Víte, že...
Štola se krájí od prostředka a obě půlky se pak k sobě přikládají tak, aby štola vydržela co nejdéle čerstvá? Pravá drážďanská štola by tak měla vydržet třeba až do Velikonoc.
Drážďany a štola – nerozlučná dvojice obzvlášť v době adventu. Originální drážďanská štola váží 2 kila a musí obsahovat hodně másla, rozinek, sladkých a hořkých mandlí, pomerančové a citronové kúry a koření. Je posypána silnou vrstvou cukru a je prostě úžasná!
Festival štol
Nejlepší dobou na stylové ochutnání tradiční drážďanské štoly je druhá adventní sobota. V tento den je totiž přibližně čtyřtunová štola vezena městem ve slavnostním procesí až do centra adventních trhů, kde na její nakrojení a naporcování čekají davy přihlížejících účastníků tradičního Festivalu štol. Ten v Drážďanech začíná již o týden dříve, a to první adventní neděli, kdy je obří festivalová štola z menších připravených částí sestavována.
Celé procesí vychází druhou adventní sobotu dopoledne z náměstí Schlossplatz a kolem poledne dorazí na trh Striezelmarkt na náměstí Altmarkt, kde je tato obří vánoční pochoutka slavnostně nakrojena a poté porcována a nabízena návštěvníkům za štolové tolary. Ty lze na trhu za eura směnit ve speciálních malých stáncích. K slavnostnímu nakrojení se používá 1,6 metru dlouhý štolový nůž. První takový si nechal vyrobit už kurfiřt August Silný na velkolepou slavnost pro evropské panovníky v roce 1730. Tehdy štolová tradice začala a o tom, že v Sasku zapustila skutečně silné kořeny, svědčí například i to, že malé kopie štolového nože tu patří do vybavení snad každé domácnosti.
Slavnostní program
Po slavnostním veselí začíná na jevišti doprovodný slavnostní program. A jestli má něco skutečně neopakovatelnou atmosféru, pak jsou to chvíle, kdy se s hrnečkem teplého punče a s chutí pravé drážďanské štoly na jazyku zaposloucháte do saských vánočních písní, znějících ulicemi drážďanského starého města. Slavnostní atmosféra Festivalu štol příjemnou vánoční atmosféru ještě umocní.
Čtení: Zájezdy do Německa – srovnání a doporučeníOriginální receptura
Drážďanská štola je chráněnou značkou, péct ji může pouze 140 pekařů z Drážďan a nejbližšího okolí. Pekaři zastoupení na trhu Striezelmarkt nabízejí malé kousíčky štoly na ochutnávku, aby si potenciální nákupčí mohli vybrat, která štola je pro jejich chuťové buňky ta nejlahodnější. Patent získalo toto nejznámější německé vánoční pečivo už v roce 1920 a od té doby je tajemství receptu pečlivě střeženo Svazem na ochranu Drážďanské štoly. I samotní pekaři štol jsou důsledně kontrolováni. Připravovat a nabízet štolu je prý ovšem taková čest, že žádný z nich by si snad ani nedovolil jakoukoli část procesu výroby štoly jakkoli ošidit.
Vydejte se do Drážďan druhou adventní sobotu a zažijte neopakovatelnou slavnostní atmosféru tradičního Festivalu štol. Kromě toho ochutnáte štolu, jakou jste ještě nejedli!