Nizozemská kuchyně: herinci, hutné polévky a bohaté snídaně

Kateřina Lefebvre Kateřina Lefebvre, Expert Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 22689x

Nizozemská kuchyně je proto jednoduchá a vydatná.

Slavný a ne příliš lichotivý bonmot říká, že zeptáte-li se Nizozemce, kde byste se mohli dobře najíst, pošle vás do indonéské restaurace za rohem. Nizozemci opravu nevidí v jídle příjemný zážitek tak jako např. Francouzi, ale jídlo pro ně představuje nutný přísun tuků, karbohydrátů, proteinů, vitamínů a balastních látek. Nizozemská kuchyně je proto jednoduchá a vydatná. Zlé jazyky dodávají, že chuť se tu dostavuje jen občas jako bonus navíc.

Nizozemský jídelníček

Nizozemci snídají velmi bohatě. Na stole běžně najdete sýr, šunku, salámy, vejce, arašídové máslo, marmelády a džemy, několik druhů chleba a oblíbené jsou i drobné kousky čokolády, které se sypou na teplý toast. K v Česku neznámým specialitám patří Appelstroop. Jedná se o hustá jablečná povidla velmi jemné chuti.

Oběd oproti tomu bývá skromný. Většinou lidé jedí sendvič se sýrem nebo s rybou, oblíbený je Uitsmijter (chléb s tence nakrájeným masem a míchanými vejci) a často si zaměstnanci v kanceláři ohřívají v mikrovlnné troubě hustou zeleninovou polévku připravenou doma, přičemž celonárodně nejoblíbenější je prý polévka z rajčat.

Hlavním jídlem je v Nizozemsku večeře. K běžným rodinným pokrmům patří rozmačkané brambory se zelím, k nímž si ti rozmařilejší přidávají kousek klobásy, či mrkev s bramborami a vařené maso. Setkat se také můžete s tradičními národními jídly, jako je hutspot, tedy jakýsi eintopf tvořený hovězím masem, bramborami, mrkví a cibulí, stamppot, což jsou šťouchané brambory s kapustou či čekankou a kouskem vepřové pečeně, případně s velmi hustou hrachovou polévkou s kolečky párků, zvanou erwtensoep.

Jestliže chcete ochutnat místní speciality, neměli byste si nechat ujít škeble vařené s vínem a pórkem, podávané s hranolky či s chlebem, a kroketten – smažené bramborové krokety často servírované k rybě.

Na ulicích jsou také k vidění stánky s poffertjes. Tento tradiční nizozemský dezert má tvar malých palačinek či lívanců a vyrábí se z droždí a pohankové mouky. Nejčastěji bývají servírovány jen posypané práškovým cukrem a polité rozpuštěným máslem a občas javorovým sirupem, ale koupit si můžete i verzi s čokoládovou polevou, šlehačkou, zmrzlinou či čerstvými jahodami.

Herinci – národní jídlo

To, co by si žádný návštěvník Nizozemska neměl nechat ujít, jsou herinci. Jedná se o sledě, který se hned po vylovení zbaví hlavy a páteře a naloží se do slaného láku s cibulí.

Na stánky s touto dobrotou narazíte na mnoha místech Amsterdamu i menších měst. Během jejich sezony, která začíná v červnu, se jich vyrojí ještě více a žádný Nizozemec této národní tradici neodolá. Chcete-li si připadat jako profesionálové v konzumaci této syrové nasolené ryby, vezměte do levé ruky tácek s rybou a cibulí. Poté uchopte pravou rukou sledě, zvedněte jej do výšky, mírně zakloňte hlavu a celého herinka vložte do úst. A přikousněte chléb a cibuli.

Pro praktičtější způsob požívání a především pro turisty se dnes prodávají i porce nakrájené na menší kousky v housce s cibulí.

Čtení: Zájezdy do Holandska – srovnání a doporučení

Drops, sýry a alkohol – národní poklady

Když Nizozemce honí mlsná, sáhnou nejčastěji po tzv. drops. Pod tímto názvem se skrývá množství cukrovinek nejrůznějšího vzhledu, tvaru, barvy, konzistence i chuti, které všechny spojuje jediná ingredience - lékořice. Jejich spotřeba v tomto státě je natolik vysoká, že lékařská komora zahájila informační akci, která zdůrazňuje, že konzumace více než 7 g lékorek denně vede ke snižování hladiny mužského pohlavního hormonu terstosteronu.

Samotnou kapitolu tvoří nizozemské sýry. Jsou součástí každodenního jídelníčku a přidávají se do sendvičů, salátů i hlavních jídel. Největší tradici tu mají gouda a eidam, jejichž roční produkce přesahuje 600 000 kg.

Nizozemci jsou pyšní také na svá piva. V 18. století bylo po celé zemi dokonce přes 700 pivovarů, ale jejich produkce poklesla s přílivem čaje a kávy do Evropy. Pivo se tu pije většinou po malých dávkách – běžná sklenice má obsah čtvrt litru a správně natočená musí obsahovat spoustu pěny. Z místní nabídky cizinci oceňují především Amstel, Grolsh a Heineken.

Návštěvníci Nizozemska by neměli opomenout ani holandský gin, zvaný jenever. Je o něco slabší než anglický a vyrábí se z melasy a bobule jalovce. Producenti, jako je např. firma Bols, rozlišují jenever jung, tedy mladý, který je bezbarvý a má neutrální chuť, a oude, starý, se žlutavým odstínem a typickou chutí. Pravidelné užívání jeneveru přináší stejné léčivé účinky jako naše slivovice, takže se pije nezředěný – a na ex!

Kateřina Lefebvre

Kateřina LefebvrePrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Těmito místy Vás provedu osobně

Vyberte si z mých 3 zájezdů

Gurmánské zážitky do Holandska

V Nizozemí roste chuť

Vyberte si jeden z našich 3 zájezdy do Holandska na téma: Gurmánské zážitky

Zájezdy do Holandska

Nejbližší volný zájezd již 16. června



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/nizozemska-kuchyne/



Doporučujeme z Holandska

Nejnovější z Holandska



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025