Víte, že…
Stále oblíbené jsou slogany z 30. a 40. let 20. století, které jsou stále k vidění na dobových plakátech po celém Irsku. V této době prý lékaři doporučovali Guinness na anémii a kojícím matkám.
Nedílnou součástí irského životního stylu jsou útulné hospůdky s temperamentní živou hudbou, výbornou kuchyní, a hlavně irským pivem. Návštěva takové hospůdky je pro cestovatele téměř povinností, stejně tak ochutnávka piva Guinness. To totiž není jen pivo, je to irský národní nápoj, na který jsou Irové právem hrdí.
Obliba irského piva se dostala až za hranice ostrova, a tak se s irskými puby setkáte různě po světě. Nejlépe ale Guinness chutná ve své domovině. Jaká je historie tohoto nápoje, jak se vyrábí a jak jej správně načepovat?
Jak to celé začalo?
Za vším stojí pan Arthur Guinness
Příběh je spjat s osobou pana Arthura Guinnesse, syna irského farmáře, který po smrti svého otce zdědil poměrně velké jmění. A protože Arthur byl duší obchodník, dědictví chytře investoval. Nedaleko Dublinu koupil pivovar a začal s výrobou. Docela se mu dařilo, a tak postupně své podnikání rozšiřoval.
Bylo mu pouhých 34 let, když si roku 1749 pronajímá lehce zchátralý pivovar v centru Dublinu v oblasti St James Gate na 9 000 let. Ten opravil a začal s výrobou piva. Ke svému ikonickému černému pivu se ale musel dopracovat. V Dublinu byla velká konkurence jiných pivovarů, ale Guinness vsadil na poctivost a kvalitu. Zpočátku vařil klasická, svrchně kvašená piva typu ale, ale postupně se pokouší i experimentovat, a to s výrobou piva typu porter.
Hlavním rozdílem mezi těmito dvěma druhy je použití praženého ječmene, který porteru dodává silnější aroma a tmavší zabarvení. Z něj se vyvinulo pivo, to ikonické tmavé pivo typu stout, pojmenované podle své síly a temné barvy. Arthur se šťastně oženil, s manželkou Olivií měli 21 dětí, ale při tehdejší novorozenecké úmrtnosti se jen 10 dožilo dospělosti.
Expanze do celého světa
Dnes se Guinness vyrábí ve 49 zemích světa
I po smrti Arthura Guinnesse pivovar dál expandoval a ještě před polovinou 19. století se stal největším výrobcem v celém Irsku a začal vyvážet nejen do Evropy, ale i USA, Afriky a Karibiku. V té době je už vlajkovým produktem číslo jedna klasický tmavý stout, který všichni známe. Za čvrté generace Guinnessů se značka stává největším výrobcem piva na celém světě a Dublin centrem pivovarnického průmyslu.
Dnes se Guinness vyrábí ve 49 zemích na světě a každý den je vypito odhadem 10 milionů sklenic tohoto tmavého moku. Roční výroba přesahuje 850 milionů litrů. Postupně přestaly prostory v pivovaru v centru Dublinu vzhledem k rostoucí výrobě dostačovat, a tak byla přesunuta mimo a z historické budovy pronajaté ještě samotným zakladatelem se stalo muzeum, kde se o pivu dozvíte snad úplně vše.
Čtení: Zájezdy do Irska – srovnání a doporučeníZ čeho se vyrábí?
Základní suroviny pro výrobu Guinnessu jsou celkem čtyři. Nejdůležitější je rozhodně voda, bez které by žádné pivo nebylo. Celkových 90 % objemu je vlastně voda. Proto se klade tak velký důraz na kvalitu a čistotu. I když můžete zaslechnout, že se používá voda z říčky Liffey, která protéká Dublinem, není to pravda.
Používá se jen ta nejčistší voda z pramenů ve Wicklow Mountains. Dalšími surovinami jsou pražený ječmen, který dodává pivu charakteristickou tmavou barvu a silnou, nasládlou chuť. Nesmí chybět chmel, který dodá správnou hořkost a v minulosti sloužil i jako konzervant. Není bez zajímavosti, že část chmele požitého při výrobě pochází z České republiky. Pivo by ale nebylo pivem bez pivovarských kvasnic, díky kterým proběhne proces fermentace a cukr obsažený v ječmeni se přemění na alkohol.
