Město Puebla, známé také jako Angelopolis neboli Město andělů, sehrálo významnou roli během invaze Španělů do Mexika. Kromě okouzlující koloniální architektury jej proslavila také nádherná keramika a mexické národní jídlo mole poblano, které se zrodilo právě zde. Je to zkrátka místo, které byste při svých toulkách Mexikem rozhodně neměli vynechat.
Okouzlující koloniální architektura
Město se pyšní unikátní architekturou
Jedním z hlavních důvodů, proč stojí za to Pueblu navštívit, je španělská koloniální architektura, která je tak okouzlující, že byla její velká část zapsána i na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Historické centrum Puebly tvoří stinné náměstí Zócalo, lemované kostely a dalšími téměř tisíci koloniálními budovami převážně barokní a neoklasické tendence, které jsou zdobeny ručně malovanými kachlemi, jež jsou pro město tak typické.
Za nejzajímavější stavbu města je považována nádherná katedrála Neposkvrněného početí z roku 1649, která je po Metropolitní katedrále Nanebevzetí Nejsvětější Panny Marie druhou největší katedrálou v celém Mexiku. V její architektuře se prolíná renesance a zdobné baroko a její sochy a věže jsou tak vysoké, že se skoro nevejdou do objektivů fotoaparátů.
Vyhlášená talaverská keramika
Puebla je vyhlášená svou glazovanou talaverskou keramikou, která je směsicí arabských, španělských, italských a čínských vlivů. Původně byla k dispozici pouze v modrobílé kombinaci, dnes však můžete spatřit širokou škálu barev od červené přes oranžovou a žlutou až po zelenou.
Pestrobarevné kachle zdobí fasády i lavičky a patří neodmyslitelně ke koloritu města. Na zdejším tržišti nedaleko centra můžete zakoupit mnoho keramiky různého druhu. Pokud byste si chtěli koupit místní ručně malované keramické výrobky, vydejte se na místní tržiště, která naleznete nedaleko centra města, kde seženete keramiku všeho druhu a další zboží.
Čtení: Zájezdy do Mexika - srovnání a doporučeníMole poblano aneb omáčka, která dobyla Mexiko i celý svět
Kulturní bohatství města není však zachyceno pouze v jeho architektuře, ale i v místní gastronomii, která perfektně slaďuje prehispánské, arabské, francouzské a španělské dědictví. Právě zde měly klášterní sestry vynalézt věhlasnou kořeněno-čokoládovou omáčku mole poblano, kterou se obvykle přelévá krůtí či kuřecí maso.
Tradičně obsahuje čerstvé pálivé papriky, chipotle, čokoládu a spoustu dalších ingrediencí, jejichž jedinečnou kombinaci Mexičané přímo zbožňují. Recept údajně vznikl náhodou z ingrediencí „co dům dal“, ostatně jako velká většina slavných jídel.