5x sladké pokušení italských Vánoc: klasický panettone i regionální pochoutky

Barbora Šupíková Barbora Šupíková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 3. 12. 2017 • Přečteno 8636x

Vydejte se na vánoční gastrovýlet napříč italskými regiony. Tyhle typické sladké chutě a vůně vás jistě slavnostně naladí.

Tip pro vás: 

Chutě italských vánoc můžete pohromadě vyzkoušet na adventním trhu před římskou lateránskou bazilikou. Sjíždí se na ně prodejci z různých regionů.

Sladká chuť a vůně italských Vánoc se line do široka daleka. Nechte se pozvat na výlet po některých italských regionech a na ochutnávku jejich typických vánočních sladkostí. Pochutnáme si na místních lahodných specialitách i na „stálici“ – panettone, bez které by si žádný Ital Vánoce snad ani nedovedl představit. Vánoční mlsání začíná.

1. Panettone a pandoro – klasika, která nesmí chybět

Pandoro jako vánoční pochoutka i dekorace Pandoro jako vánoční pochoutka i dekorace

Panettone je stálice, která v době Vánoc patří do všech italských domácností bez ohledu na region. Tahle vysoká nadýchaná bábovka sice pochází z Milána, je ovšem velmi oblíbená v celé zemi i za jejími hranicemi. Světlé kynuté provoněné těsto je plné rozinek, kandovaného ovoce a někdy i kousků čokolády.

„Bratříčkem“ panettone je pandoro neboli „zlatý chléb“, pocházející z Verony. Tato nadýchaná pochoutka je silně pocukrovaná, obvykle má tvar hvězdy a na rozdíl od panettone rozinky, ovoce ani jiné podobné ingredience neobsahuje.

Typický panettone i pandoro jsou hodně velké a obvykle se jedí na zakončení štědrovečerní večeře či slavnostního oběda 25. prosince. V době kolem Vánoc jsou také velmi oblíbenou snídaní.

Čtení na podobné témaKdyž Vánoce voní po moři a biskupském chlebíčku... aneb Prožijte adventní rej v Římě!Přečíst

2. Panforte, panpepato a pangiallo voní po ořechách a koření

Panpepato a panforte posypané kakaem a cukrem Panpepato a panforte posypané kakaem a cukrem

Aromatické chlebíčky panforte, panpepato a pangiallo zachutnají hlavně těm, kteří mají rádi ořechy a chuť a vůni koření. Jde o velmi hutnou vynikající delikatesu.

Panpepato jako první údajně připravovali kořenáři ve Florencii, ale jelikož koření i další potřebné ingredience byly velmi drahé, pochutnávat si na něm mohla hlavně šlechta a bohatí kněží. Kromě ořechů či kandovaného ovoce může obsahovat i pomerančovou nebo cedrovou kůru, rozinky máčené ve víně i další podobné ingredience, med, a navíc spoustu koření. Podle něj získal i svůj název – pepato totiž v italštině znamená kořeněný (a pane je chléb).

Panforte (forte znamená silný) obvykle – na rozdíl od panpepata – neobsahuje jako koření pepř a bývá jemnější. Je oblíbenou pochoutkou ve městě Siena, kde si na něm pochutnávají dokonce celoročně.

Obměnou aromatických chlebíčků z Toskánska je římský pangiallo. Tato antická lahůdka není posypána cukrem či kakaem, jako je tomu v případě panpepato či panforte, ale má navrchu žloutkovou polevu (giallo italsky znamená žlutý).

Čtení na podobné témaAdventní Florencie: voňavý panforte a trhy v německém duchu v renesančních kulisáchPřečíst

Čtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučení

3. Torrone: italský turecký med i nugát  

Několik variant torrone Několik variant torrone

Velmi oblíbenou vánoční pochoutkou je v celé Itálii tyčinka podobná tureckému medu plněná mandlemi nebo lískovými či pistáciovými oříšky. Jmenuje se torrone a je k dostání v tvrdé i měkké variantě. Čokoládový torrone připomíná nugát.

V Itálii údajně torrone spatřil světlo světa v 15. století v regionu Lombardie ve městě Cremona, a to u příležitosti svatby dcery milánského vévody Biancy Marie Visconti s vojevůdcem Francescem Sforzou. Z Cremony ovšem nepochází jen tato pochoutka, která se rozplývá na jazyku. V 16. století zde byly vyrobeny vůbec první housle na světě. Navíc se Cremona pyšní i jednou z nejvyšších středověkých věží v Itálii – tzv. Torrione. Svůj původ tedy italský turecký med už podle názvu nezapře.

4. Struffoli: Vánoce v Neapoli hravě a vykutáleně

Typické neapolské vánoční struffoli Typické neapolské vánoční struffoli

Malé smažené kuličky namáčené do medu, posypané barevnými cukrovými pecičkami a někdy i zamíchané s kandovaným ovocem – to jsou struffoli. Už na první pohled této tradiční neapolské vánoční pochoutce nejde odolat, a právě proto si ji v některých částech Itálie připravují ještě jednou v roce, a to na karneval.

Legend o jejich původu koluje hned několik. Podle jedné z nejrozšířenějších se do Neapole struffoli zakutálely od řeckých osadníků. V řečtině totiž „strongylos“ (στρογγυλός) znamená kulatý.

5. Cukroví? Raději sušenky!

Cartellate se připravují v Apulii   Cartellate se připravují v Apulii

Každý italský region má své speciality a každý se zde proto může vánočně naladit přesně podle své chuti. Napříč celou Itálií jsou oblíbené vánoční sušenky, obvykle aromatické, velmi křupavé až tvrdé na povrchu a měkké a vláčné uvnitř.

V Toskánku se připravují a jedí mandlové sušenky cavallucci či ricciarelli, v Kampánii zase kulaté roccocò. Z regionu Apulie pocházejí cartellate, které se polévají medem nebo místním dezertním vínem vincotto, aby nebyly tvrdé. Podle místních obyvatel má jejich zvláštní střapatý tvar připomínat svatozář kolem Ježíška nebo i trnovou korunu.

Sladkým symbolem Vánoc napříč celou Sicílií je jakási plněná voňavá bábovka buccellato. Jako sladká tečka je nenahraditelná.

Barbora Šupíková

Barbora ŠupíkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Těmito místy Vás provedu osobně

Vyberte si z mého zájezdu

Itálie

Vidět Neapol a... Řím

Vyberte si jeden z našich 82 zájezdů do Itálie

Zájezdy do Itálie

Nejbližší volný zájezd již 10. prosince



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/sladke-pokuseni-italskych-vanoc/



Doporučujeme z Itálie

Nejnovější z Itálie



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025