Tapas nejsou pouze španělské dobrůtky všeho druhu, ale hlavně nezbytný doplněk španělského života. Rozmazlete své chuťové pohárky a nasajte španělskou atmosféru v baru s přáteli! Poradíme vám, jak na to.
Co jsou tapas
Španělé večeří poměrně pozdě, běžně až kolem 10. hodiny večer. Aby přežili i do těchto pozdních hodin, není od věci po odpolední siestě vyrazit do barů a restaurací na něco malého – jak jinak než s přáteli, protože v dobré společnosti chutná nejlépe!
Co si pod pojmem tapas můžete představit? Zavřete oči a promítněte si všechny vaše oblíbené dobroty. A teď zmenšete velikost porce na malý dezertní talířek – to jsou tapas! Je to v podstatě cokoli jedlého v malém množství. V našich podmínkách by tomu mohla odpovídat kostička houskového knedlíku v kapce svíčkové omáčky s trošičkou hovězího.
Čtení na podobné témaŽivot Španělů autenticky: kdy jíst, kde se dobře napít, kde raději nepít, a proč všichni běhají?Přečíst
Španělská kuchyně samozřejmě staví na jiných surovinách než ta naše středoevropská. Nejčastěji se setkáte s plátky výborné sušené šunky jamón serrano, plátky sýru manchego, nakládanými olivami nebo s tortillou, patatas bravas (osmažené brambory s lehce pikantní omáčkou), pan catalan (bageta potřená tomatovo-česnekovou omáčkou), mořskými plody v různých úpravách, klobáskami, plátky masa, saláty, kroketami, plněnými papričkami, …
Původ tapas
Ochutnejte vše, co si jen dokážete představit
Jaký je původ tapas? Legenda připisuje její vznik králi Filipu II. Při cestě do kláštera El Escorial mu naservírovali víno přikryté talířkem s jídlem, aby do vína nepadal prach. Jiná verze příběhu hovoří o tom, že král Alfons X. musel po prodělané nemoci pít víno, které mu mělo pomoci při rekonvalescenci.
Aby zmírnil účinky alkoholu, prokládal jednotlivé pohárky malými porcemi jídla. Jakmile se král zotavil, dostal nápad, že v celém království zavede zvyk podávání alkoholu s drobnou porcí jídla, aby se zabránilo přílišné opilosti. Každá sklenice vína se pak podávala přikrytá plátkem šunky nebo sýra. Jiná legenda hovoří o tom, že se jídlo používalo pro odlákání much, které měly spadeno na sladké španělské sherry (jerez).
Kromě označení „tapas“ (tapa – zátka) se můžete setkat také s pojmem ración – oproti tapas se jedná o větší porci – nebo montadito – druh tapas, jehož základem je bageta. V některých místech se můžete setkat s označením pinchos [pinčos], což je v podstatě ekvivalent tapas.
Kdysi bylo zvykem, že ke každému objednanému alkoholickému pití jste automaticky dostali něco malého k zakousnutí. Postupně se od tohoto zvyku upouští, ale v Kastilii a Andalusii je stále ještě mnoho barů, kde vám s pitím přinesou misku arašídů, brambůrků, oliv nebo kroket.
Čtení: Zájezdy do Španělska – srovnání a doporučeníJak si nejlépe vychutnat tapas?
Traduje se, že ideální je vyrazit na odpolední svačinku ve čtyřech. Je to ideální počet, ve kterém se eliminuje možnost, že se pohádáte, do jakého baru zajít. Je dobrým zvykem, že vždy platí útratu jeden a při další objednávce platí druhý.
Nejlepší místo pro pozobávání tapas je na baru. Jednak budete mít blízko obsluhu, u které si dokážete objednat pouhým ukázáním na vybraný pokrm, a zároveň můžete přirozeně měnit skupinky přátel, se kterými se bavíte, případně zapříst hovor s dalšími příchozími.
Čtení na podobné téma10 důvodů, proč navštívit Španělsko: zaskočte si pro recept na šťastný život a výtečné tapasPřečíst
Prosklená vitrína s tapas je většinou umístěna u baru a pomůže vám rozhodnout se, co si dát. Některé bary jsou vyhlášené pro konkrétní tapas. Většinou stačí mít oči na stopkách a podívat se, co si objednávají místní. V některých restauracích, které se na tapas specializují, se můžete setkat s pro nás trochu nezvyklým systémem objednávání.
Na stolech nebo u pokladny jsou objednávkové lístky. Do nich vypíšete objednávku, dopíšete jméno, které potom vyvolá obsluha, a zanesete lísteček k pokladně. V jednotlivých barech si dejte jednu dvě porce a pak změňte lokál – pozobávat, bavit se, objevovat a žít!