Skotská kuchyně: ochutnejte místní ryby, zvěřinu, delikátní sýry i legendární Fish and Chips

Helena Svatoňová Helena Svatoňová, Expert Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 11660x

Skotské ryby a korýše zemi závidí celý zbytek Evropy.

Do Skotska se jezdí především za kouzlem přírody a historických památek, nikoli za kulinářskými zážitky. To je ovšem škoda. Pokud se rozhodnete objevovat tuto zemi, jídlo ani pití rozhodně nevynechejte. Skotská kuchyně totiž nabízí širokou škálu pokrmů, mnohé z nich ve vynikající kvalitě.

Ryby a mořské plody

Skotské ryby a korýše zemi závidí celý zbytek Evropy. Skotské ústřice jsou vyhlášené díky studeným vodám, i když se produkují v menším množství a většinou se zkonzumují přímo ve Skotsku. Ústřice se zde dochucují tabascem či několika kapkami kvalitní skotské whisky. 

Chov ryb se rozšířil i do vnitrozemí, což znamená, že kdysi vzácný losos je nyní přístupný a poměrně levný. Losos a pstruh se zde podávají většinou za studena  vyuzené, s chlebem a máslem.

Zvěřina a hovězí

Rozhodně se nebojte ochutnat zvěřinu a hovězí, v tom jsou Skotové opravdu jedničky. Pokud si budete moci vybrat z hovězího masa, nejlepší je aberdeen-anguské či náhorní skot. Vepřové samozřejmě podávají také, ale ne v takové míře jako u nás, to už spíše preferují skopové a jehněčí.

Ve velké oblibě je zvěřina, především tetřev, u nás chráněný. Když se správně uvaří, má silnou chuť, na rozdíl například od bažanta. Oblíbené srnčí se podává pečené či dušené s jalovcem a červeným vínem. Divoký králík a zajíc se podávají méně často.

Čtení: Zájezdy do Skotska – srovnání a doporučení

Vegetariánská chvilka

Vegetariáni, nezoufejte! I vy si tu přijdete na své. Skotsko je rájem dobrých kvalitních sýrů. Ve velké míře jsou čedarového typu, který u nás není, bohužel, příliš běžný. V restauracích se po večeři podává výhradně sýr skotské provenience.

Pokud si zajdete do obyčejného obchodu vybrat si jeden na košt, nebudete vědět, který dřív. Také zeleninové saláty jsou ve velké oblibě, speciálně ledový salát s dresingem najdete v mírných obměnách ve všech restauracích a barech.

Sladké království

Pokud máte rádi sladkosti, musíte ochutnat ty skotské. Na každé hlavní ulici je aspoň jedna pekárna, která se chlubí množstvím různých koláčů, pudinků, buchtiček s cukrovou polevou, domácích sušenek, čajových koláčků či krémovým pečivem. V letních měsících jsou mnohé z nich ozdobeny a ochuceny místním ovocem.

Tradiční kuchyně

Klasická skotská snídaně je velice výživná. Připomíná anglickou – podle vajíček se slaninou, fazolí, smažených rajčat nebo i hub. Navíc se k ní ale přidávají místní speciality, jako jsou bramborové placičky (potato scones), black pudding a haggis. Dříve snídali chudší Skotové pouze ovesnou kaši, porridge, upravenou buď na sladko nebo na slano. I v dnešní době má oblibu.

Haggis je skotské národní jídlo, které si můžete dát i mimo ranní hodinu. Podobá se našemu krvavému jelitu, jen není plněno vepřové střevo jak u nás, ale ovčí žaludek, a podává se s kaší z brambor nebo z tuřínu. Cizinci, kteří neochutnali naši zabijačku, ho někdy zesměšňují kvůli ingrediencím, z nichž se dělá  játra, srdce a plíce ovce se smíchají s ovesnými vločkami a cibulí, okoření a směs se nacpe do žaludku, v němž se vaří.

Na svačinu nebo lehký oběd můžete zavítat i do místních čajoven, tearooms, kde se podává krom čaje a kávy se sladkým pečivem i výživná polévka, obložené chleby a drobné slané občerstvení, třeba uzený losos se salátem. Malé občerstvení třeba k pivu či cideru jsou smažené cibulové kroužky v těstíčku.

Fish & chips

Pokud milujete ryby, musíte ochutnat fish & chips. Toto jídlo se servíruje nejen ve Skotsku, ale i v Anglii a Irsku. Původně to byla snídaně pro rybáře a dělníky vyjíždějící brzy ráno na moře a to většinou za nepříznivého počasí. Proto také musela být maximálně vydatná a cenově dostupná.

Co levnějšího pro ně tehdy bylo, nežli nějaká ta treska či jiná rybka. A protože citróny si tenkrát nemohli dovolit, naučili se místo pokapání ryby citrónem užít pár kapek octu. Dostali ji naservírovanou ve starých novinách v záplavě opečených brambor, hlavně proto, že novinový papír tolik nepropouštěl omastek.

Nyní se fish & chips servírují nejen u stánků a v restauracích, ale i ve speciálních jídelnách vyhrazených pouze tomuto pokrmu. Dostanete krásný čistý rybí filet bez jediné kostičky, obalený v těstíčku a osmažený, v doprovodu kopce z křupavých hranolek.

K němu někde citrón, někde ocet, někde pro jistotu obojí. Chutné jsou v této úpravě jak ryby mořské, tak sladkovodní. Nebojte se přílišné mastnoty, stačí těstíčko sloupnout, z hranolek sníst jen půlku a máte téměř dietní a zdravé jídlo.

Skotské pokrmy

1. Scotch broth  výživná polévka ze skopového masa, čočky, hrachu, ječmene a zeleniny.
2. Cullen skink  polévka z uzené tresky, brambor, cibule a smetany (či mléka).
3. Stovies  kašovitá směs z brambor, cibule a nějakého masa (např. hovězí konzerva, mleté hovězí, klobása).

Pokud se vám bude zdát vybraný pokrm nedosolený, málo kořeněný, můžete mít pravdu a nebojte se sáhnout po solničce. Na Britských ostrovech je totiž většinou zvykem nechat dochucení pokrmu přímo na spotřebiteli. V klasických hospodách, pubech, se jídlo stejně jako pití objednává přímo u pultu, hned jej také zaplatíte a ukážete stůl, kam vám mají objednávku donést.

Tento zvyk má svoje opodstatnění už v minulosti. Pokud byl člověk střízlivý natolik, že si mohl dojít až k baru a objednat si další, byl obsloužen. Pokud ne, tak neměl nárok na další pití.

Helena Svatoňová

Helena SvatoňováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Těmito místy Vás provedu osobně

Vyberte si z mých 4 zájezdů

Skotsko

Skotská historie naživo

Vyberte si jeden z našich 7 zájezdů do Skotska

Zájezdy do Skotska

Nejbližší volný zájezd již 9. dubna



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/skotska-kuchyne/



Doporučujeme z Skotska

Nejnovější z Skotska



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025