Pokud během návštěvy poutního města Mariazell budete chtít ochutnat něco dobrého k pití, zajděte si do rodinného pivovaru Brauhaus Mariazell Fam Girrer. Jejich pivní speciály vás zaručeně nadchnou, a navíc se zde můžete dozvědět, jak se vlastně takové poctivé pivo vaří.
K tomu vám naservírují to nejlepší z rakouské kuchyně, a když budete mít štěstí a pár zlaťáků nazbyt, můžete třeba rovnou strávit noc v jednom ze dvou luxusních pokojů přímo nad pivovarem. A to už je nabídka, která se jen těžko odmítá.
Rodinný podnik, který se vrací ke kořenům
Pivovar Brauhaus Mariazell Fam Girrer najdete na adrese Wienerstrasse 5, v postranní uličce hned vedle hlavního náměstí. Historický dům se zářivě modrou fasádou a okny zdobenými barevnými muškáty určitě neminete, i kdybyste jen náhodou procházeli okolo.
Kromě samotného pivovaru a restaurace s letní zahrádkou, kde kromě piva můžete ochutnat tradiční rakouskou kuchyni, se v budově nachází také hotel. Není to ale jen tak ledajaký hotel – s pouhými dvěma pronajímatelnými pokoji se jedná o nejmenší čtyřhvězdičkový hotýlek v celém Rakousku.
Pokojů je sice poskrovnu, ale zato si v nich budete připadat jako v pohádce. Vybrat si můžete pokoj „Wasserreich“, který vás pozvolna přenese do vodní říše (kromě sprchového koutu ve tvaru mušle zde nechybí třeba ani oblíbená vodní postel), či klasický „Braumeisterzimmer“, elegantní a útulný pokoj mistra sládka.
První zmínka o pivovaru pochází už z roku 1673. V roce 1882 pak celý objekt získali bratři Reininghausovi, kteří o 6 let později výrobu piva ve starém pivovaru kompletně ukončili. Od roku 1914 je dům ve vlastnictví rodiny Girrerových, která nakonec v roce 1996 původní pivovarnickou tradici obnovila a už více než 20 let vaří kvalitní „domácí“ pivo. Jejich firemní filozofií je dopřát svým zákazníkům (kromě poctivého piva) co největší pohodlí, protože jen tak si budou moci zlatavý mok pořádně vychutnat.
Exkurze do světa zlatavého moku
Ať už jste pivní nadšenci, nebo se jen rádi učíte novým věcem, Brauhaus Mariazell vás zve na pravidelné prohlídky svého mini pivovaru. Během nich se dozvíte původní recepturu, podle které zdejší sládek vaří pivo, a zjistíte, že se při tom neobejde bez mariazellské vody, sladu a pivovarských kvasnic určených ke svrchnímu kvašení. Výsledné nefiltrované pivo se pak čepuje z tanku a můžete ho ochutnat pouze přímo v pivovaru.
Budete mít také možnost nahlédnout do sklípku, kde v otevřených nádobách probíhá hlavní třídenní kvašení. Můžete tak na vlastní oči vidět, jak pivo kvasí a zraje. Podle pohybujícího se teploměru se ujistíte, že pivo opravdu „žije“ a vše je, jak má být. Plně dozrává po čtyřech týdnech v ocelových nádržích a je plné bílkovin, vitamínů, stopových prvků a minerálů. Zkrátka pramen zdraví z Mariazell.
Do stálé nabídky pivovaru patří svrchně kvašené světlé pivo Mariazeller Gold (12° a 4,6 % alkoholu) a o něco říznější černé pivo Mariazeller Alt (12,8° a 5,4 % alkoholu). Chybět samozřejmě nemohou ani sezónní piva, například Christmas Festbier, a řada dalších výborných speciálů.
Čtení: Zájezdy do Rakouska – srovnání a doporučeníPivem to rozhodně nekončí
Najdete tady i skvělou restauraci
Po prohlídce pivovaru doporučujeme navštívit pivovarskou restauraci, která má v nabídce kromě zmiňovaných pivních speciálů i širokou škálu výběrových vín. Dobré pití je ale potřeba pořádně zajíst, a proč ne rovnou nějakou kulinářskou specialitkou. Za jídlo si sice trochu připlatíte, ale vaše chuťové pohárky budou v sedmém nebi.
Vyhlášená kuchyně se totiž řídí mottem „vařit tradiční rakouskou kuchyni jednoduše a z kvalitních lokálních surovin“, což funguje na jedničku. Restaurace si na svém menu opravdu zakládá a hospodské klasiky jako obyčejnou colu nebo smažené hranolky byste v jídelním lístku hledali marně. Díky tomuto přístupu a poctivé práci obdržel v roce 2015 celý tým šikovných kuchařů prestižní ocenění Slow Food Štýrsko a pyšnit se mohou také řadou dalších ocenění.
Ve stálé nabídce najdete opravdové lahůdky, od předkrmů v podobě bio ovčího sýru či hovězího tataráčku přes vydatné polévky po výběr specialit ze všech druhů masa. A nebojte se, vyberete si i v případě, že maso nejíte. To vše v útulných prostorách staletí starého domu. V restauraci vaří denně od 11:00 do 13:45 a poté od 17:30 do 20:15 kromě pondělí a úterý, kdy je zavřeno. A ještě jedna skvělá zpráva na závěr pro ty, kteří cestují se svým čtyřnohým kamarádem – v tomto lokále mají (slušně vychovaní) psi dveře otevřené.