Maltská kuchyně je díky poloze a historii ostrova ovlivněna především italskou a britskou kuchyní, v menší míře pak také arabskou, francouzskou nebo španělskou kuchyní. Najdete zde samozřejmě řadu rybích pokrmů a mořských plodů, které jsou typické pro další středomořské země. Většinu lidí ale určitě překvapí, že maltským národním jídlem je králík, který se tu připravuje na několik způsobů.
Mezi typické maltské národní pochoutky patří pastizzi, původně arabské taštičky z listového těsta, které se plní např. ricottou, kuřecím masem nebo pastou z cibule a hrášku. Podávají se teplé a na Maltě je najdete skoro na každém rohu – ve většině barů nebo v pastizzeriích, což jsou speciální podniky, kde pastizzi nabízejí s sebou. Cena se většinou pohybuje kolem 40–50 centů a v některých podnicích prodávají i balení polotovarů, které si člověk může koupit, odvézt domů a tam následně upéct.
Oblíbená je také ftira, další tradiční maltské pečivo ve tvaru prstence. Z ftiry se připravují sendviče s náplní, kterou tvoří směs oliv, kaparů a ančoviček společně s rajčatovou pastou. I krámky s ftirou najdete na celém souostroví poměrně často, sendvič je oblíbený na ostrově Gozo, kde ho nabízejí i v některých restauracích a barech v rámci poledního menu (populární je ftira plněná tuňákem).
Gozo je pak proslulé díky sýrům, jež se vyrábějí z nepasterovaného kozího nebo ovčího mléka a často se nakládají do olivového oleje se solí a rozdrceným černým pepřem.
Od polévek až po opravdové specialitky
Polévka Minestra je plná rajčat, fazolí, nudlí a zeleniny
K maltské kuchyni patří bezesporu i polévky, mezi nejznámější patří např. Minestra, což je hustá polévka z rajčat, fazolí, nudlí a zeleniny, trochu podobná italskému minestrone. Na Maltě do ní přidávají i dýni, proto je polévka hustší.
Milovníci ryb by určitě neměli vynechat aljottu, rybí vývar s rajčaty, rýží a česnekem, který najdete v jídelních lístcích řady restaurací.
Díky blízkosti Itálie jsou na Maltě oblíbené i těstoviny, především špagety. Ty si zde můžete dát třeba s plody moře a samozřejmě také s králičím masem a česnekem. V mnoha podnicích najdete také ravjul – těstovinové taštičky plněné ricottou, parmezánem a petrželkou, jedná se o maltskou verzi ravioli.
Králík, kam se podíváš
Králíka vám obvykle naservírují pořádnou porci
Poněkud překvapivě je nejtypičtějším maltským jídlem králík (fenek). Králíci sem byli přivezeni už za Normanů a v období vlády řádu maltézských rytířů je směli jíst pouze rytíři, kteří zakazovali konzumaci králíků svým poddaným.
Králík se dnes na Maltě připravuje na několik způsobů – smaží se v olivovém oleji, peče, dusí, zapéká v těstě nebo podává s těstovinami (hlavně se špagetami). Oblíbený je králík na víně a česneku, jako příloha se podává pečená zelenina, brambory nebo hranolky.
Malťané pak při zvláštních příležitostech pořádají tzv. fenkatu – králičí hostinu, při které se podávají špagety s králičí omáčkou, smažený králík a vše se zapíjí spoustou vína. V maltské kuchyni samozřejmě najdete i další druhy masa, typickým pokrmem z hovězího masa je bragioli – roláda na červeném víně plněná kapary, olivami, vejcem, nasekanou slaninou, petrželkou a dalšími přísadami.
Čtení: Zájezdy na Maltu - srovnání a doporučeníRybičky na tisíc způsobů
Tahle rybka se jmenuje lampuki a najdete na trzích i grilovanou v restauraci
Protože se jedná o středomořský stát, nechybí na Maltě ani bohatá nabídka denně čerstvých ryb a mořských plodů. Řadu rybích restaurací naleznete v přístavu na Marsaxlokk na hlavním ostrově (kde se každou neděli pořádá i známý rybí trh) nebo třeba v Marsalfornu na ostrově Gozo.
K nejoblíbenějším rybám patří lampuki (zlak nachový), ta se loví ale jen čtyři měsíce, od srpna do listopadu, a tak pokud ji chcete ochutnat, měli byste na Maltu přijet v období pozdního léta na podzim. Ryba se obvykle podává opečená v celku, ale na požádání vám ji obsluha v restauracích naporcuje. Tradiční omáčka, která se k rybě podává, se připravuje z čerstvých rajčat, oliv, kaparů, soli a pepře. Na Maltě můžete z ryb dále ochutnat třeba pražmu, zubatce nebo morčáka, z plodů moře jsou oblíbené chobotnice a sépie.
Sladká tečka
Maltské pistáciové kannoli si můžete dát třeba jako sladkou svačinku v přístavu Marsaxlokk
Pokud dostanete chuť na něco sladkého, určitě vyzkoušejte typický dezert imqaret. Jedná se o zákusek ze sladkého těsta (často ve tvaru kosočtverce), který je plněný datlemi. Můžete si ho dát jak na pouličních trzích, tak samozřejmě v restauracích, kde k němu často podávají vanilkovou zmrzlinu.
Velmi běžné jsou na Maltě kannoli (podle sicilských cannoli) – trubičky křehkého smaženého těsta naplněné ricottou, které se občas ještě přislazují čokoládovými lupínky nebo kandovaným ovocem. Populární je také maltský nugát a sladké mandle, které místní často konzumují k odpolednímu čaji. Z mandlí se dělají i tradiční maltské svatební dorty.
A čím to spláchnout?
Osvěžení v podobě místního piva Cisk nebo limonády Kinnie musíte vyzkoušet
Když budete chtít vše zapít, můžete zkusit třeba místní Kinnie – limonádu z hořkých pomerančů a aromatických bylinek. Pije se samotná nebo jako součást koktejlů, a protože se jedná o typický maltský produkt, je k dostání všude. Od roku 1952 Kinnie vyrábí firma Simonds Farsons Cisk ve městě Attard ve střední části hlavního ostrova a je považována za hlavní nealkoholický nápoj Malty.
Stejná firma pak už od konce 20. let vyrábí i pivo Cisk, které se na Maltě těší velké popularitě.
I když Malta není vyhlášena jako vinařská destinace, na obou největších ostrovech se nachází několik vinařství, která produkují červené i bílé víno, zdejší nejznámější odrůdy jsou Ġellewża a Girgentina. Některé vinice na Maltském souostroví organizují i prohlídky s ochutnávkou, většinou je potřeba se předem objednat. K oblíbeným likérům pak na Maltě patří určitě Zeppi´s, které se vyrábějí z místního medu, anýzu a opuncie.