Celosvětově známá odrůda vína se sbírá až začátkem listopadu. Právě o něm a o místě, kde se slavný Tokaj vyrábí, se dozvíte víc.
Tokajské víno
Jeho zlatavoměďěnou barvu asi netřeba představovat, snad každý fanoušek vinného moku již někdy tuto specifickou odrůdu bílého vína viděl a také ochutnal. Jak ale tato originální chuť vzniká?
Tajemství typické chuti je staré stovky let. Pověsti tvrdí, že se na tokajskou metodu výroby vína přišlo, jak už to bývá, vlastně náhodou. V době, kdy bylo město ukryto před nájezdy Turků, vinaři nestačili včas obrat hrozny z vinic a to začalo plesnivět. Místo aby je ale vyhodili, zkusili vylisovat i plesnivé hrozny.
A to je kouzlo celého Tokaje. Dnes už je samozřejmě celý proces důkladně prostudován a ví se, že ušlechtilá plíseň je žádoucí. Je to kombinace pronikání zmíněné plísně do buketu vína, zbytkových cukrů a specifického prostředí, ve které se víno vyrábí. Právě o této pozoruhodné lokalitě se nyní dozvíte.
Tokaj-Hegyalja a jeho genius loci
Tokajská vinařská oblast neboli Tokaj-Hegyalja se rozpíná na ploše 12 tisíc hektarů, z toho 90 % leží na území dnešního Maďarska, zbylých 10 % připadá Slovensku. To tak vedlo k dlouholetým sporům mezi oběma sousedy, komu vlastně slavná značka náleží.
Nakonec si ji u Evropské komise registrovali Maďaři, a navíc přejmenovali původní Tokaji na Tokaj. Slovensko odpovědělo tím, že si nechalo zaregistrovat vlastní název, a to Vinohradnická oblast Tokaj.
Čtení: Zájezdy do Maďarska – srovnání a doporučeníHlavně žádný spěch
Nicméně my hovoříme o té maďarské části, té pod bývalou sopkou, dnes horou Tokaj. Právě sopečné podloží je velmi důležité pro zachování typické chuti vína. Nesmíme opomenout ani podnebné podmínky, které jsou charakteristické dlouhým a teplým podzimem s ranními mlhami. Zkrátka dostatek vláhy i slunce pro typický pozdní sběr bobulí.
Pouze tak má víno dost času na to, aby na něm vzniklo dost cibéb. Tyto prasklinky vznikají vlivem sucha a tepla a jsou to právě ony, které stojí za typickou chutí vína. Stejně tak jako si víno dopřává dost času na vinici, nesmí se uspěchat ani jeho zrání. Mluví se o třech letech, které by mělo strávit v sudech, zda je realita jiná, to ví snad jen vinaři sami.
Klidně se jich na to můžete zeptat sami. Při návštěvě Tokaje zamiřte i do místního muzea, kde se důkladně seznámíte s celou historií i výrobními postupy, na které nedají hrdí Maďaři dopustit.
K návštěvě města doporučujeme vybrat si první říjnový víkend. Právě tehdy totiž vrcholí slavnosti vína. A vzhledem k tomu, že k dobrému pití patří i spousta zábavy a jídla, věřte, že nudit se rozhodně nebudete.