Víte, že...
Calzone, oblíbený italský street food, znamená v překladu nohavice či velká ponožka? Jde o pečenou „ponožku“ z těsta plněnou čímkoliv vás napadne.
Stravovat se na ulici může být výhra. Zvlášť když tam nejen zaženete hlad, ale ještě si pochutnáte a okusíte místní vyhlášené speciality. Při cestě po Itálii navíc poznáte, že stravovat se „na ulici“ neznamená jídlo odbývat nebo při něm snad pospíchat. Naopak. Street food je rychle po ruce, zažene menší i větší hlad, ale o gastro zážitek vás neochudí. Takže – co při cestě po Itálii nevynechat?
Nechte se inspirovat a nalaďte své chuťové buňky. Jedno je jisté – budete-li cestovat s otevřenýma očima, dobré pouliční jídlo vám neunikne. Stačí se jen rozhlížet kolem sebe a zbystřit vždy, když se někde bude utvářet fronta místních. Nebojte se ochutnávat dosud neochutnané a i při konzumaci street foodu se na chvilku zastavit a jídlo si náležitě užít.
1. Sicílie (a nejen tam): arancini
Jejich původ je trochu nejasný a chuť neodolatelná – takové jsou (sicilské) arancini. Smažené rýžové bulky se díky své oblibě rozšířily ze Sicílie do celé Itálie a můžete si je dát zejména v barech nabízejících rychlé, ale kvalitní občerstvení.
Na první pohled vypadají všechny arancini stejně, i když tvarem se někdy mohou lišit. Zeptejte se ovšem prodavačů, co se skrývá uvnitř. Nejoblíbenější jsou hutné rýžové koule plněné masovým ragů, sýrem, šunkou, rajčaty či hráškem. Rýže je někdy bílá, jindy žlutá od šafránu. Vše je obaleno ve strouhance a osmaženo dozlatova.
2. Neapol: pizza fritta
(Nejen) pizzy do ruky v Neapoli
Neapol = pizza. Dát si ji můžete i jako street food do ruky. Inspirujte se od místních, a až vás na ulici přepadne hlad a budete si chtít dát pizzu, zvolte její smaženou variantu. Pizza fritta je přeložená či jen tak podávaná pizza z bílého těsta plněná rajčaty a mozzarellou a dozlatova usmažená. Jí se ihned po vytažení z oleje, proto pozor na náplň uvnitř, která obvykle velmi pálí.
V chudých oblastech Neapole ji údajně začaly připravovat manželky pizzařů, které ještě před odchodem do práce udělaly část těsta, kterou nechaly doma. Fritovanou pizzu, vydatnou jako celý oběd, pak prodávaly ze svých skromných příbytků z okna (či ze dveří) přímo na ulici.
Připravit pizzu na oleji bylo levnější než ji připravit v peci na dřevě. I dnes si pro tu nejlepší zajděte do chudších neapolských oblastí, tzv. bassi. Dáte-li si ji na ulici Via dei Tribunali, máte vyhráno.
Čtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučení3. Bari: sgagliozze
Sgagliozze jsou ty nejlepší smažené polentové placky, jaké jste kdy ochutnali. Na první kousnutí jsou křupavé, uvnitř měkké a obvykle řádně osolené. Nejlépe chutnají ihned po vylovení z vroucího oleje.
A kde se vzalo jejich jméno? Slovem „scaglia“ se v italštině označuje jen tak ledabyle ukrojený kus, v jižní Itálii navíc „sgagliozza” označuje i minci, kterou pravděpodobně zlatavé smažené sgagliozze lidem připomínaly.
Vyberte si, jaký význam je vám sympatičtější. A ochutnávejte. K dostání jsou zejména v regionu Apulie, v Bari se za těmi nejlepšími vydejte k místním babičkám do historického centra města (Bari Vecchia).
4. Řím: panino con porchetta
Panino je plněná houska, fantazii se při jejím plnění meze nekladou. Panino con porchetta je vydatná svačina či oběd, na který Římané nedají dopustit: křupavé čerstvé pečivo je plněné grilovaným a okořeněným vepřovým masem připraveným na rožni.
Nejlepší vepřové maso pochází z obce Ariccia nedaleko Říma, nejlepší panino si tedy můžete dopřát, když se poohlédnete po „la porchetta di Ariccia“. Na jedinečné římské panino se zastavte v podniku Er Buchetto nedaleko Termini (na Via del Viminale).
A pokud vás hlad a chuť na panino con porchetta přepadne na náměstí Campo de´ Fiori, hledejte mezi stánky na zdejším tržišti stánkaře, který stává přibližně uprostřed a panina umí znamenitě.
