Tradiční anglický přírodní vyzrálý sýr čedar se v Anglii vyrábí už od 12. stol. První výroba je spojována s anglickou vesničkou Cheddar v hrabství Somerset. Právě jeskyně na okraji této vesnice poskytovaly vhodnou vlhkost a stálou teplotu pro zrání tohoto sýra. Čedar se vyrábí z kravského mléka a zraje 6 až 20 měsíců. Doba zrání výrazně ovlivňuje jeho chuť. Čím zralejší, tím výraznější, ostřejší chuť. Dáte si s námi?
Za otce sýru čedar je považován Joseph Harding, který v 19. stol. zavedl řadu inovací, zlepšil hygienu a celou výrobu výrazně zdokonalil. Jeho postupy založené na základě vědeckých principů jsou prvním moderním způsobem výroby čedaru.
Tvrdil, že sýr se nevyrábí na poli nebo ve stodole, ale že se vyrábí v mlékárně. Jeho rodina pomohla rozšířit čedar nejen do Skotska a Severní Ameriky, ale také do Austrálie a na Nový Zéland.
Výroba proslulého sýra a jeho historie
Během druhé světové války a po ní se většina mléka používala k výrobě pouze jednoho druhu čedaru (tzv. vládního čedaru), to bylo samozřejmě způsobeno stavem ekonomiky a přídělovým systémem. A málem to vedlo k vymizení produkce čedaru v zemi.
Před první světovou válkou bylo více než 3500 výrobců, po druhé světové válce jich bylo stěží 100. Ale čedar tuto krizi ustál a přežil.
Dnes několik zdrojů uvádí čedar jako nejprodávanější sýr na světě a je to právě čedar, který je předmětem vědeckých publikací ze všech sýrů nejčastěji.
Původně se vyráběl pouze v Anglii, ale protože nemá ochrannou známku, tak se jeho výroba rozšířila prakticky do celého světa.
Nicméně se začalo používat ochranné označení „West Country Farmhouse Cheddar“, a to pro sýry, které jsou vyráběny z místních zdrojů v jihozápadních hrabstvích Somerset, Dorset, Devon a Cornwall a k jejichž výrobě se používá tradičních metod.
Kde můžete pravý čedar ochutnat?
Rozhodně ve vesničce Cheddar v Somersetu, kde má jeho výroba své kořeny, v rodinné firmě s dlouhou tradicí a vlastně na jediném místě, kde se dnes ve vesničce tento sýr vyrábí.
Firma s názvem Cheddar Gorge Cheese Company vám umožní nahlédnout do výroby, podívat se, jak se sýr krájí, balí, a samozřejmě vám tam povykládají o výrobě a historii čedaru obecně.
Pokud nemáte čas čekat celý den, abyste zhlédli celý proces výroby, protože ten vám v běžné otevírací době opravdu umožní zhlédnout, stačí se podívat na dvacetiminutový film, který pro vás o výrobě připravili.
A co je nejdůležitější? Nabídnou vám tady k ochutnání spoustu různých vzorků, nejen u nich tradičně ručně vyráběných, ale také z jiných koutů Británie.
Čedar z tohoto přátelského podniku je možná dražší než ten, který vyrábějí velké řetězce (často strojově), ale čím rozhodně vyhrává na celé čáře, je chuť. Sýry z této mlékárny jsou ověnčeny řadou různých cen, nejen domácích, ale také světových.
Čtení: Zájezdy do Anglie – srovnání a doporučeníJedinečná chuť, skvělý suvenýr
Ochutnávka různých druhů sýra čedar
Dle jejich standardu je za pravý čedar považován takový sýr, který je vyráběný z nepasterizovaného mléka, jež pochází z okolí vesnice Cheddar. Pravý čedar je ručně vyráběný a zraje zabalený v plátnu až 20 měsíců.
Kromě různých druhů čedaru si tady v obchůdku můžete koupit dárkové kazety se sýry, servírovací prkénko na sýr, nůž, čatní, nakládanou zeleninu nebo třeba sušenky.
Vstupné je 2 £ pro dospělého, se kterým můžou až dvě děti zdarma. Prostory jsou připraveny i pro větší skupiny.
Když si budete chtít na chvíli od čedaru odpočinout a třeba se vrátit později na jiný krok výroby, tak si můžete odskočit do blízkých restaurací, kaváren nebo třeba na nákupy anebo se projít k jeskyním, kde výroba sýra vlastně vznikla.