Pivovar dodnes používá kmen kvasnic používaný ještě samotným Arthurem Guinnessem. Má jej dokonce bezpečně uložen v trezoru v několika kopiích pro případ, že by kvasnice pomřely. I díky stále stejným kvasnicím si pivo udržuje svoji nezaměnitelnou chuť.
Jak pivo správně ochutnávat?
V dublinském muzeu vám kromě procesu výroby ukážou také, jak pivo správně pít. Že to není věda? Ale je. Nejprve se podíváme na barvu. Že je Guinness černý? Ale vůbec ne. Držte sklenici proti světlu a uvidíte, že je naopak rubínově červený. Můžete i přivonět a měli byste cítit karamelové tóny praženého ječmene. No a konečně se napijeme. Uchopte sklenici tak, že vaše předloktí je horizontálně se sklenicí a napijte se tak, abyste v doušku měli asi polovinu pěny a polovinu piva. Pěna sama o sobě je hustá, a hlavně hořká, pokud se napijete jen jí, pivo vám chutnat nebude.
Guinness se nepoužívá jen k pití, ale i v kuchyni. Existuje mnoho receptů jak ve slané, tak ve sladké kuchyni, které by bez tohoto piva neexistovaly. Ať je to typický irský hovězí guláš, nebo třeba čokoládový dort.
Jak správně Guinness načepovat?
Speciální pivo vyžaduje i speciální zacházení a čepování Guinnessu není jen tak a i každý číšník a barman, který chce Guinness čepovat, si musí osvojit speciální postup. Pokud však navštívíte muzeum piva Guinness, specializovaní barmani to naučí i vás, a ještě dostanete památeční certifikát.
A jak tedy na to? Základem je čistá a suchá sklenice tulipánového tvaru, tedy lehce rozšířené hrdlo a dno. Ikonickou originální Guinness sklenici si můžete i zakoupit v místním obchůdku se suvenýry. Sklenici nejprve natočíme do úhlu cca 45 stupňů a točíme pivo asi do tří čtvrtin sklenice. Pivo by mělo stékat po stěně. Poté sklenici postavíme a necháme chvilku odpočinout. Pak už jen dotočíme zbylou čtvrtinu sklenice a můžeme podávat.
Znalci nikdy nepijí Guinness hned po dotočení, ale počkají, než sedne pěna. Nastane totiž tzv. lavinový elekt, kdy bublinky dusíku nejprve směřují po stranách sklenice směrem ke dnu a od něj zase zpět k povrchu, kde vytvoří krémovou pěnu zcela odlišnou od jiných druhů piv.
A co když se vám do hospody nechce?
Speciálně upravená plechovka, aby zákazník nepřišel o pěnu
Pokud si chcete vychutnat svoji pintu v klidu domova nebo třeba s přáteli někde na pláži, co je pohodlnější než plechovka? A výrobci mysleli i na to, aby si konzument svoji pintu Guinnessu vychutnal stejně tak, jako by byla načepovaná v jeho oblíbené hospůdce. To znamená s ikonickou krémovou pěnou na povrchu.
Ta v plechovce vznikne pomocí kuličky s označením „widget“, která je naplněna pivem s dusíkem. Po otevření plechovky se změní tlak uvnitř plechovky a kulička začne vypouštět dusík ukrytý uvnitř, ten se promíchá se zbytkem piva, vytvoří známý lavinový efekt a krémovou čepici pěny.
Zajímavosti
Víte, že Guinness není moc kalorický?
Všeobecně se má za to, že Guinness je poměrně kalorické pivo. Tato představa možná pramení z pěny, která opravdu připomíná našlehanou smetanu. Opak je ale pravdou. Pinta piva má cca 198 kalorií, což je méně než většina jiných piv. Běžný Guinness má 4,2 % alkoholu, přičemž většina běžných piv má okolo 4,5 %. I když samozřejmě existují i silnější varianty s obsahem až 8 %.
Arthur Guinness a jeho potomci dali hodně na marketing, a tak se brzy začaly objevovat slogany, jak je Guinness prospěšný pro vaše zdraví a v minulosti byl doporučován třeba i těhotným nebo kojícím matkám. I když dnes by už asi nikdo těhotným alkohol nedoporučoval, pro ostatní střídmé a občasné pití Guinnessu určitě není na škodu. Pivo totiž opravdu obsahuje poměrně velké množství antioxidantů, vitaminů skupiny B, rozpustné vlákniny a probiotik. Tak na zdraví!