Nezáleží na tom, jak velkým milovníkem rumu jste, nemůžete opustit Kubu, aniž byste alespoň ochutnali, jak chutná pravý kubánský rum. Příznivé tropické klima spolu s vysoce úrodnou červenou půdou v kombinaci s unikátním know-how, předávaným z generace na generaci, dodává kubánskému rumu jeho nezaměnitelnou chuť a vůni.
Nápoj, který dobyl svět
Nápoj podobný dnešnímu rumu se poprvé objevil v 16. století na ostrově Barbados, odkud se jeho výroba postupně rozšířila i do dalších karibských oblastí. Původní rum však neměl s jeho dnešní podobou nic moc společného. Obsahoval vysoké procento alkoholu, byl mnohem silnější a neuvěřitelně hořký.
Za jeho nynější chuť a vůni vděčíme Facundovi Bacardímu, který jej dovedl k dokonalosti a proměnil tak dosavadní rum v nápoj světové kvality. Ačkoliv rodina Bacardi po revoluci a znárodnění o své palírny přišla, tradice kubánského rumu pokračuje dál pod značkou Havana Club.
Havana Club, víc než jenom značka
Říká se, že abyste správně pochopili kubánský rum, musíte nejdříve pochopit kubánskou kulturu, se kterou je nejznámější kubánská značka Havana Club úzce spjata. Havana Club je pro Kubánce ztělesněním dědictví a vedoucího postavení kubánské tradice výroby rumu a jsou na ni náležitě hrdí.
A to především díky unikátnímu know-how svých Maestros Roneros, kteří si tajemství výroby rumu předávají z generace na generaci a pomocí tradičních kubánských metod vyrábějí rum, který si pak vychutnávají jeho milovníci na celém světe.
Museo del Ron Havana Club
Vysvětlí vám jak se rum vyrábí
Přestože vám lahodný nápoj namíchají téměř na každém kroku, určitě byste neměli vynechat návštěvu Muzea rumu Museo del Ron Havana Club, kde vám představí více než čtyři sta let starou historii jeho výroby, od čerstvě useknutých stébel cukrové třtiny přes rekonstrukci procesu destilace až po sklepy na zrání rumu.
Vysvětlí vám, jak se od sebe jednotlivé druhy liší a na závěr nebude chybět stylový bar z třicátých let minulého století a samozřejmě ochutnávka pravého kubánského rumu či lahodné šťávy guarapo, která se vyrábí z cukrové třtiny. Návštěva Muzea rumu však není jenom cestou ke kořenům nejslavnějšího kubánského nápoje, je to také jedinečná příležitost dozvědět se něco víc o kubánské kultuře i o procesu a historii jeho výroby.