestné místo na místních stolech až v 19. století. Maďaři totiž byli po dlouhou dobu zemí opanovanou Turky a mletou papriku si dříve dopřávali zejména turečtí vládcové: proto u Maďarů samotných nebyla příliš populární.
Maďarsko coby druhý největší producent husích jater na světě
Ano, je to skutečně tak! Husí játra a paštiky se z Maďarska vyváží do mnoha zemí a patří k těm nejlepším na světě. A co se týče oblíbených foie gras, po světové jedničce Francii je to právě Maďarsko, kdo je jejich největším producentem. Však také na stolech samotných Francouzů se občas objevují levnější maďarská husí játra.
Většina hus se v Maďarsku chová v Severní vysočině, kde jsou speciálně vykrmovány, aby jejich játra byla velká, světlá a měla jemnou chuť. Správná maďarská hospodyně umí vykouzlit několik druhů předkrmů a teplých chodů z husích jater. Oblíbeným pokrmem je kromě nich třeba husí kůže, která se smaží ve vlastním tuku a servíruje s nakládanou zeleninou.
Země vína a poctivé pálenky
Maďarská vína mají světové renomé, v zemi najdete kolem dvaceti oblastí, ve kterých se víno pěstuje: jedná se především o Zadunají, oblast Balatonu, Severomaďarské středohoří a Velkou uherskou nížinu. Vybrat si můžete z nesčetného množství druhů, ale tím nejpopulárnějším vínem je dozajista tokajské víno.
Dokonce i Francouzi na maďarská vína pěli ódy, a to už je co říct. Sám král Ludvík XIV. označil maďarské tokajské „vínem králů a králem vína“ a Voltaire napsal, že „tokajské víno by měl rozdávat jedině dobrý Bůh“. Ač se to na první pohled nezdá, Maďaři mají s Francouzi velmi společného. Pití toho správného vína k určitému jídlu je v Maďarsku stejnou posedlostí jako ve Francii a stejně jako v zemi galského kohouta i v Maďarsku existuje na lahvích označení, které určuje prvotřídní kvalitu vína (ve Francii tzv. appellation controlée).
Až budete v obchodech či vinotékách vybírat maďarská vína, hledejte označení „minoségu bor“ (víno prvotřídní kvality). A pokud si chcete dát něco ostřejšího, nezapomeňte ochutnat vynikající silné pálenky z třešní, hrušek, švestek nebo meruněk. Rovněž maďarské likéry stojí za hřích – vyzkoušejte značku Zwack vyrábějící hořký likér Unikum, a to už od roku 1790.
Tento nejslavnější maďarský likér se honosí svým jménem zřejmě díky samotnému habsburskému císaři Josefu II. Ten prý, když ho poprvé ochutnal, blaženě vzkřikl: „Das ist ein unikum!“ („Je to jedinečné!“).
Sladká tečka nakonec
Maďaři jsou národem milujícím cukrárny a kavárny a třeba v Budapešti si rozhodně nenechejte návštěvu některé z tradičních cukráren ujít. Jednu z těch nejvyhlášenějších najdete třeba na ulici Váci: Gerbeaud Cukrászda má v hlavním městě již více než stopadesátiletou tradici. V nabídce cukráren najdete několik desítek druhů dortů a zákusků.
Oblíbený je zejména dobošový dort – vrstvený dortík s čokoládou, krémem a karamelem na povrchu. Mezi ty nejznámější dezerty ale patří palačinky, které se zde opékají pouze po jedné straně, čímž si zachovávají svojí vláčnou a jemnou chuť. Vyzkoušejte třeba flambovanou Gundel palascintu s ořechovým krémem, rozinkami a politou čokoládovou polevou.
Že se vám sbíhají sliny? Vyrazte do Maďarska, vždyť je to nedaleko. A ať už se v této zemi guláše, papriky a tokajského vína vydáte kamkoliv, věřte, že kromě poznání si s sebou domů povezete úžasné kulinářské zážitky a obligátní pytlíček s mletou paprikou k tomu.