Víte, že…
Češi jsou v cukrárně vítáni? K dispozici tu mají i historické povídání o muzeu v češtině. Poproste si o něj.
Dopřát si v Maďarsku trochu kultury, sladkého mlsání i nevšedního zážitku je snadné. Lze to učinit i „3 v 1“, a to při návštěvě Muzea marcipánu v Keszthely, jednom z nejatraktivnějších měst na břehu Balatonu. Muzeum je spojeno s příjemnou stylovou rodinnou cukrárnou.
V ulici Katona J. utca v Keszthely nedaleko zámku rodiny Festetics, jenž je někdy připodobňován k francouzskému Versailles, se nachází malý, o to však útulnější podnik: Muzeum marcipánu spojené s rodinnou cukrárnou. Rozhodně stojí za návštěvu.
Dlouhá tradice a píle zakladatelů
Pracná výroba marcipánových figurek
Historie místní cukrárny sahá až do období druhé světové války, kdy cukráře Károlye Szabó válka zavála ze Sedmihradska až do Libanonu. V jeho hlavním městě Bejrútu šikovný cukrář již v roce 1953 vedl nejslavnější místní cukrářskou dílnu, jejíž výrobky byly pravidelně dodávány do sídel vládců arabského světa.
Když se cukrář po sedmi letech vrátil do své domoviny, otevřel si vlastní cukrárnu s muzeem marcipánu v rakouském městečku Puchberg. A jeho sláva se rychle šířila. Aby o ni rodina nepřišla, přizval svou neteř a jejího muže Simonfaie. Cukrářská tradice tak byla udržena a dále přenášena i na další generace.
Po mnoha letech společné práce a učení si rodina Simonfai splnila svůj sen: vrátili se do Maďarska a založili si vlastní muzeum marcipánu spojené s cukrárnou.
Klasika, fantazie i místní reálie
Zapálení mistři cukráři vybudovali v Keszthely malou, ovšem velmi pestrou a bohatou cukrárenskou výstavku. Ve více než dvaceti vitrínách je dnes v muzeu k vidění na sto (sladkých) exponátů. Pokladem mezi nimi je model místního zámeckého paláce.
A pak tu mají dortové modely jiných budov i marcipánová zvířátka, sladkého šaška, pohádkové dorty, křehké a majestátní svatební dorty, kulatý dort se zobrazením termálního jezera v nedalekém Hévízu, výroční dort ve tvaru knihy, vzniklý při příležitosti oslav 750 let od založení města, modely aut, lodí, hudebních nástrojů a další skvosty.
Čtení: Zájezdy do Maďarska – srovnání a doporučeníZ muzea do cukrárny
Denně čerstvé zásoby k večeru řídnou
Je logické, že při pohledu na všechnu tu sladkou nádheru se návštěvníkům začnou sbíhat sliny, a to patrně nejen těm, kteří si na sladkosti obzvlášť potrpí. V takových případech je ideálním nápadem sednout si ke stolečku v přilehlé rodinné cukrárně. Zvolit můžete její vnitřní nebo venkovní prostory.
Pochutnáte si na výborných, nejen marcipánových dortech, i na kávičce a jiných dobrotách. V letních měsících jistě přijdou vhod osvěžující domácí šťávy.
Zakoupit si tu můžete kromě dortů i marcipánové tyčinky k přímé konzumaci i dalšímu použití, například při vlastní cukrářské tvorbě, propracované marcipánové figurky či zdejší specialitu – marcipánový likér.
A jak to s marcipánem vlastně bylo?
Nejkvalitnější marcipán má velký podíl mandlí
A jak to s marcipánem, velmi oblíbeným nejen v Maďarsku, vlastně bylo? Pochoutka pochází údajně z Blízkého východu, odkud se v době křížových výprav dostala přes italské Benátky, obchodní město a „bránu do Orientu“ do Evropy. Vzhledem k tomu, že se vyráběl z málo dostupných a velmi drahých ingrediencí, byl zprvu laskominou pouze pro ty nejbohatší a nejprivilegovanější.
Pravá cukrářská hmota marcipán se vyrábí z mandlí a cukru. Na to, že cukrárna v Keszthely používá ty nejkvalitnější suroviny a nikoli náhražky, při výrobě marcipánu často využívané, můžete vzít jed.
Samotné označení marcipán pochází rovněž z italštiny, konkrétně se vyvinulo ze slova marzapane, používaného v Benátkách ve 14. století pro označení krabice. Do takových krabic se ukládaly sladkosti vyrobené z cukru a mandlí a od tohoto využití byl už jen krůček k tomu, aby se ze slova označujícího krabici stalo slovo označující její obsah.
Původ výrazu marcipán lze hledat i mnohem dál. Arabské slovo mautaban označovalo v období křížových výprav mince. Benátčané ve stejné době ty své začali označovat podobně: matapan.