Víte, že...
Připravit řecké frapé není nic těžkého? Základem je rozpustná káva Nescafé, do které přimícháte cukr dle vaší chuti a kapku vody, tuto směs pak vyšleháte do husté pěny. Poté přidáte kostky ledu a dolejete vodou až téměř po okraj sklenice, nakonec dle chuti přidáte mléko. Frappé si nejlépe vychutnáte s výhledem na moře...
Stejně jako je pro Českou republiku typickým nápojem pivo, v Řecku jasně vítězí víno. Řekové jsou ovšem specialisté také na destiláty. Třeba nebýt Spyrose Metaxase, nebylo by Metaxy. Možná jste ale nevěděli, že na žebříčku ve spotřebě kávy, patří k evropské špičce.
Silnější řecké alkoholické nápoje reprezentuje ouzo (řecky ούζο) – likér destilovaný ze zbytků vína se ochucuje různými bylinkami, zejména anýzem. Obsah alkoholu je až 48 %, nejkvalitnější se prý vyrábí na ostrově Lesbos. Balkánskou kořalkou je tzv. tsipouro (řecky τσίπουρο) – nápoj příbuzný ouzu, ale bez anýzu. Destiluje se z ovocných výlisků.
Metaxa: číslo jedna nejen v Řecku
Samostatnou kapitolu řeckých alkoholických nápojů tvoří Metaxa. Destiluje se z několika druhů vína, potom zraje minimálně tři roky v dubových sudech a následně je ochucena směsí bylin, jejíž složení je pochopitelně tajné, ale zahrnuje třeba i lístky růže a destilovanou vodu.
Lihovinu vymyslel Spyros Metaxas v roce 1888. Kvalita Metaxy se liší podle počtu hvězdiček, k dostání je nejméně kvalitní tříhvězdičková, dále pěti a sedmihvězdičková.
Víno: lahvové, sudové, ale hlavně s borovou pryskyřicí
V tavernách vám vedle lahvového vína velmi často nabídnou i vlastní sudové víno. Jistým druhem vína je tzv. retsina (řecky ρετσίνα) – víno obsahující borovou pryskyřici, jejíž maximální množství je dnes (podle norem EU) 1 %.
Pivo: horší chuť i cena
Pokud budete chtít ochutnat pivo místní provenience, musíte sáhnout po světlém Mythosu, ležáku Vergina či Fixu. Pivaři, radši se vyvarujte srovnání s našimi českými značkami... Chuťově i cenově.
Čtení: Zájezdy do Řecka – srovnání a doporučeníKáva: řecká je obdobou turecké
Konzumací kávy se Řekové bezesporu řadí na přední evropské příčky. Tzv. řecká káva je obdobou té turecké a až do turecké anexe severního Kypru v roce 1974 se jí tak i říkalo.
Velmi jemně namleté kávové boby se vaří v džezvě a jakmile začne pěna stoupat, rychle se nalije do šálku. Musíte zachytit tu správnou chvíli, aby káva zpěnila a zároveň nepřetekla.
V zimě je populární také rozpustná káva, které se říká „Nes“ nebo „Nescafé“. V létě se pije řecká specialita frappé – osvěžující chlazený nápoj s pěnou navrchu. Dělá se z rozpustné kávy (Nescafé), vody, cukru a mléka.