Tip pro Vás:
Na letní párty připravte Ponchy celý džbán, uložte ho do lednice a podávejte podle potřeby.
Poncha byla úplně první typická madeirská dobrota, kterou jsme po příletu na ostrov ochutnali. Na Madeiře se pěstuje třtina, z ní se pálí spousta dobrého rumu a ten se přidává do Ponchy, kterou můžete sehnat snad na každém rohu... A tady je recept, jak si ji připravit i doma.
Úplně původní recept obsahuje jen citronovou šťávu, rum a sladidlo – med, cukr nebo melasu. Dnes se ale pije Poncha na různé ovocné způsoby. A tím jsem se inspirovala já. Recept je založen na původním receptu, který pro nás sepsala Petra Bujoková, naše průvodkyně, ale poměry a postup jsem si udělala trošku podle sebe.
Čtení na podobné téma5 tipů na Madeiru průvodkyně Petry Bujokové: kompletní návod na to, jak si vychutnat dovolenou naplno!Přečíst
Originální Poncha je opravdu hodně alkoholická, je v ní totiž stejné množství alkoholu jako „nealko“ surovin. Já jsem dala na jeden drink jednoho panáka, aby nás to hned nepoložilo.
Ingredience na jeden drink:
1 citron
1 pomeranč
1 maracuja
1 panák bílého třtinového rumu
1 lžička melasy
5 kostek ledu
Postup:
1. Do nádoby vymačkejte celý citron a přidejte k němu pomeranč okrájený od slupky i bílé vrstvy pod ní.
Přidejte melasu a rum.
2. Mixérem vše rozmixujte dohladka, a pokud vše připravujete v opravdu výkonném mixéru, rozmixujte vše rovnou i s ledem.
3. Rozmixovanou směs nalijte do skleničky (pokud chcete, můžete ji přecedit, ale já mám ráda, když tam dužina zůstane). Jestli jste nemixovali led, přidejte teď celé kostky.
4. Na závěr do skleničky vydlabejte obsah maracuji a můžete podávat.
A pokud rádi experimentujete, nebojte se i ostatních druhů ovoce. Poncha může obsahovat třeba i kiwi, mátu, borůvky...
Více receptů a inspirativních článků ze zájezdu Radynacestu.cz na Madeiru najdete na blogu Jany Duff.