Víte, že…
Švýcaři ji zkonzumují neuvěřitelných 11,6 kg ročně na osobu. Pro srovnání například ve Velké Británii se zkonzumuje kolem 9 kg ročně a v USA asi 5,5 kg.
Druhým váženým artiklem Švýcarska po sýru je čokoláda. Místní čokoláda je považována za jednu z nejlepších na světě, přestože bychom nejen v Evropě našli i další státy, které si čokoládu považují za svou národní potravinu.
Čokoládové květiny, hodinky, medvídci a mnoho dalšího
Švýcarská čokoláda má prim v obsahu kakaového másla, díky němuž je velmi jemná a lahodná. Kromě vysoké denní spotřeby se Švýcaři proslavili také jako šikovní cukráři. Jejich luxusní ručně plněné čokolády pro zvláštní příležitosti berou dech v kteroukoliv roční dobu. Na jaře budete pozváni na čokoládové květiny, s podzimem se objevují na pultech čokoládové kaštany.
V kantonu Jura vykouzlí čokoládové hodinky a v Bernu zase nabízejí čokoládové medvídky. Přes vyšší ceny těchto produktů, si prostě musíte něco z toho pořídit a přivézt domů jako suvenýr nebo dárek. Ten potěší každého bez rozdílu věku.
Mnozí z průkopníků výroby čokolády byli Švýcaři. Již v roce 1819 zahájil jistý François-Louis Cailler výrobu ve Vevey. Krátce nato ho následoval Philipp Suchard z městečka Neuchâtel. To se ale jednalo o čokoládu tmavou a hořkou, jiná se totiž až do sedmdesátých let devatenáctého století nevyráběla. Až v roce 1875 Daniel Peter za pomoci svého souseda Henriho Nestlé vymyslel mléčnou čokoládu.
Lindt
O čtyři roky později přišel Rodolphe Lindt na proces, který umožňoval přípravu jemné a snadno se rozpouštějící čokolády, jak ji známe dnes. Mezi další slavné průkopníky patří i Jean Tobler z Bernu. Všechna tato slavná jména přežívají a dostali se do názvů největších čokoládových továren ve Švýcarsku.
Čtení: Zájezdy do Švýcarska – srovnání a doporučeníTovárna na čokoládu
Nezapomeňte navštívit továrny na čokoládu, které jsou otevřeny pro veřejnost. Jsou mezi nimi světové značky jako Alpenrose, Maestrani a Nestlé. Do poslední zmiňované firmy se dostanete i švýcarským čokovlakem, který je lákavým doplňkem výletů nabízených v regionu kolem Ženevského jezera. Ovšem tato výprava nabízí mnohem více než jen návštěvu čokoládovny.