Nechceme vás nabádat ke špatnostem, ale pokud jste v cizí zemi, sluší se dodržovat tradici, ačkoli je vám někdy proti srsti. Srdce ekologa zapláče, ovšem ve Španělsku se ubrousky opravdu hází na zem a pivo pije z půllitrů, tzv. tanque. Kde a proč? A jak ve Španělsku zvládnout prohlídku památek a neumřít přitom hladem a žízní? Poradíme vám, jak se dobře a rychle najíst místních dobrot, zbytečně neutrácet a objednat si pivo jako profík.
1. tip: Fastfood vs. tapas. Zvolte to druhé a koukejte na zem
Ve Španělsku samozřejmě narazíte na všechny zavedené značky mezinárodních fastfoodových řetězců. Ty se ale rozhodně netěší takové oblibě jako v jiných evropských zemích. Španělé dávají přednost tapas barům. Tapas je malá porce „něčeho dobrého“.
Jedná se tedy o obecné označení rozličných dobrůtek, od salátů přes obložené chlebíčky až po mořské plody. Většinou je možné si vybrat očima a s obsluhou se můžete domluvit rukama nohama – proto určitě vyměňte fastfood za tapas bar!
Čtení na podobné témaŠpanělská kuchyně: lehká středozemní kuchyněPřečíst
Zavedený lokál ve Španělsku poznáte podle množství ubrousků na zemi. Ubrousky jsou nezbytným doplňkem každého baru a není nic neobvyklého je po použití hodit na zem. Čím více jich tam je, tím více je bar mezi místními oblíbený.
2. tip: Rychle, levně, lokálně a nejlépe ve středu v 100 montaditos
Oblíbená alternativa fastfoodu ve španělském stylu. Vyberete si tady z nabídky 100 tapas, jinými slovy montaditos (speciální typ tapas – malá bagetka plněná něčím dobrým). Zkusit můžete i sladké montaditos, saláty a další pochoutky.
Objednávku vypíšete na speciální kartičku, která je na stole. Zaškrtnete typ a množství tapas a odevzdáte u pokladny. Pak jen čekáte, až uslyšíte vyvolat své jméno, které jste napsali na objednávku. S tímto systémem objednávek se můžete setkat i v jiných tapas barech ve Španělsku.
Ceny se v Montaditos pohybují od jednoho do tří eur. Saláty jsou o něco dražší. Ve středu bývá akce „vše za 1 €“. Rychlý, levný, a hlavně lokální způsob, jak se najíst.
Čtení: Zájezdy do Španělska – srovnání a doporučení3. tip: Naučte se pár výrazů a objednejte si pivo jako profík
Španělská cerveza a české pivo se chuťově trošku míjejí, ale v teplém španělském podnebí vás osvěží stejně dobře. Nejznámější španělské značky jsou Estrella, Mahou nebo Cruzcampo. V baru si můžete objednat caňu (0,2 l), kterou si Španělé dávají nejčastěji.
Tubo je pivo o objemu 0,3 l podávané ve štíhlé sklenici. Pokud máte velkou žízeň, objednejte si tanque nebo jarru o objemu 0,5 l. Poměrně často můžete také zaslechnout termín clara, což je pivo smíchané s perlivou vodou nebo ochucenou sodovkou.
Budete-li chtít lahvové pivo, zapamatujte si výrazy quinto (případně botellín) pro lahev s objemem 0,2 l a tercio (nebo mediana) pro 0,33 l. V obchodech se můžete vybavit litrovou lahví litrona. Pokud zatoužíte po pivu, které se chuťově více blíží našemu českému, najděte hospodu označenou jako cervecería nebo irský bar.
4. tip: Na skleničku místního vína a šálek „italského espresa“
Španělé, jako jedni z největších producentů vína, přirozeně upřednostňují víno před pivem. Většina vín je dobré kvality. Pokud můžete, vybírejte si víno dle oblasti, ve které se právě nacházíte.
Většině lidí se ve spojitosti se Španělskem vybaví sangría. Zajímavou alternativou může být tinto de verano, červené víno smíchané se španělskou obdobou Spritu s plátky citrónu a ledem.
Španělé se během dne neobejdou bez kávy. Pokud i vy zatoužíte po kofeinové vzpruze, poručte si café solo (černá káva), nebo café con leche (bílá káva), ideálně v uličce, která je stranou od turistických tras. Vychutnáte si ji tak v klidu a bez přirážky. Káva se připravuje na způsob italského espresa.
Každá oblast má svou specialitu i co se týče nápojů. Namátkou můžeme doporučit sidru – kvašenou jablečnou šťávu, která je typická pro severní oblast, cavu – šumivé víno pocházející ze severovýchodu země, horchatu – studený sladký mléčný nápoj vyráběný z oříšků chufas, nebo agua de Valencia – koktejl ze šumivého vína, pomerančového džusu, vodky a ginu.
5.tip: Když chcete něco ostřejšího a noc je ještě mladá...
Během večera zavítejte do chupiteríe, tedy speciálního baru, kde se prodávají panáky (chupitos). Můžete vybírat ze stovky typů. Jejich seznam je vypsán na tabulích, kde najdete i ceny. Základní chupitos začínají na jednom euru.
Samozřejmě, že čím dražší, tím zajímavější – a to nejen chuťově. Není nad to, když vám barman na baru rozdělá ohýnek, nad kterým si opečete marshmallow, který si pak dáte do chupita. Ideální pro rychlý start divokého španělského večera!