Salcbursko je pevně spjato s pivní tradicí, nikoho tedy nepřekvapí, že se zde nachází také jeden z nejstarších rakouských pivovarů. Pivovar Hofbräu Kaltenhausen v Halleinu láká návštěvníky z celého světa na tradiční pivo a nejrůznější exkurze, během kterých vás zasvětí do výroby zlatavého moku.
Strategická poloha
Pivovaru pomohlo i strategické umístění
Za zdmi pivovaru Hofbräu Kaltenhausen se „tekutý chléb“ vaří již od roku 1475. Zakladatelem pivovaru byl někdejší vlivný obchodník Hans Elsenheimer, který jako zdatný podnikatel využil výhodné geologické polohy pod horou Barmsteine a získal tak pro svůj Kalte Bräuhaus (původní jméno, v překladu „chladný pivovar“) jednu obrovskou výhodu oproti soudobým pivovarům.
Větrné tunely v útrobách hory totiž umožňovaly proudění studeného venkovního vzduchu, čímž docházelo k přirozenému ochlazování skladovacích prostor a pivo zde tak bylo možné uchovávat déle a při ideální teplotě. V roce 1498 byl pivovar odkoupen salzburským arcibiskupstvím a dostal své nynější jméno.
Poznejte, jak se vaří dobré pivo
Tekuté zlato si přivezte domů jako suvenýr
Kaltenhausen během své dlouhé historie prošel četnými změnami, vždy však ve svém oboru patřil mezi absolutní špičky v zemi a dnes spadá pod prestižní světovou pivovarnickou skupinu Heineken. Hlavním mottem pivovaru je zůstat věrný tradici, ale současně se také posouvat dál, přicházet s inovativními recepty a vařit netradiční pivní speciály.
Mimo to také svým návštěvníkům umožňuje nakouknout pod pokličku pivovarnictví. Na výběr máte z několika tematických exkurzí, od klasické prohlídky, kde se dozvíte vše o výrobě piva, jeho skladování, jednotlivých druzích apod., po prohlídku, která se věnuje důležité, leč málo známé roli žen v pivovarnictví. Prohlídky se konají každý den po předchozí telefonické rezervaci, klasická 1,5h dlouhá exkurze bez širší ochutnávky piv vyjde na 10 eur za osobu.
Součástí pivovaru je také hotel a pivnice, kde si k čerstvě uvařenému a správně vychlazenému pivu můžete dopřát také vydatné jídlo. Nabídka je bohatá, kromě místních specialit jsou v ní také typická hospodská jídla.
Pivnice má otevřeno každý den od 9 ráno do půlnoci, kuchyň vaří do 22. hodiny. A nechybí ani prodejna tekutých suvenýrů, po poučné prohlídce pivovaru a excelentním kulinářském zážitku tak můžete domů odjíždět s taškou plnou výborného klasického piva i netradičních pivních speciálů a příjemně tak zakončit svůj výlet.