Navštívit na Srí Lance trh může být pro neznalé místní zeleniny velká legrace. Je zbytečné si zeleninu nastudovat předem, protože vás vždy překvapí nějaký nový druh nebo nový tvar. Některé druhy nemají ani evropská jména, protože se za hranice ostrova nevyváží. Zbytečné je také hledat recepty na Googlu, většinou se totiž zelenina používá jen v místní kuchyni. O jejích léčivých vlastnostech ani nemluvě, v těch se vyznají jen babičky a lékaři používající ájurvédu... Jaká zelenina by vás tedy mohla upoutat?
1. Dýně
Mezi prvními ze zajímavých druhů určitě patří tykve neboli dýně. Najdeme tu malé tykve, hadovitou tykev nebo tykev hořkou. Jejím přínosem pro zdraví je například snižování hladiny cukru v krvi a odstraňování toxinů.
V místní kuchyni se obvykle používá s kari nebo na tzv. sambol (kořeněná pomazánka, jejíž základ tvoří většinou chilli, sůl, hnědý cukr a ocet. Může se přidat kokos, cibule nebo jiná zelenina).
2. Murunga
Další zelenina, se kterou se pravděpodobně u nás moc nesetkáme, je „murunga“ známá jako moringa olejodárná. Tyto plody se používají podobně jako u nás fazolové lusky, dají se přidat do polévek nebo salátů.
Moringa snižuje horečku, je vhodná proti střevním parazitům nebo kurdějím.
Čtení: Zájezdy na Srí Lanku - srovnání a doporučení3. Dambala
Jedna z nejzajímavějších zelenin bude určite tvz. dambala neboli praskavec. Dambala se ve srílanské kuchyni taktéž používá na výrobu sambolu, kam se přidá cibule, rajčata, limetka a pro lepší chuť se může přidat pepř a trocha slaniny. Taková pomázanka není špatná ani na namazání na čerstvý chléb nebo na jednohubky pro hosty.
Praskavec má vysoký obsah bílkovin a tuků, a proto ho mají na talíři nejraději právě sportovci.
4. Lilek
Kdo miluje lilek, bude na Srí Lance v sedmém nebi, neboť zde se vyskytuje ve všech různých tvarech, velikostech a barvách. Najdeme tu lilky dlouhé, polodlouhé, malé, kulaté, zelené nebo tmavě fialové.
Lilek se tu upravuje na ohni a míchá se s ostatní zeleninou. Do pánve se k lilku přidává různé koření, aby měl pokrm správnou pikantní chuť.
5. Vigna čínská
Další zeleninou jsou podivné hadovité fazole, u nás odborně nazývány vigna čínská. Mohou se připravit stejně jako normální fazole, ale jsou mnohem delší a dle našeho názoru také chutnější. Na Srí Lance se používají v kari.
6. Gotu kola
Na trhu najdeme také nám známou zeleninu jako brambory, cibuli, pórek, mrkev, brokolici, cuketu apod. A samozřejmě různé druhy listové zeleniny, jako například špenát nebo „gotu kola“ (pupečník asijský), který je v ájurvédské i čínské medicíně známý přes tisíc let.
Je nazýván bylinou života, neboť má léčivé účinky: urychluje hojení ran a oparů, pomáhá při problémech s padáním vlasů, působí proti zánětům, je dobrý jako prevence vzniku žaludečních vředů, detoxikuje organismus, posiluje funkci mozku a vyživuje pleť.
7. Karapincha
U žádného prodejce se zeleninou nesmí chybět, kromě kokosových ořechů, také karapincha neboli kari lístky. Zkuste je pomačkat a ihned ucítíte správnou kari vůni. Kari lístky jsou nepostradatelné v každé srílanské kuchyni, přidávají se téměř do každého pokrmu.
V ájurvédské medicíně se využívá celý strom, od kořenů a kůry přes plody a květy až po listy. Kůra a kořeny se používají jako tonikum a na žaludeční potíže. Listy, které jsou bohaté na aminokyseliny a oleje, čistí krev, snižují krevní tlak, zabraňují vzniku cukrovky a pomáhají trávení.