Tip pro vás:
Už jste někdy jedli italské tvrdé mandlové sušenky cantuccini namáčené do vína? Zkuste to! Mnozí Italové si je jinak ani neumějí představit.
Víno si v italské gastronomii drží privilegované místo, není se čemu divit, už kdysi dávno tady vinná réva našla ideální podmínky a tak se jí tu dařilo, že Řekové území označovali jako Enotria – Země vína. Vinařská tradice pokračovala a dodnes se nic nezměnilo na tom, že víno tu hraje velmi důležitou roli. Ochutnávka proto patří k příjemným povinnostem každého turisty. Nahlédněte s námi do tajů italských vín!
Vinařství je věda a klasifikace vín snad ještě větší. Stejně ale není nad to, víno ochutnávat, než o něm mluvit. Dát si v dobré společnosti dobré víno anebo vínem zapít dobrý oběd či večeři, je přeci zážitkem samo o sobě. Nemluvě o tom, že právě víno používané při vaření je často tou tajemnou ingrediencí, která stojí za lahodnou chutí italských pokrmů.
Zasvětíme vás do klasifikace vín, poradíme, které se k čemu hodí a jak si jej nejlépe vychutnávat a nevynecháme ani pozvánku na vinobraní.
Trendem poslední doby není ani tak modernizace technologie výroby vína, jako spíše kladení důrazu na kvalitu místních vín. I když se stále více prosazují klasické mezinárodní druhy révy, jako je chardonnay, cabernet sauvignon, merlot nebo syrah, italští vinaři se současně snaží vyšlechtit a prosazovat místní klasické odrůdy a právě ty by vašim chuťovým pohárkům při návštěvě Itálie neměly uniknout.
Klasifikace vín – jak poznat ta nejlepší?
Víno je v Itálii společenskou záležitostí. Sklenička se neodmítá
Na celém území Itálie se pěstují tisíce odrůd a od severu k jihu se rozprostírají nejrůznější vinařské oblasti. Jakýmsi vodítkem při výběru vína tak může být klasifikace, která víno rozděluje do čtyř kategorií. Kvalitu vína přitom významně ovlivňuje soubor několika faktorů, mezi nimi například kvalita révy, klima a kvalita půdy či technologie zrání a výroby vína.
1. VDT
Nejpočetněji zastoupená jsou stolní vína určená pro běžné pití, pro každodenní spotřebu (označovaná obvykle jako VDT – Vino Di Tavola, tj. stolní víno).
2. IGT
Na dalším stupni pomyslné pyramidy stojí vína s označením IGT (Indicazione Geografica Tipica), tj. regionální či oblastní vína s kontrolovaným původem.
3. DOC
Další kategorii tvoří vína s označením DOC (Denominazione di Origine Controllata). Jedná se o vína kontrolovaná podle původu, výnosu, doby zrání, technologie zpracování atd. Tímto označením se může pochlubit zhruba 500 italských vín.
4. DOCG
Špičku pyramidy tvoří vína s označením DOCG (Denominazione di Origine Controllata Garantita). Tímto označením se pyšní necelá stovka špičkových vín nejvyšší kvality.
Vinařské oblasti napříč Itálií
Srdcem italského vinařství jeToskánsko, ale rozhodně není jedinou vinařskou oblastí produkující dobrá a kvalitní vína. Významnou vinařskou oblastí je i sever země, zejména kraj Piemont, kde se o pěstování vinné révy zasloužili v dávných dobách Etruskové.
Ti zdokonalili techniky pěstování vína, které používali staří Řekové a Římané, a vinná réva se tak stala jednou z nejvýznamnějších plodin kraje. Brzy toto území pokryly vinice a víno se vyváželo i do mnoha středomořských oblastí.
Vinná réva se též pěstuje jak na severovýchodě, tak na severozápadě „italské boty“, kde jsou rozšířená hlavně bílá, voňavá vína. Na jihu země se na špičce drží vinařství sicilské a kampánské. Nutno ovšem podotknout, že žádný z dvaceti italských regionů se – pokud jde o produkci vína – nenechá zahanbit.
Čtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučeníNejrozšířenější vína italských regionů
Itálie je v produkci vín světovou velmocí spolu s Francií
Bílé, červené, růžové, šumivé…? Nevíte si rady? Poradíme vám, jaká vína si vychutnat v různých koutech Itálie. Výčet sice není a ani nemůže být kompletní, už jenom proto, že v Itálii se vinná réva pěstuje na rozloze přibližně 700 000 hektarů a spolu s Francií tak stojí na světové špičce v produkci vína, ale mapuje alespoň tursiticky nejatraktivnější oblasti.
Abecední seznam krajů spolu s nejrozšířenějšími víny na jejich území:
Abruzzo: Montepulciano d’Abruzzo – červené víno z různých míst tohoto kraje; stejnojmenné víno pěstované v provincii Teramo se dokonce pyšní označením DOCG.
Basilicata: Aglianico del Vulture – víno považované za jedno z nejlepších italských červených vín. Někdy bývá označováno jako „Barolo jihu“.
Calabria (Kalábrie): Cirò rosso classico – aromatické červené víno pocházející z vinic v jihoitalské Kalábrii.
Campania (Kampánie): Fiano di Avellino – bílé víno pěstované v regionu, kde se vínu daří díky vulkanické půdě.
Emilia Romagna: Lambrusco di Modena – klasická legenda mezi červenými šumivými víny.
Friuli-Venezia Giulia (Furlandsko-Julské Benátsko): Colli Orientali del Friuli – červená i bílá vína nesoucí v názvu fakt, že se pěstují na vrchovině ležící nejen nejvýchodněji z celého kraje, ale i z celé Itálie.
Vinice pokrývají v Itálii 700 00 hektarů půdy
Lazio: Frascati – bílé víno, které se ve Starověkém Římě pilo již dávno před naším letopočtem.
Lombardia (Lombardie): Valtellina superiore – červené víno hojně rozšířené na území Itálie, přestože původně mělo být údajně určeno především pro vývoz do nedalekého Švýcarska.
Marche: Verdicchio dei Castelli di Jesi – bílé víno pěstované především při východním pobřeží střední Itálie.
Molise: Biferno – nejvyhlášenější moliské víno, které je k dostání v červené, bílé i růžové variantě.
Piemonte (Piemont): Barolo – „Víno králů, král mezi víny“, jedno z nejlepších italských červených vín; právě toto víno získalo jako první označení DOCG.
Puglia (Apulie): Castel del Monte – typické víno italské Apulie, které je k mání v různých variantách včetně šumivé.
Sardegna (Sardinie): Cannonau di Sardegna – temně rudé víno, hojně rozšířené (nejen) na ostrově Sardinie.
Sicilia (Sicílie): Cerasuolo di Vittoria – červené až nafialovělé víno s označením DOCG a s dlouhou historií.
Toscana (Toskánsko): Chianti – červené tradiční víno, jedno z mnoha představitelů tohoto vinařského kraje.
Trentino – Alto Adige (Tridentsko-Horní Adiže): Trentino Nosiola – starobylé tradiční víno, které je reprezentantem jediné původní bílé vinné odrůdy pěstované v tomto regionu.
Umbria (Umbrie): Montefalco – červené tradiční víno střední Itálie.
Valle d’Aosta: Valle d’Aosta – různé vinné odrůdy, které se ve svém názvu pyšní místem svého původu.
Veneto (Benátsko): Valpolicella – klasické voňavé červené víno z oblasti kolem Verony.
Jak již bylo zmíněno, výčet rozhodně není úplný, spíše naopak. Zapojte fantazii a při návštěvě Itálie se nedržte jen „osvědčených“ značek, ale ochutnávejte i četná domácí vína, která vás zaručeně mile překvapí.
Slavnost bohaté úrody – vinobraní
Ve druhé polovině září víno dozrává
Ocitnete-li se v Itálii zejména v druhé polovině září, pak si určitě nenechte ujít slavnosti vinobraní. Vinobraní tu bylo odpradávna provázeno symbolickými náboženskými rituály, které jej pozvedaly nad úroveň prosté zemědělské činnosti. Staří Římané navíc ještě před samotným vinobraním slavili svátek „Vinalia Rustica“, který jim měl zajistit bohatou úrodu.
O italském víně kolují četné legendy. Nechte si je někdy vyprávět nad skleničkou vína, až trochu popustíte uzdu své fantazii.
Alla Salute! Na zdraví!