Víte, že...
Francouzi této nenápadné delikatese říkají „pain perdu“, což doslovně znamená „ztracený chléb“?
Umění žít se Francouzi učí dokonce i ve škole. Jsou hrdí na svůj jazyk, kulturu i zvyky. Milují život a chtějí si ho užívat. A ani v souvislosti se současným děním na tom nehodlají nic měnit! V sobotu 28. 11. oslaví jejich odhodlanou chuť do života i výtečnou kuchyni také lidé v USA! Posnídejte po francouzsku i vy! Bon appétit!
Připojte se k oslavám (neoficiálního) národního dne francouzského toastu!
Malinko si ten den přivstaňte a stejně tak jako Američané, pověstní milovníci všeho sladkého, připravte (nejen) v sobotu 28. listopadu pro své milé překvapení v podobě lahodné francouzské snídaně! Adieu, nudná rána!
Podívejte se na video, díky kterému se skvěle naučíte připravit ty nejlepší francouzské toasty a možná i pár nových francouzských slovíček.
Klasický francouzský toast, to jsou v podstatě ukrojené plátky z briošky namočené v rozšlehaném vejci se smetanou a oboustranně opečené na pánvi s rozpuštěným máslem.
Budete-li se chtít o své výtvory podělit na sociálních sítích, nezapomeňte použít oficiální hastag #NationalFrenchToastDay.
Nenechte se ale mýlit názvem, francouzský toast totiž vůbec nevymysleli Francouzi! Ve skutečnosti vznikl ještě dříve než samotná Francie. První písemná zmínka o této sladké francouzské pochoutce se objevila na přelomu 4. až 5. století v nejstarší sbírce receptů z doby římské zvané Apicius.
Ke sladké verzi toastu neodmyslitelně patří javorový sirup, ovoce, marmeláda, med, jogurt… Pokud sladké rádi nemáte, připravte si pikantní verzi. Viva la toast! Viva la France!