Ať už patříte k pravidelným konzumentům této delikatesy, nebo spíše k těm, kteří čokoládu ochutnávají pouze výjimečně, nemůžete popřít, že je všude kolem nás. Je jedno, zda dáváte přednost bonboniéře s čokoládovými pralinkami nebo raději máčíte ovoce v hrnečku rozpuštěné čokolády, každý z nás zkrátka máme svého favorita. Dnes se vypravíme někam, kde by si rozhodně vybral každý… Do belgických Brugg!
Mléčná i hořká, s ovocem i bez
Plody kakaovníku si můžete prohlédnout přímo v muzeu
O historii čokolády toho bylo již napsáno mnoho a není v našich silách ji shrnout natolik, aby nám toto povídání nezabralo hodiny. Vždyť její začátky sahají až k počátku našeho letopočtu, kdy původní obyvatelé dnešního Mexika popsali nápoj uvařený z čokoládových bobů.
Pouze připomeneme, že čokoláda, jak ji známe dnes, se vyrábí pražením mletých zrnek získaných z tropické rostliny kakaovníku. Nenechte se však zmást, samotná zrna kakaového bobu jsou velmi hořká. Jejich rozemletím vzniká prášek, někde označovaný jako kakao, a teprve přidáním tuku a značného množství cukru vznikne ona čokoláda, která se asi většině z nás vybaví jako první.
Jednotlivé značky se předhánějí v honbě za získáním zákazníkova srdce, proto dnes běžně koupíte čokoládu s ovocem, ořechy, ale také likérem nebo kávou. Zkrátka čímkoli, co by si jen naše mlsné jazýčky daly. Co je ale opravdovým pojmem ve vyšších čokoládových kruzích? S jakou čokoládou nikdy nešlápnete vedle? Belgická čokoláda je správná odpověď.
Belgická čokoláda, to je pojem
Muzeum je rozděleno do tří částí
Když se řekne belgická čokoláda, člověk si představí úhledně naskládané čokoládové pralinky ve vitríně krásného obchůdku, kuchtíky s vysokými čepicemi v bílých rukavičkách a vůni, která je natolik opojná, že prostě nemůžete odejít s prázdnou. Kam jinam se vydat za belgickou čokoládou než do Belgie.
Čtení na podobné témaBelgická čokoláda: Ochutnejte tu nejlepší! A jak to bylo s pralinkami?Přečíst
Dnes přinášíme tip, na konkrétní místo, i když vedle snad šlápnout asi nemůžete v celé Belgii. Mluvíme o Muzeu čokolády v Bruggách.
Muzeum je rozděleno do tří částí. V první se dozvíte o bohaté historii této komodity, v další zjistíte, jak se vyrábí ta nejlepší na světě, a v neposlední řadě se podíváte, jak se výrobní postupy časem měnily.
Muzeum se ale stará také o všeobecné mínění o čokoládě a výstavami jeho činnost nekončí. Často pořádá setkání s cukráři a dalšími odborníky, aby svou práci představili veřejnosti. Nahlédnout můžete také do knihovny, v níž najdete nejrůznější publikace s danou tematikou.
Čtení: Zájezdy do Belgie – srovnání a doporučeníPraktické informace k návštěvě
Užít si můžete čokoládový kurz
Místní muzeum je otevřeno po celý týden a vstupenky můžete zakoupit i online. Komu by nestačila samotná prohlídka, může se zapsat na kurz. Máte na výběr z workshopů pro jednotlivce nebo skupinové lekce, myslí dokonce i na děti.
Své ratolesti můžete přihlásit na jeden z dětských kurzů. A věřte, že budou nadšené, protože co si na kurzu vyrobí, to si samozřejmě smí odnést a sníst!