Věděli jste, že na seznamu nehmotného dědictví UNESCO je zapsána jediná kuchyně světa a tou je právě kuchyně mexická? Svůj zápis na prestižní listině si vysloužila pro svou barevnost, historii a neuvěřitelné skloubení jednoduchosti a lahody. Stejně jako celé Mexiko i jeho kuchyně by se dala vyjádřit jedním slovem a tím je PESTROST.
Ptáte se, jak to, že je mexická kuchyně tak pestrá? Může za to hned několik vlivů. Pojďme ale na úplný začátek, kdy připluli na nový kontinent první kolonialisté. Nalezli zde potraviny Evropanům neznámé. Fazole, rajčata nebo avokádo. Základní ingrediencí budoucího amerického kontinentu pak byla kukuřice. Nalezli tu i spoustu dosud neznámého koření.
Vše naložili na své lodě směřující do Evropy a když se vraceli zpět do Nového světa, přibalili s sebou rýži, v tu dobu již dovezenou z Asie, pšenici, prasata a krávy.
Postupem času začali bílí osadníci dovážet na nový kontinent i první africké otroky, kteří si s sebou přivezli i své kuchařské umění. A tak vzniká jedna z nejpestřejších kuchyní vytvořená prapůvodně třemi rasami a bezpočtem národů.
Jak si poradit s jídelním lístkem?
Základem veškerých jídel v mexické kuchyni jsou samozřejmě ony původní potraviny, ze kterých se vyrábějí nejen placky, ale slouží i jako přílohy a ingredience k vytvoření omáček, které se ke všemu podávají. Vše je pak dochucováno místním kořením
K veškerému jídlu dostanete tortillu nebo taco, pšeničnou či kukuřičnou placku. Jako přílohu dostanete vždy fazole a rýži. Na stůl vám pak položí omáčku neboli salsu vytvořenou z chilli, koriandru, oregana, limetkové šťávy, případně pak z avokáda.
A nakonec na řadu přichází maso v různých úpravách. Zapamatujte si, že pollo je kuřecí, carno de vacuno hovězí a cerdo vepřové maso.
Co oblast to jiné jídlo
Fajitas se nejčastěji podávají v tortille nebo tacos
Spojené mexické státy jsou třináctou největší zemí na světě. Není proto divu, že se v různých státech od sebe liší nejen lidé a zvyky, ale i jídla, která jsou zde podávána.
Nejznámější mexický pokrm, tzv. tacos, pšeničné či kukuřičné placky plněné masem, cibulí, limetkovou šťávou a pálivou omáčkou (salsou), patří původně do regionu na sever od hlavního města Mexico City, do oblasti Baja California, Jižní Kalifornie.
Znáte burritos, zapečené pšeničné placky plněné rýží, fazolemi, sýrem a zeleninou? Tak ty jsou specialitou v Chihuahua, státu při hranicích s USA.
Miluju fajitas! Směs masa nakrájeného na proužky (fajitas), papriky, cibule a pak společně osmažené na pánvi s místním kořením. Tím vším se pak doslova naládují tortillas nebo tacos. Toto jídlo původně patří mezi tzv. Tex-Mex jídlo, pocházející z dnešního pomezí amerického Texasu a Mexika.
Zcela originálním jídlem je pak pokrm, který naleznete v každém jídelníčku ve státě Oaxaca ve středu Mexika. Je jím kuře v omáčce mole. Ta je vytvořena ze směsi koření a tmavé čokolády. Při příjezdu do státu Oaxaca vám průvodci jistě povypráví legendu o vzniku této lahody. Tu pak v jídelníčku hledejte pod názvem mole poblano.
Když už mluvíme o omáčkách, právě z tropických oblastí pochází, u nás už velice zdomácnělá, quacamole neboli avokádová pasta. Směs avokáda, koriandru, rajčete, cibulky a limetkové šťávy. Jako dip, přílohovou omáčku, ho dostanete i v té nejzapadlejší hospodě Mexika.
Čtení: Zájezdy do Mexika - srovnání a doporučeníRybu jako ceviche a kuře na dřevo
Ceviche je ryba nebo mořské plody marinované v limetkové šťávě
Ryby v jídelníčku této oceánské země nesmíme opomenout. Snad největší pochoutkou latino světa jsou tzv. ceviche. Směs syrového rybího masa nebo mořských plodů řádně opraných a naložených do limetkové šťávy. Ta za několik hodin dá masu zkřehnout a vytáhne z něho typický rybí zápach. Vše se pak servíruje s koriandrem, limetkovou šťávou a cibulkou, nejlépe šalotkou. Zaručuji vám, že není zdravějšího jídla!
Máte-li rádi klasiku, vždy v jídelníčku naleznete záchranu v podobě pollo de la leňa, kuře na grilu, konkrétně na dřevu, podávané s bramborem, nebo rýží.
Nápoje v Mexiku nezůstávají pozadu
Proslulá tequilla je místní pálenka z agáve
Mexické pivo, mexická tequilla, mexický mezcal, mexická káva. Co slovní spojení, to pojem.
Cerveza neboli pivo je v Mexiku oblíbené snad stejně jako u nás v Česku. Každý stát má většinou nějakou svou lokální značku, ale jasně vede značka Modelo a nám známá Corona. Fajnšmekři si do láhve piva dávají stroužek limetky.
Oblast pouštního středu země je vyhlášená pěstováním agáve, ze které se vyrábí tequilla anebo trochu jiným způsobem mezcal.
Historie pěstování kávy v Mexiku nás zavede až do 18. století. Káva byla tehdy vyhlášeným vývozním artiklem. Nicméně dnes je její pěstování jen na malých farmářích, u kterých zdejší kávu i ochutnáte. Do tohoto oboru zasáhla globalizace a pěstování kávy je dnes záležitostí nadnárodních korporací.
You were always on my mind
Poznávání země skrze jídlo k cestování patří
Není snad nikdo, kdo by po svém návratu z Mexika nevzpomínal i na zážitky gurmánské. Ostatně k cestování ochutnávání místních specialit neodmyslitelně patří.
Naštěstí i mimo území Mexika existuje spoustu skvělých restaurací, kde vám tuto pestrobarevnou kuchyni představí. Ale uznejte, že jídlo nejvíce chutná tam, odkud pochází a kde je doma.