Tip pro vás…
O tom, že levný luxus není oxymóron, se v Tokiu přesvědčíte docela snadno. Stačí navštívit některou z 254 restaurací nabízejících „výjimečné jídlo za rozumnou cenu“. V „městském“ průvodci Main Cities of Europe je poznáte podle neméně prestižního ocenění Bib Gourmand.
Není žádným překvapením, vzhledem k tomu, kolik nových restaurací neobyčejné kvality v Tokiu každoročně vznikne, že tu najdete také světově největší počet restaurací oceněných přinejmenším jednou michelinskou hvězdou. Spokojenými hosty brilantní kuchyně i obsluhy můžete být i vy. Potřebujete jen vědět, který podnik si vybrat a kam zaskočit pojíst některou z kreací špičkových šéfkuchařů.
Po ocenění alespoň jednou michelinskou hvězdou touží (nejen) v hlavním městě Japonska většina restauratérů. „Štempl“ jednohvězdičkové kvality tu aktuálně drží 165 podniků. Dvě hvězdičky si vysloužilo 52 restaurací a na nejvyšší gastronomické ocenění – tři michelinské hvězdy – dosáhlo 13 restaurací.
S celkovým počtem 308 hvězdiček je tak víc než jasné, že o světové prvenství v kulinářském vesmíru tak Tokio nepřipraví žádné jiné město ani letos. Ještě v roce 2007 přitom bylo rozdáno „pouze“ 191 hvězdiček. Hlavní město císařství tak i nadále zůstává nejhvězdnějším městem světa.
O tom, že se do Japonska vyplatí cestovat z daleka jen kvůli jídlu, zkrátka nemůže být pochyb. Japonská kuchyně je nejen zajímavá, ale i nesmírně bohatá, dynamická a rozmanitá.
Třeba nejlepší suši podávají v dvouhvězdičkové suši restauraci Kobikicho Tomoki. Nudlovou polévku ramen ochutnejte v ramen restauraci Sobahouse Kinirohototogisu. Tokio je koneckonců jediným městem, jež se může pochlubit ramen restauracemi oceněnými michelinskou hvězdou. Ale nesmíme zapomenout na to hlavní – pokud chcete najít opravdu dobrou restauraci, průvodce většinou vůbec nepotřebujete, stačí následovat lahodnou vůni jídla.