Jedním z nejlepších způsobů, jak poznat Peru, je jednoznačně prostřednictvím jeho obyvatelstva. Peruánci jsou známí svou otevřeností a pohostinstvím. Mnozí z nich jsou přímí potomci Inků a dodnes dodržují jejich starodávné zvyky a tradice. A zapomenout nesmíme ani na gastronomii, ve které nemají konkurenci.
Peruánci jsou nesmírně zruční, což můžete vidět po celém Peru, ale i v sousední Bolívii. Ženy všech věkových kategorií tu tkají jejich tradiční vzory v koberce, šály a zdobí jimi šperky. Jejich koupí nezískáte pouze suvenýr z cest, ale podpoříte tím jejich tradice a zajistíte jim tolik potřebnou obživu.
Na čarodějnickém trhu v bolivijském La Paz, nejvýše položeném městě světa, pak nakoupíte i všelijaké lektvary a amulety, které vás vyléčí z každé nemoci nebo vám přičarují štěstí a úspěch…
Gastronomický ráj na čtyři? Peru!
Peruánci pro někoho možná překvapivě excelují také v gastronomii, která je velmi rozmanitá díky různým klimatickým oblastem a také vlivem různých etnik žijících v Peru.
Pokud se nacházíte na pobřeží, určitě nesmíte vynechat ceviche, což je tradiční pokrm ze syrových ryb a mořských plodů připravovaný s česnekem, pálivými papričkami a limetkou.
Dalším tradičním pokrmem je lomo saltado, což je dušené hovězí se zeleninou.
V horských oblastech definitivně vévodí brambory, a to například papa rellena, smažená brambora plněná zeleninou, vejci, masem a olivami. Ale jí se tu také hodně masa.
Specialita je u nás domácí mazlíček
Odvážnější z vás mohou ochutnat cuy (morče), které se připravuje mnoha způsoby, nejčastěji asi pečené s bylinkami. Je to sváteční pokrm, ale sníst ho vyžaduje určitou míru odhodlání, neboť za jednu porci je považováno celé morče včetně hlavičky a drápků.
Na koho je morče trochu moc, může zkusit třeba chicharrón, což je vlastně smažené vepřové maso (nebo kůže).
Hodně používanou plodinou v horských oblastech je quinoa, můžeme ochutnat například polévku z quinoy, brambor a mrkve, která je opravdu vynikající.
U jezera Titicaca zase ochutnáte pstruha duhového, který se zde dostal uměle a zdecimoval několik původních druhů ryb.
V pralesním jídelníčku převládá yuka (hlíza podobná bramborám), banány, rýže, kuřata a ryby.
Pivečko na spravení a sladká tečka
Peruánci rozhodně nedají dopustit ani na kukuřičné pivo chicha nebo jeho nealkoholickou verzi z fialové kukuřice chicha morada.
A jako sladkou tečku na závěr můžete vyzkoušet kaši z fialové kukuřice mazamorra morada nebo třeba pěnu z ovoce lucuma, která chutná podobně jako ořechy.