Makronky slaví! Co takhle poškádlit chuťové pohárky lahodnou francouzskou delikatesou?

Adéla Vavřačová Adéla Vavřačová, Expert Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 4647x

Už tuto neděli (20. 3.) se bude po celé Francii slavit! Přidejte se a oslavte Den makronek sladkým potěšením i vy...

Možná je ale třeba přece jenom prozradit, že makronky vlastně tak úplně francouzské nejsou. Byť ohromují neodolatelným šarmem pravé Francouzky, ve skutečnosti mají svůj původ v renesanční Itálii, odkud je do Francie poprvé přivezla Kateřina Medicijská. Ať je to, jak chce, jedno je jisté. Už tuto neděli (20. března) se bude po celé Francii slavit! Přidejte se a oslavte Den makronek sladkým potěšením i vy...

Na začátku jsou vždy jen tři kvalitní suroviny. Pod rukama zkušeného cukráře se však začas změní v zaoblenou lahůdku, navrchu křehkou, uvnitř příjemně vláčnou a navíc tak jemnou, že se vám rozplyne na jazyku a vaše chuťové pohárky prožijí tu nejvyšší rozkoš.

Letos se Den makronek (Jour du Macaron) koná už pojedenácté. A aby toho nebylo málo, slavit se začne už o den dříve, v sobotu 19. března a 20. března pak budou Francouzi oslavovat nejen pestrobarevné pusinky z mandlového těsta, slepované po dvou krémy všech možných chutí, ale i příchod jara. 

Za sladkou tradicí a charitativní akcí v jednom stojí Pierre Hermé, přezdívaný Picasso mezi cukráři. Svůj první podnik v Paříži otevřel tento pokračovatel čtvrté generace pekařů a cukrářů v roce 2002 (Pâtiisserie v ulici Bonaparte), čímž navázal na obrovský úspěch svého podniku v Tokiu.

Letošní výtěžek celé akce jde na podporu boje proti cystické fibróze. V každém cukrářství, které se do této akce zapojí, najdete dobrovolníky s kasičkami. Stačí vhodit příspěvek, přispět na opravdu dobrou věc a „za odměnu“ sáhnout po té nejlahodnější makronce. Loni se takto podařilo vybrat 50 tisíc eur. 

Určitě neuděláte chybu, když v Paříži navštívíte některý z butiků Pierre Hermé. Doporučujeme ochutnat třeba makronku Mahogany (spojení slaného karamelu, manga a kokosu), Yasamine (spojení jasmínu, manga a grapefruitu), Mogador (spojení mléčné čokolády a marakuji) nebo třeba Vénus (spojení růží a kdoule). Taky se vám tak sbíhají sliny?

I když plánujete strávit celý víkend v Česku, zoufat nemusíte. V Praze navštivte vyhlášené francouzské pekařství Paul s více než 125letou tradicí výroby. V Brně servírují výborné makronky v Bistru Franz a v Ostravě můžete vejít třeba do Sladkého Království by Trisha.   

Adéla Vavřačová

Adéla VavřačováExpert Radynacestu.cz

Jsem sběratelka požitků, zážitků a všeho jedinečného, o čem se v běžných průvodcích většinou vůbec nepíše.

Gurmánské zážitky do Francie (Paříž)

Ochutnejte Paříž

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Paříže na téma: Gurmánské zážitky

Zájezdy do Paříže

Nejbližší volný zájezd již 17. září



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/makronky-slavi-poskadlete-sve-chutove-poharky-lahodnou-francouzskou-delikatesou-i-vy/



Doporučujeme z Francie

Nejnovější z Francie



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025