Víte, že...
V roce 2023 začne Ramadán 22. března a skončí svátkem Eid al-Fitr 20. dubna.
Asi není potřeba představovat Ramadán – je to čas, kdy se věřící muslimové od východu do západu slunce postí. Ne každý ale ví, že Ramadán nemá přesně stanovené datum jako Vánoce nebo Velikonoce. Naopak, Ramadán je měsíc, který může přijít v zimě nebo v létě, a to kvůli kratšímu trvání roku podle muslimského kalendáře. Každý rok se Ramadán posune jakoby 12 dnů zpátky v čase, a proto mezi dvěma Ramadány nikdy neproběhne celý kalendářní rok, tak jak ho známe my.
Ramadán neznamená, že nelze muslimskou zemi navštívit, právě naopak! Je to čas, kdy lze v některých zemích zažít velké hodování po západu slunce kolem mešit, nebo možnost ochutnat jídla, jež se během roku nepřipravují. Připravili jsme tak pro vás několik důležitých tipů na návštěvu muslimských zemí v období Ramadánu – a jako příklad si vezmeme oblíbenou destinaci Maroko.
Jaký je Ramadán v Maroku?
Marocké tržiště objektivem průvodkyně Kataríny Maruškinové
Jedním slovem – barevný! Ramadán je čas, kdy se Maroko halí do mnoha barev, a to jak na svých tržištích, tak oblečením Maročanů. Několik týdnů před započetím půstu si Maročané postupně nakupují vše, co během dlouhých ramadánových nocí budou potřebovat: mezi základní „ramadánové“ potraviny patří především mléko, datle, sladké pečivo, vejce a oříšky. Jak se postní čas přiblíží, zásobí se hospodyňky také moukou, z níž budou péct různé druhy chleba a pečiva, ovocem a zeleninou. V období samotného Ramadánu pak už pouze dokupují to nejpotřebnější.
Mnohé Maročanky, které se během roku oblékají evropským způsobem, v tomto posvátném období sáhnou hlouběji do skříně pro své sváteční oblečení – tradiční dlouhé dželláby s kapucí, často bohatě vyšívané. To samé platí o Maročanech – na návštěvu mešity, kam jejich kroky o Ramadánu směřují mnohem častěji než jindy, si většinou oblečou bílou, šedou nebo krémovou džellábu. O barvy tak v Ramadánu opravdu není nouze!
Co ochutnat o Ramadánu?
Marockému sladkému pečivu vládne šebakíja
Předtím, než ale Ramadán začne, probíhají v Maroku velké přípravy. To se odráží i od nabídky potravin a pokrmů na barevných marockých tržištích. Právě v této době tak můžete ochutnat čerstvě připravenou šebakíji.
Šebakíja je snad nejtypičtějším symbolem Ramadánu v Maroku: zatočené pruhy těsta vytvářející růži, jež se smaží a obaluje v medu a sezamových semínkách, nesmí chybět na stole žádné marocké domácnosti. Ne každá Maročanka ji ale umí připravit doma, proto většina žen raději navštíví tržiště a nakoupí několik kilogramů šebakíje do zásoby.
V období Ramadánu je potřeba se předzásobit na barevných tržištích
Šebakíji a podobné medem a oříšky ochucené sladkosti naleznete na marockých trzích už měsíc před započetím samotného postního měsíce. A nemusíte se bát – lze si koupit i malé množství, třeba pouze pár kousků. Jde o opravdu velice vydatnou a hutnou sladkost, tudíž je možné, že vám i těch pár kousků vydrží jako svačina na několik dnů.
Haríra, typická místní polévka
O Ramadánu si můžete více než jindy také dopřát typickou marockou polévku haríru. Jde o výživnou polévku se zeleninou a cizrnou, která je základem prvního ramadánského jídla dne, tzv. ftúru. Ftúr se podává hned poté, co zazní volání na modlitbu při západu slunce. Po celodenním půstu je horká a hutná haríra to pravé, co postící potřebují!
Haríra se podává s již zmíněnou šebakíji, datlemi a taky vařeným vajíčkem. Můžete ji také zajídat chlebem. Pro ty, kteří se nepostí, jako jsou právě návštěvníci Maroka, tak může ftúr – v překladu snídaně – být adekvátním posledním jídlem dne – večeří.
Čtení: Zájezdy do Maroka - srovnání a doporučeníJak si Ramadán v Maroku opravdu užít?
Průvodkyně Katarína Maruškinová zachytila tradiční zdobení henou
Je pravda, že návštěvníky Maroka nikdo nenutí dodržovat půst s místním obyvatelstvem. Přesto, pokud si chcete Ramadán v Maroku dostatečně užít, je dobré se jeho hodinám přizpůsobit. To znamená nejít spát po výborné haríře už v osm večer, nýbrž zůstat v ulicích měst, kde to opravdu žije!
Zvláště zajímavé jsou poslední dny Ramadánu, kdy slaví zejména děti – ty si poprvé vyzkouší pro ně ještě nepovinný půst, třeba jen na pár hodin. Rodiče je pak po ftúru oblečou do slavnostního tradičního oblečení, přičemž děvčátkám se malují ruce hennou. Následně se děti účastní slavností ve svých čtvrtích s hudbou a tancem na bohatě zdobených trůnech, podobně jako se to dělá u svatební veselky. Ráno je naopak dobré si přispat – památky, obchody a instituce se během Ramadánu otevírají podstatně později než jindy a život se během dne do ulic navrací jen velmi pomalu.
Dobré je také pamatovat na zásoby, zejména během delších přesunů po Maroku. Je také možné, že v některých oblastech turisté nenajdou během dne otevřenou restauraci, a proto je dobré mít s sebou na cestách větší svačinu.
Co když vás Maročané pozvou ke stolu?
Je možné, že vás Maročané pozvou ke svému stolu, abyste s nimi přerušili dlouhé hodiny strádání. Zažijete tak pravou marockou pohostinnost v čase, jenž svou slavností a posvátností připomíná naše Vánoce. Pokud takovéto pozvání dostanete, doporučuji se také alespoň několik hodin předtím postit. Jako hosté totiž budete dostávat ty nejlepší kousky jídla, největší datle a nejobjemnější misku haríry.
Je vhodné na takovou příležitost vzít s sebou malý dárek – Maročané během Ramadánu ocení především ovoce, které dodá energii a tekutiny. Jinými slovy, Ramadán je čas sdílení, návštěv a pohostinství zahrnující nejen ty nejbližší, ale také neznámé a cizince.
A ačkoli je to velmi zajímavá doba pro návštěvu země z hlediska jejích barev a gastronomie, to nejvzácnější je možnost proniknout do kultury a mentality Maročanů, jejíž hlavní črta je bezpochyby právě štědrost.