Pobaltská kuchyně, stejně jako kuchyně všech severských národů, je převážně hutná, sytá a kalorická, což odpovídá zeměpisným podmínkám, v nichž tyto národy žijí a pracují. Kuchyně všech tří států se od sebe trochu liší, avšak jejich společným jmenovatelem je bezesporu vepřové maso. Je to nejoblíbenější druh masa napříč celým Pobaltím a setkáte se s ním ve všech restauracích.
Pro přímořské státy je rovněž typický výskyt ryb na jídelníčcích. Nabízené druhy se v jednotlivých státech různí, avšak všude se stoprocentně setkáte se sleděm. Doslova denním chlebem je pro všechny v Pobaltí tmavý žitný chléb.
Kromě celosvětově oblíbené kávy a čaje stojí u Pobalťanů na horních příčkách pivo. Jemnější světlé nebo silnější tmavé.
Jednotlivé státy si vyrábí svá piva samy a je zajímavé udělat si malý soukromý pivní exkurz Pobaltím.
Jídlo v Estonsku: vepřové i losí maso s žitným chlebem
Základem tradiční estonské kuchyně je žitný chléb a solený sleď. O svátcích si Estonci dopřávali i pečené vepřové maso. S těmito třemi základními surovinami se v místní kuchyni setkáte dodnes, jen nabídka se od dob starého Estonska značně rozšířila. Tradicí však zůstává, že v estonském jídelníčku převažuje maso různých druhů.
Nejtypičtějším estonským předkrmem je sült, kousky vepřového masa zalité v aspiku, bez kterého se v Estonsku neobejde žádná sváteční tabule. Dále můžete ochutnat soleného sledě nebo uzeného úhoře. Ke všemu se jako příloha podává žitný chléb. Pokud holdujete polévkám, objednejte si soljanku. Ta je sice původem z Ruska, ale v estonském vylepšení je do ní přidávána ryba.
Pozor při objednávání salátu. Estonský salát je totiž vařený hrách s nakládanými okurkami a zálivkou ze zakysané smetany. Před objednávkou tedy raději prostudujte jídelní lístek a podívejte se na složení.
Z hlavních jídel je tradičním estonským pokrmem vepřové maso s bramborem a kysaným zelím – za komunistické éry prý nebylo v Estonsku k dostání nic jiného. Dnes je nabídka rozšířena o kuřecí maso či čerstvé ryby.
Typickou pochoutkou, která je běžně k dostání v supermarketech, je sušené losí maso. Mezi klasické estonské dezerty patří jemná krupicová kaše nebo sladká rolka plněná sušeným ovocem.
Pití v Estonsku: alkoholické kapky proti kašli
Estonci milují alkohol. Na prvním místě pomyslného žebříčku je pivo, jemné světlé nebo silnější tmavé. Nejoblíbenějšími značkami jsou Saku a Le Coq. V Estonsku se vyrábí i vodka Viru Valge nebo likér Vana Tallin, jehož chuť připomíná kapky proti kašli smíchané s kávou.
Jídlo v Lotyšsku: nabídnout jen libové maso je zde neslušné
Tradiční lotyšská kuchyně využívá především vepřové maso, sýry a kysanou smetanu. V posledních letech do ní proniká i kuřecí maso a ryby, stále častěji také zeleninové saláty.
Téměř v každé restauraci si můžete dát rasols, typický lotyšský předkrm. Jedná se o salát z mletého masa, kousků sledě, brambor, hrášku, mrkve a okurky, to vše se zálivkou z kysané smetany. Nedílnou součástí místní kuchyně jsou i piragi, lotyšská variace na pirožky a pelmeni, které jsou stejné jako ruské pelmeně.
Dalšími typickými pokrmy jsou hrachová kaše se slaninou, ze které se vyrobí kuličky a osmaží se – je to jedinečná pochoutka k pivu. Z ryb jsou vyhledávané šproty s cibulí, sledi a úhoři na mnoho způsobů, dále losos, pstruh nebo mořská štika. Jako příloha se ke všem jídlům podává většinou žitný nebo pšeničný chléb, vařený brambor nebo hranolky.
Na své si v Pobaltí přijdou milovníci masa. Kromě nejrozšířenějšího vepřového si můžete vybrat kuřecí, hovězí nebo telecí. Pozor na řízek – počítejte s pořádně tučným okrajem! Podávat pouze libové maso je prý v Lotyšsku neslušné. Jako dezert ochutnejte ovesnou kaši s ovocem.
Pití v Lotyšsku: místní poklad podobný Becherovce
I v Lotyšsku hraje mezi alkoholickými nápoji prim pivo, nejlepší místní značky jsou Aldaris nebo Cesu. Místní specialitou je likér Rižský černý balzám, hořký bylinný likér, a lokální sekt Rigas šampanietis. Z Ukrajiny sem dorazil zvyk popíjet kvas vyráběný ze sladu – má barvu jako coca-cola a chutná jako velmi slabé nasládlé pivo.
Jídlo na Litvě: neobejde se bez brambor
Mleté maso uvnitř bramborového těsta
Stejně jako v ostatních dvou pobaltských státech, i na Litvě se tradiční jídelní lístek skládá z vepřového masa. Bezkonkurenčně nejoblíbenější jsou zde však brambory. Litevci příliš nevyhledávají předkrmy, takže i jejich nabídka je značně omezená. Setkat se můžete snad jen s nakládanými houbami, sledi a uzeninami. Speciální litevskou polévkou je osvěžující šaltibarščiai, studená polévka z červené řepy, kterou oceníte zejména v létě.
Litevská kuchyně se – na rozdíl od těch sousedních – rozhodně neobejde bez brambor. Jednoduchým, ale vyhledávaným jídlem jsou ve vodě vařené bramborové placky nebo bramborové bochánky plněné masem, houbami či sýrem. Další pochoutkou z brambor jsou šťouchané brambory zapékané do tvaru cihliček nebo plněné mletým masem.
Maso si na Litvě můžete objednat vepřové, kuřecí, hovězí, telecí i krůtí – a většinou jej dostanete připravené jako kotletu. S rybami se setkáte především v dražších restauracích. Nejběžnější jsou pstruzi, tresky a lososi.
Typickým litevským dezertem jsou neplněné koblížky.
Pití na Litvě: prim hraje pivo
Stejně jako v celém Pobaltí, vládne i na Litvě pivo. Známé jsou litevské značky Utenos a Kalnapilis. V pivu se většinou zakusují podlouhlé kousky tmavého chleba zapékané s česnekem.
Co se týče tvrdého alkoholu, vyrábí se na Litvě kromě vodky i bylinný likér Medžiotoju.