Víte, že...
cukrárna La Maison Stohrer nabízí hned čtyři varianty svého slavného dezertu? Zakousnout se můžete třeba do lahodné rumové (Rum Baba), smetanové s rozinkami, s červeným ovocem (Baba Chantilly) nebo do originální varianty (Ali-Baba) s šafránem.
Nemusíte být zrovna malým dítětem, přesto můžete sladkosti milovat natolik, že jim jen stěží odoláváte. Dnešní sladkosti však kvůli přidaným éčkům neboli přídatným látkám prodlužujícím trvanlivost potravin, zvýrazňujícím barvu, sladícím atd., mohou způsobovat alergie, astma, ekzémy či hyperaktivitu.
V nejstarších cukrárnách na světě však na toto nebezpečí můžete rovnou zapomenout, což po dlouhá staletí dosvědčují i sami milovníci sladkého. Dnes vám představíme první z nich – La Maison Stohrer.
Paříž: La Maison Stohrer
Věděli jste, že za svou nejstarší a nejosobitější cukrárnu vděčí Francouzi Polsku? Když se Ludvík XV. v roce 1725 oženil s polskou princeznou Marií Leszczyńskou, jeho manželka s sebou do Versailles přivedla také svého otce, cukráře Nicolase Stohrera. O pět let později Nicolas Stohrer otevřel svou vůbec první cukrárnu na Rue Montorgueil. Dodnes tato cukrárna přitahuje i ty nejmlsnější jazýčky z celého světa. Návštěvu si nenechala ujít ani britská královna Alžběta II.
Až budete ochutnávat „Baba au Rhum“ (bábovičku v rumu), cukrářský výtvor samotného zakladatele, nezapomeňte si prohlédnout působivé fresky vytvořené francouzským malířem Paulem Baudrym v roce 1860. Cukrárna má otevřeno 7 dní v týdnu (7.30-20.30 hodin).
Adresa: Magasin au 51 rue Montorgueil 75002 Paris