Tip pro vás:
Chutě italských vánoc můžete pohromadě vyzkoušet na adventním trhu před římskou lateránskou bazilikou. Sjíždí se na ně prodejci z různých regionů.
Sladká chuť a vůně italských Vánoc se line do široka daleka. Nechte se pozvat na výlet po některých italských regionech a na ochutnávku jejich typických vánočních sladkostí. Pochutnáme si na místních lahodných specialitách i na „stálici“ – panettone, bez které by si žádný Ital Vánoce snad ani nedovedl představit. Vánoční mlsání začíná.
1. Panettone a pandoro – klasika, která nesmí chybět
Pandoro jako vánoční pochoutka i dekorace
Panettone je stálice, která v době Vánoc patří do všech italských domácností bez ohledu na region. Tahle vysoká nadýchaná bábovka sice pochází z Milána, je ovšem velmi oblíbená v celé zemi i za jejími hranicemi. Světlé kynuté provoněné těsto je plné rozinek, kandovaného ovoce a někdy i kousků čokolády.
„Bratříčkem“ panettone je pandoro neboli „zlatý chléb“, pocházející z Verony. Tato nadýchaná pochoutka je silně pocukrovaná, obvykle má tvar hvězdy a na rozdíl od panettone rozinky, ovoce ani jiné podobné ingredience neobsahuje.
Typický panettone i pandoro jsou hodně velké a obvykle se jedí na zakončení štědrovečerní večeře či slavnostního oběda 25. prosince. V době kolem Vánoc jsou také velmi oblíbenou snídaní.
Čtení na podobné témaKdyž Vánoce voní po moři a biskupském chlebíčku... aneb Prožijte adventní rej v Římě!Přečíst
2. Panforte, panpepato a pangiallo voní po ořechách a koření
Panpepato a panforte posypané kakaem a cukrem
Aromatické chlebíčky panforte, panpepato a pangiallo zachutnají hlavně těm, kteří mají rádi ořechy a chuť a vůni koření. Jde o velmi hutnou vynikající delikatesu.
Panpepato jako první údajně připravovali kořenáři ve Florencii, ale jelikož koření i další potřebné ingredience byly velmi drahé, pochutnávat si na něm mohla hlavně šlechta a bohatí kněží. Kromě ořechů či kandovaného ovoce může obsahovat i pomerančovou nebo cedrovou kůru, rozinky máčené ve víně i další podobné ingredience, med, a navíc spoustu koření. Podle něj získal i svůj název – pepato totiž v italštině znamená kořeněný (a pane je chléb).
Panforte (forte znamená silný) obvykle – na rozdíl od panpepata – neobsahuje jako koření pepř a bývá jemnější. Je oblíbenou pochoutkou ve městě Siena, kde si na něm pochutnávají dokonce celoročně.
Obměnou aromatických chlebíčků z Toskánska je římský pangiallo. Tato antická lahůdka není posypána cukrem či kakaem, jako je tomu v případě panpepato či panforte, ale má navrchu žloutkovou polevu (giallo italsky znamená žlutý).
Čtení na podobné témaAdventní Florencie: voňavý panforte a trhy v německém duchu v renesančních kulisáchPřečíst
Čtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučení3. Torrone: italský turecký med i nugát
Velmi oblíbenou vánoční pochoutkou je v celé Itálii tyčinka podobná tureckému medu plněná mandlemi nebo lískovými či pistáciovými oříšky. Jmenuje se torrone a je k dostání v tvrdé i měkké variantě. Čokoládový torrone připomíná nugát.
V Itálii údajně torrone spatřil světlo světa v 15. století v regionu Lombardie ve městě Cremona, a to u příležitosti svatby dcery milánského vévody Biancy Marie Visconti s vojevůdcem Francescem Sforzou. Z Cremony ovšem nepochází jen tato pochoutka, která se rozplývá na jazyku. V 16. století zde byly vyrobeny vůbec první housle na světě. Navíc se Cremona pyšní i jednou z nejvyšších středověkých věží v Itálii – tzv. Torrione. Svůj původ tedy italský turecký med už podle názvu nezapře.
4. Struffoli: Vánoce v Neapoli hravě a vykutáleně
Typické neapolské vánoční struffoli
Malé smažené kuličky namáčené do medu, posypané barevnými cukrovými pecičkami a někdy i zamíchané s kandovaným ovocem – to jsou struffoli. Už na první pohled této tradiční neapolské vánoční pochoutce nejde odolat, a právě proto si ji v některých částech Itálie připravují ještě jednou v roce, a to na karneval.
Legend o jejich původu koluje hned několik. Podle jedné z nejrozšířenějších se do Neapole struffoli zakutálely od řeckých osadníků. V řečtině totiž „strongylos“ (στρογγυλός) znamená kulatý.
5. Cukroví? Raději sušenky!
Cartellate se připravují v Apulii
Každý italský region má své speciality a každý se zde proto může vánočně naladit přesně podle své chuti. Napříč celou Itálií jsou oblíbené vánoční sušenky, obvykle aromatické, velmi křupavé až tvrdé na povrchu a měkké a vláčné uvnitř.
V Toskánku se připravují a jedí mandlové sušenky cavallucci či ricciarelli, v Kampánii zase kulaté roccocò. Z regionu Apulie pocházejí cartellate, které se polévají medem nebo místním dezertním vínem vincotto, aby nebyly tvrdé. Podle místních obyvatel má jejich zvláštní střapatý tvar připomínat svatozář kolem Ježíška nebo i trnovou korunu.
Sladkým symbolem Vánoc napříč celou Sicílií je jakási plněná voňavá bábovka buccellato. Jako sladká tečka je nenahraditelná.