Sushi je snad nejpopulárnější a nejrozšířenější pokrm pocházející z Japonska. Lidé z celého světa navštěvují sushi restaurace kvůli exotické chuti i zdravému životnímu stylu. Ale jedí samotní Japonci sushi opravdu častěji než my? A jaká je vůbec historie dnes již světově uznávaného pokrmu?
Sushi je široký pojem, jednoduše se jedná o vařenou rýži s kouskem ryby nebo zeleniny. Ta může být ale ztvárněna v mnoha podobách a každý z kousků má svůj vlastní název.
Rýže pro přípravu sushi se od té normální, kterou běžně dostanete v restauraci, liší. Je v ní totiž japonský ocet. Poté, co se rýže uvaří, se dá do široké dřevěné mísy, aby snadno vychladla.
Druhy sushi: základ, který je dobré znát
1. Maki
Asi ten úplně nejznámější druh sushi je maki. Rýže s rybou nebo zeleninou zabalená do mořské řasy a dvakrát překrojená napůl na malé kousky a následně servírována.
Čtení: Zájezdy do Japonska – srovnání a doporučení2. Nigiri
V Japonsku asi ten nejoblíbenější typ sushi. Podlouhle tvarovaný kousek rýže, na kterém je plátek syrové ryby nebo mořských plodů.
3. Sashimi
Na tenké plátky nakrájené syrové rybí maso podávané se sójovou omáčkou a křenem wasabi.
4. Temaki
Je rýže s kousky ryb či zeleniny zabalená do kornoutu z mořských řas.
5. Uramaki/california roll
Nejaponský druh sushi, který se začal poprvé podávat právě v Californii a později se stal oblíbeným po celém světě včetně Japonska. Jedná se o obrácený druh maki sushi, kdy řasa je uvnitř rolky obklopená vrstvou rýže.
6. Gunkan
Je rýže dokola zamotaná do mořské řasy a ve vzniklé „ohrádce“ nahoře jsou kousky ryb nebo jiných mořských plodů.
7. Chirashi
Neboli chirashi don je miska rýže, na které jsou položeny plátky syrové ryby.
Jak sushi jíst a nejíst?
Japonci jsou velice tolerantní k přešlapům v etiketě, které cizinec udělá, ale přesto je dobré znát alespoň pár základních pravidel. Navíc, Japonci vždy ocení snahu a vědomosti, které o nich cizinci mají.
Pozor na hůlky! V první řadě je nutné vědět, jak je používat nebo spíše nepoužívat. Nikdy nenapichujte sushi na hůlky jako špíz, je to nezdvořilé a určitě se nevyhnete překvapeným pohledům.
Pokud vám manipulace s hůlkami nejde, nikomu nebude vadit, když budete jíst sushi rukama, naopak kdo jí sushi holýma rukama, je považován za gurmána! Tak se rozhodně nestyďte.
Pokud držet hůlky zvládnete, pamatujte, abyste si mezi hůlkami nic nepředávali. Právě tímto způsobem se při smutečních obřadech předávají kosti v márnici a dělat to u jídla znamená jistou smůlu. Pokud chcete někomu dát kousek sushi, jednoduše ho položte na talíř k druhému, který si ho pak sám vezme.
Podobná situace nastává s miskou rýže, nikdy do ní nezapichujte hůlky, dělá se to jen pro nebožtíky jako posmrtné jídlo a i v tomto případě vám to může přinést smůlu.
Etiketa týkající se sushi se někdy vykládá až příliš složitě, různé lokální zvyky prefektur se promítají do obecné konzumace a vzniká i spousta mýtů, jak sushi jíst i nejíst.
Pokud budete mít více informací o tom, jak na sushi, nebojte se zeptat, Japonci vám to určitě rádi ukáží a slova k tomu vlastně ani nepotřebujete.
Historie nasolené ryby
I když dnes bereme sushi za jedno ze světově nejrozšířenějších jídel, v minulosti tomu bylo opačně. Ne každý Japonec si mohl syrové ryby, a to především v době, kdy zemí otřásala chudoba, dovolit.
Proto Japonci ryby jednoduše ukládali do solného nálevu na horší časy. V nálevu ryby dlouho vydržely, a tak mohli ryby s rýží a řasami jíst v klidu po celý rok.
Po druhé světové válce právě tento starý recept inspiroval vznik sushi tak, jak ho známe dnes.