Víte, že…
První zmínka o dezertu „Eton Mess aux Fraises“ se pojí s rokem 1893 a honosnou slavností, jejíž průběh poutavě vylíčil historik Arthur Beavan. Zahradní soaré se uskutečnilo v předvečer svatby prince Jiřího (budoucího krále Jiřího V.), vévody z Yorku, a princezny Marie z Tecku. Většina milovníků této laskominy ovšem věří, že jejich „guilty pleasure“ vzniklo na půdě Eton College, chlapecké školy nedaleko Windsoru, kde se podává třeba při tradičním výročním kriketovém zápasu.
Patříte mezi ty, kteří se na palubě letadla nespokojí jen s ohraným mixem sendvičů, mdlými bagetami a teplými pokrmy bez nápadu? Pak si na letošní léto rezervujte cestu s oceňovanou leteckou společností Emirates. Nevýrazná jídla bez chuti a zápachu vám tu totiž zaručeně nenabídnou. Naopak ochutnáte to nejlepší, co světová gastronomie aktuálně nabízí. Navíc vše uvařené výhradně z čerstvých sezonních produktů.
Letní klasiku z nejklasičtějších – anglický dezert Eton Mess – odteď nehledejte jen ve vyhlášených cukrárnách a kavárnách. Lahodné spojení jahod, pusinek a smetany si během léta budou moci dopřát i cestující ve First a Business Class směřující z/do Irska a Velké Británie.
Perfektním sladěním chuti odpalovaného těsta s jemnou jahodovou náplní vás překvapí rovněž delikátní éclairs. Do tiché zahrady plné voňavých jahod vás přenese i jahodovo-krémový delice spolu se světoznámým dezertem Millefeuille s pošírovanými jahodami, božsky dobrým krémem z bílé čokolády a ozdobou v podobě bazalkové tuile (tenké křupavé oplatky).
Hlavními hvězdami všech letních dezertů jsou i letos sladké voňavé jahody
A jelikož k létu neodmyslitelně patří také zralá a šťavnatá rajčata, v bohaté palubní nabídce najdou pasažéři First a Business Class, kteří plánují odcestovat v srpnu do/z Itálie, též lehounký předkrm v podobě sezonních rajčat zkombinovaných s měkkým taženým sýrem burrata. Pak už jen stačí sklenička prvotřídního šampaňského a potěšení pro náročné gurmány je na světě.
Podle dostupnosti čerstvých surovin, z nichž 1800 kuchařů připravuje pokrmy pro 520 letů denně, se však nabídka jídel obměňuje hned několikrát ročně. Kuchaři tak musí mistrovsky ovládnout přes 12 tisíc různorodých receptů. A tak zatímco v dubnu byly pokrmy servírované během letu z/do Japonska inspirovány tradičním svátkem Hanami, v květnu si cestující z/do Německa, Francie či Amsterdamu pochutnávali na lahůdkách z bílého chřestu.