Maroko má rozmanitou kuchyni, která je zároveň zdravá a chutná. To ale neznamená, že by Maročani nemlsali – sladké mají moc rádi! Co dobrého (a sladkého) na vás čeká v Maroku?
Čerstvé džusy a koktejly
Marocká snídaně s čerstvým džusem
V Maroku se pěstuje mnoho druhů ovoce, ze kterého si pak můžete dát čerstvý džus. V oblibě jsou například všudypřítomné pomeranče, ale také grapefruity, jablka, banány, fíky nebo jahody a švestky. Oblíbenou kombinací je pomerančovo-jablečný nebo pomerančovo-jahodový džus.
Výborné jsou také džusy na bázi mléka, například banánový džus nebo slaďounký a exotický datlový džus. Pokud nemáte chuť na konkrétní ovoce, rádi vám připraví tzv. panašé, džus z jakéhokoliv ovoce, které je zrovna k dispozici.
Zdravá alternativa ke zmrzlině
Velmi oblíbeným dezertem jsou jahody a banán se skořicí
Z konzumace zmrzliny mají mnozí návštěvníci Maroka obavu a určitá obezřetnost je na místě – je dobré se ujistit, že je zmrzlina opravdu z dobrého zdroje a není (v případě nanuků) zmražená poněkolikáté. Nicméně, pokud máte rádi zmzlinový pohár s ovocem, je tady velice zdravá alternativa v podobě tzv. ovocného salátu.
Ten se skládá samozřejmě z kousků čerstvého ovoce a oříšků na bázi hutného avokádového džusu připraveného na mléčné bázi. Tato delikatesa vás i zasytí, protože avokádo obsahuje hodně zdravých tuků.
Čtení: Zájezdy do Maroka - srovnání a doporučeníCo dobrého po obědě?
Na jídelném lístku objevíte v Maroku například sladký talíř, který se skládá z několika druhů tradičního marockého pečiva. Nejběžnější a neojoblíbenější jsou bezesporu gazelí rohy plněné oříškovou náplní. Ještě sladší je tzv. šebakíja, která se ale podává tradičně k ramadánové snídani spolu s polévkou harísa.
Marocké sladkosti se můžou lišit názvem podle toho, ve kterém regionu se zrovna pohybujete, nicméně budou mít jedno společné: jejich základní ingrediencí jsou oříšky – pistácie nebo mandle. Některé z těchto druhů se namáčejí do medu a jiné zase voní po růžové vodě, která se kromě kosmetických účelů využívá také v kuchyni.
Chuť Francie
Marocká snídaně s čerstvým džusem
Francie měla a dosud má na marockou kulturu velký vliv, a proto se v gastronomii setkáte s francouzskými názvy ingrediencí i jídel. Velmi oblíbeným místem, kde si Maročani po ránu dají kafe, jsou jakési kavárny-pekárny, které nabízí i široký sortiment sladkého pečiva. V tomto případě mluvíme zejména o croissantech plněných čokoládou nebo oříšky a dalších typech pečiva, typického pro francouzské bulanžerie.
Začněte svůj den sladce...
Maročané milují sladké snídaně, a pokud chtějí alternativu k francouzskému croissantu, zvolí nejspíš jednu z celé řady placek, které připomínají francouzské crepes. Tyto se pečou brzy ráno a v malých místních bufetech se podávají až do oběda. Typickým příkladem je meloui – čtvercová placka z listového těsta, na kterou si můžete dát med, džem nebo unikátní marockou pastu z arganového oleje – amlou.