Tip pro vás:
Omáčka na kuličkách roztančí vaše chuťové pohárky. Bez ní by to nebylo ono!
Švédsko dalo světu švédský stůl i švédské kuličky. I když v tom druhém případě to vlastně není tak docela pravda... Jisté však je, že bez tradičního typického pokrmu se švédské stolování jednoduše neobejde. V čem tkví kouzlo kuliček a kdy a kde si na nich pochutnat? A věděli jste, že švédské kuličky ze Švédska ani ze Skandinávie vůbec nepocházejí? Pokud se vám už sbíhají sliny, čtěte dál. Podávají se!
Pocházejí údajně z Turecka, což Švédsko uznává. Nic to však nemění na jejich oblíbenosti a rozšířenosti právě ve Švédsku, a vlastně v celé Skandinávii. Jen třeba v Norsku mívají spíše zploštělý tvar a připomínají tak karbanátky.
Kvalitní ingredience jsou základ
Kötbullar neboli světoznámé švédské masové koule
Kuličky z mletého masa vévodí švédské kuchyni a není divu, že spotřeba mletého masa je ve Švédsku nejspíš největší na světě. Dříve přitom patřilo mleté maso mezi luxusní jídla. Připravovalo se totiž pouze z těch nejkvalitnějších surovin, především z kýty a pravé svíčkové.
Jisté je, že od kvality surovin se odvíjí celková kvalita hotového jídla. V případě švédských kuliček (kötbullar) dvojnásob než kde jinde platí, že v jednoduchosti je síla – a chuť! Obsahují záměrně jen málo ingrediencí a je to tak správně. O to víc je potřeba vybírat je s rozvahou.
Smažené anebo případně pečené kuličky se konzumují nejčastěji s bramborovou kaší nebo s vařenými či pečenými bramborami. Při servírování se polévají typickou hnědou omáčkou a vše se dozdobuje brusinkami. Říká se, že každá rodina má na kuličky svůj osvědčený recept, který se předává z generace na generaci. Jejich příprava přitom není složitá a snad každý je hravě zvládne připravit i doma. Jak na to?
Skandinávské chutě doma u plotny
K přípravě postačí mleté maso (hovězí a vepřové, namíchané v poměru 50:50), strouhanka, trochu mléka, vejce na spojení, najemno nakrájená cibule (můžeme předem nechat zesklovatět na pánvi) a na dochucení bílý pepř a sůl. Jiné koření se ve Švédsku obvykle nepoužívá, aby vynikla chuť masa. Vkusu a kuchařskému experimentování se ovšem meze nekladou a třeba takové čerstvé bylinky jsou rovněž oblíbenou přísadou…
Všechny ingredience pak stačí smíchat a vytvořit z nich pěkné a pokud možno stejně velké kuličky. Ty se pak krátce smaží nejčastěji na másle.
A v čem tkví kouzlo nezbytné hnědé omáčky? Opět v jednoduchosti. Nejčastěji se omáčka připravuje z hovězího vývaru zahuštěného smetanou a dochuceného solí a pepřem. Jako základ všeho lze využít šťávy (a oleje) po smažení kuliček.
Čtení: Zájezdy do Švédska – srovnání a doporučeníPár (švédských) rad na závěr
Nalaďte se na cestování a pusťte Švédsko k sobě domů. Nic složitého na tom není, chce to jen kvalitní ingredience (a vařit s láskou).
Chcete-li se při konzumaci cítit jako ve Švédsku, pozvěte na jídlo rodinu a přátele. I ve Švédsku se u stolu s oblibou schází celá rodina, a to především večer. Dejte si je také k večeři.
Ať už si na kuličky zajdete ve Stockholmu, Malmö anebo kdekoliv jinde ve Švédsku, rozhodně si pochutnáte. Kde jinde by je měli umět lépe než tam, kde se připravují denně a ve velkém? Držte se osvědčeného pravidla: plná restaurace = dobrá restaurace. A rada místních je vždy k nezaplacení!