K cestování a poznávaní krajů neodmyslitelně patří také ochutnávání místních pokrmů, specialit a nápojů. Teprve až ochutnáte místní speciality, necháte tak prostoupit poznání až do samotného nitra vlastního já.
Navíc místní dobroty mnohem lépe chutnají na čerstvém vzduchu, pokud si uděláte piknik v parku či na lavičce u moře, ale také místní hospůdky a bary Vám dokreslí atmosféru, kterou si budete pamatovat i po příjezdu domů.
Španělská gastronomie navíc platí za zdravou a lehkou kuchyni, která se také nazývá středozemní stravování. Nejpoužívanějšími ingrediencemi jsou olivový olej, česnek, čerstvá zelenina a ovoce, ryby či mořské plody, ale také vepřové či hovězí maso.
Typických španělských jídel je hned několik a my vám alespoň pár z nich rádi představíme.
Paella [čti paejja]
Paella je národním jídlem Španělů
Tento pokrm je žhavým kandidátem pro označení typické španělské jídlo. Jedná se o rýži na šafránu, grilované zelenině, s kuřecím a králičím masem. Paella se připravuje na obrovské pánvi a velmi často můžete tuto přípravu vidět přímo v ulicích měst při různých fiestách.
Původ má ve Valencii, ale objevuje se v dalších regionech Španělska a v různých obdobách např. s mořskými plody či šneky.
Gazpacho [čti gaspačo]
Jedná se o studenou zeleninovou polévku, ve které převládá chuť rajčat s česnekem. Patří sem také salátová okurka či citronová šťáva. Servíruje se za studena, jelikož má původ v horké Andalusii.
Tortilla [čti tortijja]
Našinec by řekl omeleta s bramborami a v podstatě by se nemýlil. To, co ale tortillu odlišuje od naší omelety, je její vzhled. Pravá španělská tortilla se připravuje na oleji z vajec, brambor a cibule ve speciální dvojpánvi, která vytvaruje tortillu do výšky 2–3 cm.
Čtení na podobné témaKatalánská kuchyně aneb Co ochutnat v BarceloněPřečíst
Calderada de pescado [čti kalderada de peskado]
Můžeme přeložit jako kotlík ryb. Tento pokrm pochází z Galicie, kde má rybolov dlouhou tradici. Pokrm se připravuje z 1,5 kg čerstvých ryb, brambor, zeleniny (rajčata a papriky), česneku a nechybí také šafrán a vavřín. Zelenina se dusí do měkka a z papriky, česneku a oleje se nakonec připraví lehká omáčka, kterou se výsledný pokrm přelije.
Fabada asturiana
Hutný pokrm z bílých fazolí s jelitem, vepřovým masem, chorizem či slaninou. Podává se s křupavým pečivem a asturským sidrem.