Srílanská kuchyně je svým charakterem skutečně unikátní a nabízí nepřeberné množství exotických chutí. Díky zajímavé historii nese prvky asijské, indické, arabské, ale i evropské kuchyně. Největší vliv na ni má samozřejmě sousední Indie, ale podepsali se na ní i všechny koloniální mocnosti, které se zde v průběhu staletí vystřídaly. Co jsou nejznámější místní speciality a co byste měli na Srí Lance určitě ochutnat? Tady je pár tipů!
Základní suroviny srílanské kuchyně
Krabi se řadí mezi základní suroviny
Srílanská kuchyně je velmi pestrou směsicí několika druhů rýže, zeleniny, tropického ovoce a obrovské spousty koření. Co se týká ryb a mořských plodů, tvoří podstatnou část srílanského jídelníčku. Z široké nabídky si můžete vybrat například tuňáka, parmici, pražmu nebo žraloka, ale nechybí ani chobotnice, humři, krabi, krevety, sépie či kalamáry.
Pokud vás rýže omrzí, můžete ji vyměnit za smažené nudle, které se nejčastěji podávají se zeleninou, smaženým vejcem, případně s kuřecím masem, rybou či mořskými plody.
Chudoba místních obyvatel se odráží i na velikosti porcí. Připravené pokrmy se většinou skládají z kombinace rýže a zeleniny, maso je na talíři spíše doplňkem než hlavní částí. Nicméně i zarytý milovník masa si tady přijde na své, protože srílanská kuchyně je zkrátka vynikající.
Restaurace a jiné způsoby, jak si pochutnat
Mezi turisty je Srí Lanka vyhlášená nejenom pro své kulturní a přírodní bohatství, ale také pro specifickou místní kuchyni. Být tady a neochutnat srílanské speciality by byl hřích! Jídla jsou opravdu výborná, ale zároveň extrémně pálivá. Na požádání vám sice připraví méně ostřejší verzi jídel, i tak si raději připravte sklenici vody na zapití.
Co se stravování týče, Srílančané jedí zásadně rukama. Věří totiž, že kovové nástroje v ústech kazí chuť jídla. S trochou cviku to zvládnete taky, ve většině turistických restaurací však dostanete příbor k jídlu automaticky.
Velmi oblíbené je na Srí Lance místní pouliční jídlo, které naleznete ve stáncích zvaných kadé. Mini pokrmy se nazývají short eats, nejčastěji se jde o různé taštičky a rolky plněné masem či zeleninou, masové či zeleninové karbanátky, či pečivo z čočkové mouky…
Čtení: Zájezdy na Srí Lanku - srovnání a doporučeníTypické srílanské pokrmy - kari, placky a kokos
Typickým srílanským pokrmem je rýže a kari, které se skládá z porce rýže a několika menších mističek s pikantním zeleninovým a masovým kari. Jako kari se totiž neoznačuje koření žluté barvy, nýbrž pokrmy z masa, ryb, zeleniny a ostré omáčky.
Mezi další unikátní srílanská jídla patří tzv. hoppers – tenké palačinky z kokosovo-rýžového těsta podávané s vejcem nebo medem a jogurtem.
Na ulicích se dají koupit tzv. rótí neboli chlebové placky z pšeničné mouky různě plněné nebo podávané jen tak. Velmi populární je také kotthu rótí, pokrm, který chutná jako něco mezi rizotem a těstovinami. Nasekané kousky rótí placek jsou usmažené na plotně společně se zeleninou, masem a vajíčkem.
Dostanete-li chuť na sladké, určitě vyzkoušejte některý z místních dezertů. Například wattalappam – karamelový puding z kokosového mléka, kiri peni – tvaroh s medem či sirupem, kavun – kořeněný koláč s kokosovým olejem, kiri bath – rýži vařenou v mléce – nebo buffalo curd – jogurt z buvolího mléka podávaný s medem nebo palmovým sirupem.
Ovoce a nápoje – rambutan i zázvorové pivo
Na Srí Lance roste nepřeberné množství exotických druhů ovoce, včetně těch, o kterých jste možná nikdy neslyšeli. Z těch známějších to jsou různé druhy banánů, ananas, mango, avokádo, papája, meloun či kvajáva. Z méně známých druhů můžete ochutnat například feronii tmavou alias sloní jablko, čerimoju, žakii, rambutan či mangostan.
V místních fruit barech vám z vybraného ovoce připraví i lahodné čerstvé smoothie. Kromě ovocných koktejlů tady běžně koupíte i mezinárodní nealkoholické nápoje, jako jsou Sprite, Fanta, Coca Cola, ale také srílanské značky Olé, Lion a Elephant, z nichž nejoblíbenější je tzv. Ginger Beer neboli zázvorové pivo, které je nealkoholické a s pivem má společný pouze název.
Na mnoha místech narazíte na prodavače kokosových ořechů, kteří vám čerstvý kokos naseknou, abyste si mohli vychutnat osvěžující šťávu (thambilli).
Z alkoholických nápojů se na Srí Lance nejčastěji pije palmové víno toddy a arak – pálenka z palmového vína. K dostání je také pivo, které je však poměrně drahé. Nesmíme zapomenout ani na pravý srílanský čaj, který je národním nápojem.