Víte, že…
O Srílančanech je známo, že rýži a kari mohou jíst k snídani, obědu i večeři. Roční konzumace tohoto jídla činí neuvěřitelných 105 kilogramů na osobu.
Tohle tradiční jídlo Srí Lanky je prostě jiné. Ve všech směrech. Rice & Curry vás chuťově zaujme, i když nepatříte k milovníkům rýžových pokrmů. Nehraje si na žádnou luxusní krmi a netvrdíme, že zachutná všem. Příznivce pálivých a kořeněných jídel, kteří mají „plechový“ jazyk, však osloví zcela určitě. Proč?
Kdo na Srí Lance jednou ochutná tradiční Rice & Curry, dá možná vale všem ostatním pokrmům z rýže. Jedním slovem je totiž vynikající, a kdyby nic jiného, tohle jídlo na svých cestách po jihovýchodní Asii prostě musíte ochutnat.
Nechte si na Srí Lance ukázat celý postup přípravy a naučte se rýži a kari připravovat sami doma jednoduše a z víceméně běžně dostupných surovin.
Jsme si jistí, že i po návratu z dovolené to pak u vás v kuchyni bude vonět zdejším kořením. Právě koření je totiž tím nejlepším suvenýrem, který vám bude toulky exotikou připomínat po celý rok.
Kdekoli si ale populární rýži a kari objednáte, budete překvapeni novou a výjimečnou chutí i aromatem. Zatímco rýže, kterou místní kuchaři při přípravě používají, se od té naší příliš neliší, pod názvem kari byste tradiční směs koření s vůní daleké Indie hledali jen marně.
Cestovatelé do misek nahlížejí, co že dobrého na zub ukrývají
Rice and curry na banánových listech
Jako kari se tu označuje pikantní zelenina (nejčastěji fazole, brambory, kousky dýně, nakrájená červená řepa aj.), ryby (včetně mořských plodů) a maso (nejčastěji kuřecí) podávané v několika malých miskách, případně naservírované na jednom talíři s vařenou nebo smaženou bílou rýží.
Lákavě v miskách působí i pro nás exoticky vyhlížející vařené květy banánovníků, „okřídlené“ fazole dambala, okra neboli ibišek jedlý (též bamie), jackfruit (jemně nasládlé ovoce, které nezřídka nahrazuje maso) aj.
Příloha, které nikdo neodolá, aneb Papadum, to je srílanských kuchařů um
Kromě rýže, občas vařené v kokosovém mléce, jindy zase smažené, jsou oblíbenou přílohou také smažené rýžové nudle či papadum – tenké křupavé placky z luštěninové mouky, sušené na slunci nebo smažené na kokosovém oleji, které dodávají nejtypičtějšímu pokrmu Srí Lanky křupavou texturu.
Zakusovat můžete také kokosové placky roti provoněné ohněm a kokosem, který jim dodává náramnou křehkost. Konzumovat je lze zatepla i zastudena. Na stole nemůže chybět ani porce vařené červené čočky ochucené velmi pálivým kořením.
A aby té ohromné pálivosti nebylo málo, podávají se hostům také extra pálivé omáčky, jejichž pikantnost mají na svědomí ty nejpálivější chilli papričky, jaké jste kdy jedli.
O jejich typickou chuť a vůni se zase stará kardamom, koriandr, skořice, pepř atd.
Čtení: Zájezdy na Srí Lanku - srovnání a doporučeníDobrého nepálí aneb Chilli papričky už raději jenom zpovzdálí
Používají nejrůznější chilli papričky
I když podle vědců snižuje pravidelná konzumace pikantních přísad a chilli papriček riziko časného úmrtí až o 14 procent, na Srí Lance všechno pálí tak, až evropský jazyk nestačí žasnout. Zdá se, jakoby se snad místní kuchaři řídili heslem: „čím pálivější, tím lepší“.
Hazardní odvážlivci z Evropy často chtějí se Srílančany držet krok a k již tak pálivým jídlům statečně přikusují jednu chilli papričku za druhou. Chcete-li se k nim přidat, ať vás pak ani nenapadne snažit se zmírnit pálivost v ústech vodou!
Pálivou chuť byste tím jenom zvýraznili. Rozhořelý oheň na jazyku mnohem lépe uhasíte mlékem, jogurtem či kefírem.
A pokud s pálivými jídly teprve začínáte, raději si pro začátek objednejte Rice & Curry s život zachraňující poznámkou „no spicy“ čili „nepálivé“.
Jste si vážně jisti, že rukama se nesmí jísti?
Místní jí povětšinou rukama, vy se nebojte požádat o příbor
A ještě jedno důležité upozornění: jídlo na Srí Lance se zásadně konzumuje rukama! Podle Srílančanů totiž kovový příbor negativně ovlivňuje chuť jídla.
Nenechte se dvakrát pobízet. Důkladně si umyjte ruce a s gurmánským apetitem se pusťte do jídla.
Nejprve mezi prsty důkladně promíchejte omáčku s rýží, kterou si následně pomocí palce nahrňte na první dva články prstů pravé ruky. Takto připravenou směs si pak palcem vsuňte do pusy.
Jen dejte pozor, ať si v mezidobí omylem nepromnete oči! Asi už víte, co by následovalo.
Pokud se vám představa stolování rukama přece jenom nezamlouvá, v turistických oblastech si neváhejte požádat o příbor nebo alespoň o lžíci.