Bali je rozhodně nejturističtějším místem, které můžete v tak velké zemi, jako je Indonésie, navštívit. Každoročně je tento ostrov údajně navštíven až patnácti tisíci Čechy. Kromě neopakovatelné atmosféry, kterou tvoří převážně hinduistické chrámy, divoký oceán a stále aktivní sopky, tu můžete také snadno polechtat i své chuťové pohárky... Jak?
Indonéské Bali je typickým místem jihovýchodní Asie, a to samozřejmě i v oblasti kuchyně. Jídlo je tu pestré, hýřící mnoha chutěmi a mísící chutě mnoha národností, které na ostrově žijí.
Základem této kuchyně je bezesporu velké množství koření. Počínaje kurkumou, která je součástí směsi koření, které známe pod názvem curry. Následuje ji pak citrónová tráva, chilli, zázvor či muškátový oříšek.
Je samozřejmostí, že v asijské zemi je hlavní zpracovanou surovinou rýže a nudle. To vše je tu doplňováno porůznu zpracovaným masem, zeleninou, tofu a vejci.
A na co se tedy můžete těšit?
Indonéským, tedy i balijským národním jídlem, je tzv. nasi goreng. Směska masa se zeleninou podávaná se smaženou rýží. Pokud se jedná o variantu se smaženými nudlemi, mluvíme o mie goreng. Kombinace převážně kuřecího masa s rýží či nudlemi se opakuje v různých jídlech, ta se liší převážně různými druhy omáček či sosu. Tak třeba v jídle gado-gado je vše obohaceno o omáčku z burských oříšků. Varianta s pálivou omáčkou se pak nazývá ayam goreng.
Pochutnat si můžete i na polévkách, které jsou většinou vývarem převážně kuřecího masa a zeleniny. Tu se zázvorem najdete v jídelníčku pod názvem soto ayam. Jsou tu i oblíbené masové knedlíčky v polévce, tuto polévku pak najdete pod názvem bakso ayam.
Maso je v Asii na místní poměry velice drahé. Není proto překvapením, že masa se vždy servíruje malá porce anebo je často nahrazeno vejci nebo tofu.
Milovníci sladkého si i na tomto ostrově přijdou na své. Většinou dostanete variantu exotického ovoce a pudingu nebo zmrzlinu.
Je vlhko a horko, je třeba doplňovat tekutiny
Oblíbená je voda z mladého kokosového ořechu
Velice oblíbeným a exotickým nápojem je voda z kokosového ořechu, kterou můžete pít z právě otevřeného mladého kokosu. Turisté vyhledávají tzv. freshe neboli džusy z ovoce, s přidanými bylinkami nebo případně i zeleniny.
Na Bali je snadno k sehnání i místní či importované pivo. Jako ve většině zemí Asie, i zde se přepaluje rýže a vzniká tak arak, lihovina nevalné chuti, ale o to snadněji k sehnání. Jen víno je tu drahé, místní ho totiž musí dovážet z nedaleké Austrálie.
V džungli uprostřed ostrova žijí cibetky, šelmy, jejichž trávicím traktem občas projde i šťavnatá kávová třešeň. Místní lidé tohoto využívají a kávová zrna, která takto prošla tělem cibetky, zpracovávají a nabízejí turistům velice drahou cibetkovou kávu.
Bali je trendy!
Na Bali každoročně zamíří spousta lidí, kteří na ostrově chtějí trávit zimu, která právě zužuje jejich mateřský kontinent. Tito tzv. digitální nomádi z Bali většinou pracují, ale chtějí i zdravě žít. Daří se tu proto kurzům jógy, masážním centrům a tzv. retreat pobytům. Balijci jdou tomuto trendu napřed.
V oblíbených místech, jako je jižní pobřeží či okolí města Ubud, naleznete obchody se zdravou výživou a různými druhy zdravých šťáv. Trendem je „říci ne plastům“. A tak častokrát v těchto zařízeních dostanete jídlo na recyklovatelných talířích nebo budete džus popíjet pomocí bambusového brčka.
Kde tohle všechno můžete ochutnat?
Celá jihovýchodní Asie je oblíbená pro své tzv. streetfood neboli jídlo, které se připravuje i konzumuje u malých stánků přímo na ulici. Ve většině zemí v tomto regionu se říká, že „polovina národa vaří pro tu druhou polovinu národa“. Platí to samozřejmě i pro Indonésii.
Spousta žen přispívá do rodinného rozpočtu tím, že si na ulici otevře stánek a nabízí dvě, tři kombinace masa s rýží nebo nudlemi za velice nízké ceny.
Můžete si samozřejmě zajít do drahé restaurace a tam si na místním jídle pochutnat. Dobrou volbou je ale na Bali navštěvovat tzv. warungy. Jak praví definice tohoto pojmu, jde o malý obchůdek, stravovnu, která je často rodinným podnikem, kde si za malý peníz můžete dát něco z místních specialit.
Porce tu nejsou moc velké, ale zato velice chutné, podomácku připravené. Odcházíte potom i s pocitem, že jste místním lidem přispěli do jejich rodinné kasy.
Jižní pobřeží je velice turisticky frekventované místo. Zasteskne-li se vám proto po západní kuchyni, není problém navštívit některý z notoricky známých podniků rychlého stravování, restauraci s italskou kuchyní či kavárnu některého z amerických řetězců.