5. Florencie: lampredotto
Ne každému se možná začnou sbíhat sliny, když slyší slovo vnitřnosti. Nechte se ale zlákat na typický florentský fast food a ochutnejte lampredotto – budete mile překvapeni.
Až u některého ze stánků ve Florencii uvidíte nápis lampredotto (a ucítíte vůni), určitě tam dostanete kulaté rozkrojené bílé pečivo, které v sobě ukrývá náplň z hovězích drštěk a aromatických bylinek neboli salsu verde.
Lampredotto je doslova výraz pro jednu z částí žaludku – základní surovinu, ze které se jídlo připravuje. Ve Florencii se konzumuje už od 15. století a těší se velké oblibě. Vyzkoušejte!
6. Emilia-Romagna: piadina (romagnola)
Piadině naplněné podle vašeho gusta neodoláte. Jejím královstvím je zejména oblast od Forlì po Rimini, obecně se jí nejvíce v oblasti Pádské nížiny a na severu Itálie. V Milánu často představuje lehký „kancelářský“ oběd a rozhodně si pochutnáte, zajdete-li si na ni do sítě podniků Piadineria – nejen v Milánu.
Jde o tenkou placku obvykle z bílé pšeničné mouky plněnou podle chuti: zeleninou, sýrem, houbami, uzeninou… Kdo chce změnu, může zkusit i sladkou verzi s Nutellou. Neprohloupíte, vsadíte-li na specialitu dané zóny nebo podniku.
Piadina určená ke konzumaci u stolu může být jen tak položená na talíř, jí se vidličkou a nožem. V případě její „rychlejší“ konzumace dostanete piadinu srolovanou nebo přeloženou do půlměsíčku. Ještě teplá je nejlepší.
7. Benátky: cichetti
Benátské cichetti připomínají oblíbený španělský tapas – jde o drobné slané pochoutky, které zaženou malý hlad a skvěle se hodí k zakousnutí k místním vínům.
Liší se podle podniku a podle sezóny. Obvykle jde o plátky pečiva obložené sýrem, salámem, různými pomazánkami, pyré i zeleninou a mořskými plody.
A patří k nim sklenka vína – „ombra“ (stín), jak říkají Benátčané. Označení pochází z dávných dob, kdy obchodníci stavěli své pohárky s vínem do stínu zvonice na náměstí Svatého Marka, aby jim víno nezteplalo.
8. Milán: (jižanské) panzerotto
Pro přesnost trocha gastro cestování a přesunů: panzerotto se zrodilo v Apulii na jihu Itálie, pro svou oblibu se rozšířilo do celé Itálie a jeden z TOP podniků, kde se vyplatí vystát si na něj frontu, je v Milánu – ty nejlepší panzerotta tam nedaleko dómu už od roku 1888 smaží Luini.
Panzerotto je omamně lahodný půlměsíček z pizzového těsta plněný mozzarellou a rajčaty. To pravé je pak smažené v oleji. Kdo si potrpí na zdravější verzi, může se poohlédnout po pečeném panzerottu (ale není to ono).
9. Janov: frisceu a mořské plody
U moře si jako street food dopřejte mořské plody. Kornoutek naplněný fritovanými sépiovými kousky, olihněmi, krevetami, chobotnicemi, sardelkami či jinými potvůrkami jsou oblíbenou pochoutkou. Dbejte jen na to, že jíte čerstvé sezónní produkty na správném místě: u moře.
V Ligurii se mořské plody, nejčastěji malé sardelky nebo fresky, přidávají do takzvaných fritelle, v místním dialektu známých jako frisceu nebo cuculli – nadýchaných smažených kuliček, které od minulosti dominují rychlému občerstvení v oblasti kolem Janova.
10. Kdekoliv: pizza al taglio
Pizzu netřeba představovat, ovšem nelze na ni ani zapomenout. V Itálii se jí vždy a všude. Ne nadarmo Italové používají výraz „che pizza“, když už je něco začíná nudit. Život ani street food bez pizzy si nelze představit.
Ne vždy je čas (a prostor) na velkou pizzu – a pak přijde vhod „pizza al taglio“ – pizza nakrájená na kousky dle libosti. Zastavte se u stánku, kde nabízejí nepřeberné množství pizzy s obložením, na které si jen vzpomenete – od rajčat, mozzarelly, hub, klobásy, šunky až po brambory, saláty, krevety a další pochoutky.
Ukážete si, kterou pizzu žádáte, a pak už jen upřesníte, zda si ji sníte v daném podniku, cestou za chůze či jinde. A zda ji chcete přihřát. Prodává se na váhu a v Itálii snad neexistuje místo, kde by ji v baru nenabízeli. Dobrou chuť.