Seznam osmi nejhorších jídel na světě: Delikatesa nebo zkouška odvahy?

Barbora Klement Hůlková Barbora Klement Hůlková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 58883x

Pro nás nejhorší jídla na světě. Pro domorodce pochoutka.

Víte, že...

V Číně si pochutnávají na kravských očních bulvách? Jedí je syrové, vařené i nakládané.

K radostem a zážitkům každého správného cestovatele patří také ochutnávka lokální kuchyně. Na to, že Francouzi jedí šneky a Britové zase vnitřnosti zapracované do koláče, jsme si už zvykli. Slýcháme také o čínských jedlících červů nebo různých broučků. To ale pořád nic není ve srovnání s kachními embryi nebo opičími mozečky. Víte, jaká jsou ta opravdu nejhorší jídla na světě? Podívejte se na naše speciální menu!

1. Kachní embryo

Jihoasijská delikatesa jménem BalutJihoasijská delikatesa jménem Balut

Populární jihoasijskou delikatesou je tzv. Balut, kachní nebo kuřecí embryo. Po zhruba devíti dnech od nakladení vejce si kuchař na vajíčko posvítí, aby viděl, zda už obsahuje zárodek. Zhruba po dvou týdnech je vejce připraveno stát se tou pravou pochoutkou. 

Je vařeno ve vodě a poté se napůl uvařený zárodek lžící vyloupne ze skořápky. Labužníky při konzumaci nemá odradit ani malý pařátek či zobáček. Na tomto jídle si pochutnáte třeba na Filipínách, v Koreji nebo ve Vietnamu.

2. Ovčí hlavy

Ať už hlava ovce nebo losa, obyvatelé Aljašky zkrátka z uloveného zvířete nevyhodí ani kousek. Hlavy těchto zvířat se tu jedí se vším všudy a tento pokrm se jmenuje „Pacha“. Za zvláštní delikatesu pak platí zejména oční bulvy a jazyk.

Místy se s takovou pochoutkou můžete setkat také v Asii nebo si na ni zajet docela blízko, do některých středomořských regionů. 

3. Sýr s výkaly

A opět "živá" národní pochoutka - tentokrát na SardiniiA opět "živá" národní pochoutka - tentokrát na Sardinii

„Casu Marzu“ není jen tak ledajaký sýr. Uvnitř totiž ukrývá mnohem více života, než by člověk očekával. Na Sardinii se jedná o národní pochoutku, i když je její prodej v jiných zemích z hygienických důvodů zakázán.

Ovčí sýr zraje tak dlouho, než se v něm objeví larvy. Jejich výkaly přispívají k fermentaci sýra a díky nim je také tato dobrota velmi měkká a krémová. Při konzumaci se proto moc nedívejte na to, co jíte, a hlavně dobře žvýkejte!

Čtení: Zájezdy do Skotska – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučení

4. Smažená býčí varlata

Vypadá to lahodně, dokud nevíte, co je uvnitřVypadá to lahodně, dokud nevíte, co je uvnitř

Tak tohle jídlo je jen pro pravé kovboje! Na Divokém západě platí býčí varlata za delikatesu. Varlata se rozříznou na dvě poloviny, stáhne se z nich kůže, a pak se smaží.

Kovbojové věří, že se konzumací varlat síla býka přenese na člověka a že strávník bude také daleko mužnější. Ve skutečnosti se jedná pouze o proteinovou bombu – spermie a testosteron obsažené uvnitř varlat jsou totiž odbourány ještě předtím, než dorazí do krve.

5. Polévka z čerstvé krve

Vietnamskou specialitou je polévka z čerstvé kachní krve dochucená zeleninou a burskými oříšky. Pokud dostanete na tuto specialitu s názvem „Tiet Canh“ chuť, můžete si ji leckdy objednat i v asijských restauracích v Evropě.

6. Telecí žaludek plněný vnitřnostmi

Skotský národní pokrm HaggisSkotský národní pokrm Haggis

Nejen delikatesa, ale dokonce národní skotský pokrm je tzv. Haggis – telecí žaludek plněný vnitřnostmi. Podle legendy mají vnitřnosti člověku dát sílu přesahující samu přírodu.

Pro chuť tohoto pokrmu je velmi důležitý ten správný poměr jater, srdce a plic. Když je směs hotová, naplní se jí telecí žaludek, celek se pak vaří tři hodiny a Haggis je hotov!

7. Opičí mozečky

V asijských zemích platí opičí mozek za pochoutku. Nicméně to, že je živým opicím rozražena lebka a ještě teplý mozek se vybírá lžící, patří dnes už naštěstí spíše k povídačkám...

8. Kroutící se chobotničky

Někdy si jídlo doslova musíte hlídat, aby neuteklo z talířeNěkdy si jídlo doslova musíte hlídat, aby neuteklo z talíře

Korea je na bizarní speciality vskutku bohatá. Pokrm s názvem „Sannakji“ se sestává z živých malých chobotnic, které je nejlepší servírovat ještě tehdy, když se kroutí. Pozor však na přísavná chapadla, už se prý několikrát přilepila strávníkům v krku.

Něco na spláchnutí

Pokud byste dostali chuť na některou z výše jmenovaných lahůdek, ideálně ji zapijte něčím podobně výjimečným. Co třeba kyselé kobylí mléko z Mongolska nebo hadí víno z Číny, které je vyráběno tak, že jsou celí hadi přidáváni do lahví s rýžovým vínem a nechávají se tam „uležet“? Údajně má tento nápoj dokonce léčebné účinky. Tak tedy dobrou chuť!

Tento článek vznikl překladem a úpravou článku: Delikatesse oder Mutprobe? – http://www.gq-magazin.de/leben-als-mann/features/topliste-delikatesse-oder-mutprobe

Fotografie z Flickru licencovány pod CC BY 2.0.

Barbora Klement Hůlková

Barbora Klement HůlkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Těmito místy Vás provedu osobně

To nejlepší z Holandska
30. 4. – 4. 5. 2025

To nejlepší z Holandska

13 490 Kč
z Ostravy

Vyberte si z mých 6 zájezdů

Skotsko

Skotská historie naživo

Vyberte si jeden z našich 7 zájezdů do Skotska

Zájezdy do Skotska

Nejbližší volný zájezd již 9. dubna

Itálie

Vidět Neapol a... Řím

Vyberte si jeden z našich 82 zájezdů do Itálie

Zájezdy do Itálie

Nejbližší volný zájezd již 10. prosince



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/nejhorsi-jidla-na-svete/



Doporučujeme z celého světa

Nejnovější z celého světa



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025